Za problémy může postup

08.12.2004 / Deník Vysočina

Příčina současných problémů extraligových hokejistů Jihlavy? Nedostatečné finanční zázemí? Špatné vedení? Slabý kádr? Kdepak! Podle názoru nejvyššího představitele města Jihlava, které je stoprocentním vlastníkem Dukly, je jím už postup do nejvyšší soutěže.
„Hlavní důvod situace, ve které se nyní Dukla nachází, vidím v jarních barážových soubojích, kde podala heroické výkony a postoupila,“ uvedl v živém rozhovoru pro Český rozhlas Region jihlavský primátor Vladimír Hink.
Co vás k tomuto tvrzení vede?
Tehdy zřejmě nikdo nepočítal s tím, že v extralize bude potřeba jiné zajištění, to znamená o třídu vyšší, a zde jsme nebyli schopni zareagovat. O všem ohledně Dukly rozhodují zastupitelé a bohužel město, musím to říct, má jiné úkoly než dávat peníze do profesionálního sportu tak, jak to dávají soukromé subjekty. V současné době proto máme kádr a finanční zajištění na úrovni druhé nejvyšší soutěže.

Bude nynější situaci město nějak řešit?
Osobně si myslím, že kvalita mužstva odpovídá současnému postavení a výsledkům. Hraje maximum, splňuje očekávání, zkrátka po sportovní stránce nemůžeme nikomu nic vytknout. Šéf klubu inženýr Padělek vykonává svou funkci na slušné úrovni a dělá vše pro to, abychom hráli důstojnou roli. Takže ve vedení rozhodně žádné změny dělat nebudeme.

Jak nyní vypadá hledání potenciálního hlavního sponzora?
Samozřejmě probíhá proces oslovování, ale je tam potřeba zájem druhé strany a většinou tyto aktivity přichází jako blesk z čistého nebe a někdo se ozve. Takže já věřím, že i v případě Dukly se někdo ozve a pomůže nám z nesnází, ve kterých se nacházíme.

Dosud se ovšem nikdo nenašel...
To je dlouhodobá a složitá otázka. My se o toto snažíme vlastně od chvíle, kdy jsme Duklu zachránili před zánikem někdy před pěti šesti lety. Občas se někdo ozve, nicméně zatím pokaždé jednání vedla do slepé uličky.

Duklu a potažmo město trápí i situace ohledně Horáckého zimního stadionu, který stále patří SK Jihlava. Mluvilo se a jednalo o jeho odkoupení i výstavbě zbrusu nové haly. Co je nyní aktuálnější?
Máme připraveny obě varianty. Ta druhá, tedy výstavba nového stadionu, je připravena. Provedli jsme poptávkové řízení na investora a zároveň na provozovatele víceúčelové haly. Zároveň se ozval Sportovní klub, že by chtěl dále jednat o odprodeji Horáckého zimního stadionu s tím, že je pro něj současná situace neúnosná, takže uvidíme.

Článek byl převzat z deníku Vysočina.