A-tým ČR, soustředění mládežnických reprezentací nebo Liga legend. V Jihlavě se představily také české národní hokejové týmy

07.11.2016 / Tomáš Lysý

První díl seriálu článků o Dukle Jihlava byl věnován exhibičním zápasům hokejových legend na Horáckém zimním stadionu. Další pokračování pojednává o akcích, během kterých se na jihlavském ledu proháněli hráči oblečení v nejcennějším dresu své země – reprezentačním. Stadion Dukly se stal v předešlých letech přechodným domovem jak českých mládežnických národních výběrů, tak seniorského A-týmu i kádru českých veteránů, starých pánů.

Reprezentace do 17 let: kemp v Jihlavě, 16. listopadu 2011

Tehdejší talentovaní mladíci, zařazení do výběru národního týmu do 17 let, se v Jihlavě sešli v polovině listopadu 2011. Čekala je porce tréninků na ledě i na suchu a v odpoledních hodinách sehráli nominační modelové utkání. Trenér Luděk Bukač mladší si tehdy pozval do reprezentace sedmatřicet hokejistů. Mezi nimi byl např. Dominik Kubalík (nyní útočník Plzně a národního týmu, který dal nedávno v extralize čtyři branky), současní hráči Dukly Jihlava Miroslav Svoboda, Šimon Szathmáry a Filip Dundáček nebo bývalí jihlavští hokejisté Roman Čermák, Ondřej Šafář, Ondřej Kovářů či Martin Kohout.

Článek ke kempu U-17 v listopadu 2011 si můžete přečíst zde. Fotogalerie zde.

Současný gólman Dukly Jihlava Miroslav Svoboda v dresu národního týmu do 17 let na kempu v Jihlavě v listopadu 2011. Foto: Josef Plechatý


Reprezentace do 20 let: ČR – Steel Foxes Russia, 8. srpna 2012

Do Jihlavy mířil juniorský hokej na reprezentační úrovni. A také oficiální přátelský zápas české mládežnické reprezentace, nikoliv modelové utkání. Horácký zimní stadion, domovský stánek Dukly, hostil 8. srpna 2012 od 18 hodin zápas reprezentace ČR do 20 let a širšího výběru ruské dvacítky, která si říkala Steel Foxes. Česko tehdy vyhrálo jasně 5:1. „Jsme potěšeni, že svaz oslovil nás. Do jeho podvědomí jsme se dostali svojí prací. Proběhlo zde několik akcí, kterými jsme si získali vysoký kredit, ať už to byl Den Mistrů nebo Den Legend Česka a Švédska. Se svými spolupracovníky dělám vše pro to, aby zápas dopadl dobře a abychom prokázali, že si důvěru zasloužíme. V budoucnu se tady můžeme těšit třeba na další akce a doufám, že na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě někdy přivítáme i národní Áčko,“ řekl tehdy k akci jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban spolu se svým přáním. Tehdy jistě netušil, že se mu během následujících let pořádání zápasu českého hokejového A-týmu podaří.

Článek k utkání ČR U20 – Steel Foxes Russia U20 si můžete přečíst mj. zde, reportáž ze zápasu zde. Fotogalerii najdete zde.

Foto: Zbyněk Zápotočný


Reprezentace do 16 let: ČR – Dukla Jihlava SDO, 17. září 2012

Měsíc po zápasu reprezentační dvacítky se na Horáckém zimním stadionu představila česká reprezentace do 16 let, která sehrála přípravný zápas se starším dorostem Dukly. Soustředění tehdy trvalo pouze jeden den – dopoledne absolvovali mladí hokejisté trénink na suchu a poté na ledě, odpoledne probíhal modelový zápas.

Článek k utkání ČR U16 – Dukla Jihlava SDO si můžete přečíst mj. zde. Reportáž ze zápasu zde. Fotogalerie zde.


Reprezentace do 15 let: Soustředění v Jihlavě. Duben 2013, 2014, 2015 a 2016

Vždy na konci března či začátkem dubna rozbalí na Horáckém zimním stadionu a zimáčku svůj pomyslný tábor česká reprezentace do 15 let. A to již čtyřikrát po sobě. První vícedenní kemp národní patnáctky se v Jihlavě konal v roce 2013. Přes padesát talentovaných českých hráčů bylo rozděleno do tří týmů a spolu s nimi se akce účastnil i ruský výběr Petrohradské oblasti. Všechny celky mezi sebou odehrály modelové zápasy.

Články ke kempu ČR U15 v Jihlavě v roce 2013 si můžete přečíst mj. zde, zde, zde a zde, Fotogalerie zde.

