Jsem velký, tak cloním před brankou. Zaplaťpánbůh to tam padlo, praví spokojeně Anatolij Protasenja

27.09.2016 / Tomáš Lysý

První mistrovské utkání nové sezony mezi Duklou a Třebíčí nabídlo spoustu zajímavých momentů. Zejména co se týče průběžného vedení, které se přelévalo prakticky ze strany na stranu. Zápas přinesl také dobrou diváckou kulisu nebo nařízené trestné střílení. Hráči obou týmů se sem tam lehce pošťuchovali, v žádnou pořádnou šarvátku žádná ze strkanic nakonec nevzešla. „Možná tomu chyběla nějaká bitka, ale to si třeba necháme na příště,“ směje se útočník Anatolij Protasenja. Není se čemu divit, že měl v pozápasových ohlasech dobrou náladu. Dvěma góly ve třetí třetině nasměroval Duklu k druhému obratu, který již domácí udrželi a získali tři body.

Proti Třebíči splnil to, co se od něj očekávalo. Ačkoliv mu vinou předešlého zranění možná trošku chybí zápasová praxe, na což upozornil na tiskové konferenci trenér Dukly Petr Vlk, tak vstřelil dva góly. Řeč je o Anatoliji Protasenjovi. Jihlavským fanouškům se po svém návratu do Jihlavy ukázal přesně tak, jak si ho pamatují ze sezony 2010/2011, kdy dával v juniorce jeden gól za druhým. A většinu z předbrankového prostoru, jeho výsostného území. Nejinak tomu bylo proti Třebíči. „Ráno před zápasem jsme nacvičovali přesilovky. Jsem velký, také cloním před brankou. Při prvním gólu Šídlo (Petr Šidlík – pozn. aut.) střílel, já dorážel puk a zaplaťpánbůh to tam padlo,“ popisuje srovnání na 4:4 rodák z Minsku. „Při druhém gólu jsme měli vůli v útočném pásmu. Skořápka (Josef Skořepa – pozn. aut.) nahrál a zůstalo to někde pod nohama. Čagi (Tomáš Čachotský – pozn. aut)si vzal puk a vystřelil. Já jsem hráč, který pořád chodí do brány. Trefil mě a naštěstí to tam padlo,“ pochvaluje si 198 centimetrů vysoký hráč, který hrával i házenou, podobně jako jeho bratr.

Reportáž ze zápasu Jihlava - Třebíč na webu ČT sport

Ačkoliv přesun „Tolji“ zpět do Jihlavy vešel ve známost v pátek 23. dubna a naskočil tak zatím do dvou zápasů Dukly, moc dobře tušil, jaké je tabulkové postavení obou týmů před vzájemným zápasem. „Věděli jsme, že je Třebíč v laufu a nahoře. Nám se naopak začátek moc nedařil. Trenéři nás od prvních tréninků nabádali, abychom všechno hodili za hlavu a začali z čistého listu. Ať už bylo, co bylo, soustředili jsme se na derby. I když byl vývoj utkání jakýkoliv, tak jsme věřili, že vyhrajeme,“ podotýká útočník, jenž odehrál 23 zápasů v KHL.

Jestliže se mezi 1827 fanoušky na Horáckém zimním stadionu při prvním mistrovském derby Vysočiny našel nějaký, který by po první třetině tvrdil, že v druhém dějství padne hodně branek, musel by mít dotyčný zřejmě věštecké schopnosti. Úvodní dějství totiž nabídlo pouze jednu branku a nic nenasvědčovalo tomu, že by se v prostřední dvacetiminutovce roztrhl pytel nejen s góly, ale i s přeléváním vedení z jedné strany na druhou. „Byl asi den otevřených dveří. K hokeji to patří, někdy padá spousta gólů, někdy naopak nepadne žádný,“ říká zkušený útočník Josef Skořepa, jenž také neskrýval dobrou náladu. Zejména v narážce na svůj košík, který v hokeji obyčejně nosí hráči mládežnických kategorií. „Tak já jsem nejmladší hráč,“ prohodí bezelstně hned při začátku rozhovoru. „Proti Kladnu jsem se srazil s hráčem. Neviděl jsem ho, a když jsme šli proti sobě, tak mi zvednul loket do obličeje. Mám zlomený nos, a kdybych do něj dostal, tak nikomu tu bolest nepřeju,“ zvážní na okamžik a poté se rozesměje při otázce, zda ví, kdo mu tuto nepříjemnost způsobil. „Vím, ale nepovím.“

Videorozhovor s Anatolijem Protasenjou a Josefem Skořepou


Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč)

Na pozápasové tiskové konferenci vládla poměrně uvolněná atmosféra. Zejména, když padla otázka ohledně druhé třetiny, kdy oba týmy vstřelily po třech gólech. Trenér Martin Sobotka si dokonce během prostředního dějství, když se Dukla dostala poprvé do vedení, vzal oddechový čas. „Když chceme hrát ze zajištěné obrany, tak pro nás trenéry je šest gólů během třetiny dost. Oddechový čas jsme potřebovali. Prohrávali jsme 2:3, kluci začali divočit, lítali všude možně, tak jsme je chtěli trošku zklidnit. Zápas jsme otočili na 4:3, ale v poslední třetině jsme utkání zbytečně prohráli. Musíme se z chyb poučit a hráčům na videu ukázat, že když uděláme chyby na modré, tak nás soupeř potrestá,“ pokračuje v hodnocení zápasu kouč Horácké Slavie Třebíč.

Jeho protějšek Petr Vlk také cítil, že se ve druhé třetině týmy pobláznily. „Mohl bych zopakovat to, co řekl kolega. Dostali jsme se do vedení a najednou všichni chtějí dávat góly. Tak to prostě není, právě naopak. Při třetím a čtvrtém inkasovaném gólu propadli tři naši hráči v útočném pásmu. Potom se to nahání, jak může. Navíc kluci, kteří propadli, mohli jít střídat. Neudělali to a táhnou to dozadu, kde nejsou nic platní, protože stejně neviděj, nemůžou. Také se z toho musíme poučit, také budeme mít video,“ říká kouč Dukly směrem k dalšímu utkání, které čeká jeho svěřence již ve středu 28. září 2016 na ledě Mostu.

Autor videa: Tomáš Lysý


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 5:4

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1