Zápas jsme měli od začátku pod kontrolou a soupeři jsme nic nedovolili, pochvaluje si Adam Zeman

04.10.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Podruhé za sebou doma bez bodu, navíc bez vstřeleného gólu. Přesně taková je bilance Frýdku-Místku v posledních dvou utkáních v Polárce, jeho domovském stadionu. Výraznou zásluhu na tom má i jihlavská Dukla. V rámci 11. kola WSM Ligy totiž přehrála nováčka soutěže jasně 4:0. Zlomový moment je možné najít v závěru první třetiny. Jihlava nejprve výborně zvládla oslabení a v poslední vteřině vstřelila druhý gól. „Podařilo se nám dát dva góly a to nás uklidnilo. Přidali jsme třetí, čtvrtý a dohráli jsme utkání tak, jak jsme potřebovali,“ je spokojený autor zmiňované druhé trefy Adam Zeman.

Za Duklu naposled nastoupil v utkání čtvrtého kola doma proti Kladnu, poté následovala nucená pauza. S útočníkem Adamem Zemanem mohli trenéři po šesti vynechaných zápasech počítat v jedenáctém kole na ledě Frýdku-Místku. Návrat to byl vítězný, oslavil jej druhým gólem v sezoně. „Je to paráda. Jsem rád a přeju si, aby mi to tam takhle padalo i dále, ne jen dneska (rozhovor vznikal v pondělí 3.10. po utkání ve Frýdku-Místku – pozn. aut.),“ vyslovuje přání čtyřiadvacetiletý odchovanec jihlavského hokeje.

Jeho trefa platila nikoliv dvojnásob, ale hned trojnásobně. Zaprvé, Dukla odskočila soupeři na rozdíl dvou gólu. Zadruhé, celá akce vedoucí k brance se rozjela v okamžiku, kdy Vlastimil Bilčík odpočítával poslední vteřiny svého trestu – Jihlava zvládla oslabení na jedničku. A hlavně zatřetí, branka padla v času 19:59, jednalo se tedy o klasický gól do šatny. „Na konci oslabení jsme vyjeli rychle ze třetiny. Byli jsme na modré a díval jsem se, že je čas 19:54, šest vteřin do konce. Tak jsem si říkal, že bychom to mohli stihnout,“ popisuje začátek úspěšné gólové akce její zakončovatel Adam Zeman. „Stoky (Filip Stoklasa – pozn. aut.) mi dal puk na modrou, já jsem vystřelil pod gólmanem a padlo to tam vteřinu před koncem. Byl to šťastný gól, ale možná i zlomový. Tím jsme soupeře položili a už se na nic nezmohl,“ čiší ze „Zemiče“ spokojenost. Na počátku celé akce byla přesná přihrávka Petra Šidlíka, staronové a čerstvé posily - více zde.

Videoohlasy s Adamem Zemanem


Jestliže po posledním domácím utkání chválil Miroslav Svoboda práci hráčů před sebou, stejný pohled na věc mohl mít i v zápase na ledě Frýdku-Místku. „Zase musím obrovsky pochválit kluky, protože to, co poslední dva tři zápasy předvádí dozadu, je výborné. Opravdu se chytá dobře tím, jak oni hrají,“ kvituje jednadvacetiletý gólman vzájemnou pomoc. Hráči dobrou defenzívní činností pomůžou brankáři, který přidá několik důležitých zákroků. Na ledě nováčka WSM Ligy z toho bylo první čisté konto Dukly v nové sezoně. „Nula určitě psychicky hodně pomůže, jsem za ní rád. Nějaké zákroky jsem měl, ale až ve druhé nebo třetí třetině, když už jsme na tom byli daleko lépe. Je důležité, že si hlídáme začátky zápasů a my gólmani jsme tam potom už od toho, abychom něco chytli,“ říká skromně strážce jihlavské svatyně, pro kterého byl zápas hodně zajímavý.

Důvod je jednoznačný. Frýdek-Místek je totiž partnerským klubem Třince. A právě v kádru Ocelářů působil Miroslav Svoboda v předešlých čtyřech letech. „Frýdek byl pro mě pikantnějším soupeřem a už od rána jsem se na ně chtěl připravit. Dal jsem si hodně na rozbruslení, a možná až moc, protože první třetinu jsem se z toho dostával,“ přiznává sympaticky větší míru motivace. „Jsem rád, že se nám Frýdek povedlo porazit. Mám tady spoustu kamarádů a známých, v Třinci jsem byl opravdu dlouho, čtyři roky,“ pokračuje gólman, na kterého má v NHL práva Edmonton Oilers. Jedním dechem však dodává, že mnohem cennější je týmový úspěch v podobě prodloužení vítězné šňůry. „Hlavně jsem ale rád, že jsme vyhráli pátý zápas po sobě. To je pro nás teď důležité a musíme vyhrávat dále,“ uzavírá rozhovor spolu s havířovským rodákem Filipem Semanem další „slezský bard“ v kádru Dukly.

Videorozhovor s Miroslavem Svobodou


Hodnocení asistenta trenéra Dukly Jihlava Františka Zemana

Autor videa: Tomáš Lysý