Za rok se do Jihlavy reprezentace do 15 let vrátila a započala tak každoroční kempy na domovském stadionu Dukly. Ty mají nadále stejný systém. Padesátka českých hokejistů se rozdělí na tři týmy – Czech White, Czech Blue a Czech Red – a absolvuje tréninky na suchu, na ledě a modelové zápasy. Mění se akorát týmy, se kterými se střetává. V roce 2014 nahradil ruské hokejisty další zahraniční tým – švédský Smålands Ishockeyförbund. Ten do Jihlavy zavítal také v roce 2015 a 2016.

Články ke kempu ČR U15 v Jihlavě v roce 2014 si můžete přečíst mj. zde a zde. Fotogalerie zde.

Článek ke kempu ČR U15 v Jihlavě v roce 2015 si můžete přečíst mj. zde.

Článek ke kempu ČR U15 v Jihlavě v roce 2016 si můžete přečíst mj. zde. Fotogalerie zde.


Reprezentace do 17 let: Kemp v Jihlavě, 18. – 22. září 2014

Na „zimáčku,“ jak se říká vedlejší ploše Horáckého zimního stadionu, se během pěti dnů připravoval výběr reprezentace ČR do 17 let. Mladíci zde měli na programu několik tréninků. Mezi nominované hráče trenérů Roberta Reichela a jihlavského kouče Patrika Augusty se tehdy dostali i tři hráči Dukly – gólman Josef Kořenář a forvardi Pavel Kousal a Ondřej Najman.

Článek ke kempu ČR U17 si můžete přečíst mj. zde. Fotogalerie zde.


Reprezentace do 17 let: ČR U17 – Finsko U17, 30. prosince 2014

Po úspěšně zvládnutém kempu se reprezentační sedmnáctka do Jihlavy vrátila v předposlední den roku 2014, aby zde sehrála atraktivní přípravný zápas se stejnou věkovou kategorií hokejistů Finska. Po utkání těchto celků v Třebíči a Moravských Budějovicích se hráči trenérů Roberta Reichela a Patrika Augusty přestavili i v Jihlavě a opět to bylo i s trojicí Dukláků v sestavě – Josefem Kořenářem, Pavlem Kousalem a Ondřejem Najmanem. Česko si tehdy proti Finsku v utkání dvou týmů, které mají ve státním znaku lva, připsalo jasnou výhru 6:2.

Články k utkání ČR U17 – Finsko U17 si můžete přečíst mj. zde a zde. Reportáž z utkání najdete zde. Fotogalerie zde.

Foto: Josef Plechatý


A-tým: ČR – Slovensko, Euro Hockey Challenge, 9. a 10. dubna 2015

Po exhibičních přátelských zápasech hokejových legend probíhal na Horáckém zimním stadionu další hokejový svátek. Před mistrovstvím světa 2015, které pořádala Praha a Ostrava, zde v rámci Euro Hockey Challenge dvakrát změřil síly národní tým ČR proti Slovensku. Jihlava tak viděla soutěžní zápas české seniorské hokejové reprezentace Trenér Vladimír Růžička na reprezentační sraz povolal tři gólmany, 10 obránců a 16 útočníků. Z tohoto počtu si na tuzemském šampionátu, který se zapsal do historie výbornou atmosférou i návštěvností, zahrálo hned dvanáct hokejistů. Ze slovenského týmu bylo nakonec na závěrečný turnaj nominováno devět hráčů.

Česko oba dva zápasy vyhrálo. První z nich sledovalo bezmála čtyři tisíce díváků, kteří viděli výhru hokejistů s lvem ve znaku 3:2 na nájezdy. Ve druhém zápase přišlo do ochozů Horáckého zimního stadionu 5274 hokejových příznivců a ti se hned v první minutě mohli radovat nejen z úvodního gólu českých hráčů, a na konci utkání z vítězství 3:1.

Euro Hockey Challenge: ČR – Slovensko 3:2 sn.

Branky a nahrávky: 15. Kolář (Novotný), 35. Pláněk (Radil, Zohorna), rozh. náj. Kovář – 13. Bartovič (Jaros), 52. Bartovič (Bližňák). Rozhodčí: Hodek, Šindler – Bláha, Jelínek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3742. Střely na branku: 27:15. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Třetiny: 1:1, 1:0, 0:1 - 0:0.

Česká republika: Jakub Kovář – Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Pláněk, Jank – Růžička, Jan Kovář, Zaťovič – Birner, Novotný, Smoleňák – Pohl, Roman, Svačina – Radil, Filippi, T. Zohorna – Simon

Slovensko: J. Hudáček – Graňák, Čerešňák, Sersen, Jurčina, Baranka, Sloboda, Kozák, Jaros – Nagy, Lušňák, L. Hudáček – Tybor, Viedenský, Sýkora – Bartovič, Bližňák, Haščák – Dej, Šťastný, Vandas – Marcinko


Euro Hockey Challenge: ČR – Slovensko 3:1

Branky a nahrávky: 1. Zaťovič (Nakládal, Růžička), 8. Simon (Radil, Mozík), 54. Valský (Zohorna) – 50. Hudáček (Šťastný, Dej). Rozhodčí: Hodek, Šindler – Bláha, Svoboda. Vyloučení: 9:12. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 5274. Střely na branku: 31:19. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. Třetiny: 2:0, 0:0, 1:1.

Česká republika: Jakub Kovář (32. Machovský) – Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Pláněk, Kempný, Mozík, Jeřábek – Růžička, Jan Kovář, Zaťovič – Birner, Novotný, Smoleňák – Pohl, Zohorna, Valský – Radil, Filippi, Simon – Ondřej

Slovensko: J. Hudáček (Konrád) – Švarný, Podhradský, Sersen, Jurčina, Baranka, Jaros, Kozák, Sloboda – Nagy, Marcinko, L. Hudáček – Tybor, Viedenský, Sýkora – Bartovič, Bližňák, Dej – Cehlarik, Lušňák, Haščák – Šťastný

Články k utkání Euro Hockey Challenge ČR – Slovensko si můžete přečíst mj. zde, zde a zde. Reportáž z prvního zápasu zde. Reportáž z druhého zápasu zde.

Foto: Český svaz ledního hokeje


ČR – Slovensko, World Legends Hockey League – 29. listopadu 2015

Nově vzniklý projekt a hned v Jihlavě. Krajské město Vysočiny přivítalo na sklonku roku 2015 zápas mezi Českou republikou a Slovenskem v rámci Světové hokejové ligy legend (World Legends Hockey League – WLHL), do které se vedle dvou bývalých federálních partnerů zapojily i veteránské týmy Ruska, Švédska, Finska a Německa. Se záměrem založit Ligu legend přišlo Rusko, konkrétně bývalý výborný útočník Sborné Pavel Bure. „Přišel s tím, že by se legendy měly i po skončení aktivní kariéry nadále střetávat v exhibičních zápasech,“ sdělil jednatel Dukly Bedřich Ščerban. Nápad ihned získal podporu Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a její prezident René Fasel označil tuto myšlenku za vynikající.

Jak tedy prozradil Bedřich Ščerban, Dukla Jihlava získala organizaci utkání WLHL před Třincem, Karlovými Vary, Kladnem či pražskou O2 Arenou, a to i díky předešlým výborně zvládnutým akcím, jako např. Den legend ČR – Švédsko nebo Zlaté utkání Nagano 1998 – Mistři světa 1999-2001.

Legendy všechny přítomné na Horáckém zimním stadionu bavily. Před více jak dvěma tisíci diváků ukázaly, že ze svého umění nic nezapomněly. Utkání bylo navíc okořeněno tím, že Oldřich Válek, jeden z největších oblíbenců jihlavských fanoušků v celé historii klubu, ohlásil, že toto utkání pro něj bude vinou zdravotních důvodů posledním exhibičním. Od hokejových příznivců se mu dostalo obrovské pozornosti jak na ledě, tak na pozápasové autogramiádě. „Diváci? Samozřejmě jim moc děkuju. Víc už říct nemůžu, jinak bych bulel,“ přiznal s úsměvem pro hokej.cz.

Od začátku bylo navíc patrné, že nejde o klasický sranda-mač. Ve hře byl postup do finálového klání v Rusku a podle toho to vypadalo. Český tým legend brzy vedl 5:0 a nakonec Slovensko porazil 11:4. „Brali jsme to prestižně, protože to bylo kvalifikační utkání o postup. A my postoupit chtěli,“ řekl Josef Řezníček, dvojnásobný mistr extraligy. Až když už byl zápas rozhodnut, přišly na řadu klasické momenty pro diváky – dohodnutá rvačka, nafilmované pády, Otakar Janecký vyhecoval ochozy k mexické vlně.

V prvním kole WLHL se proti sobě utkaly Německo s Ruskem, Finsko se Švédskem a na Horáckém zimním stadionu Česká republika proti Slovensku. Vítězové těchto tří utkání a nejlepší poražený postoupili do Final-four, které bylo sehráno v lednu 2016 v Ledovém paláci (dříve Park legend) v Moskvě. Finálové klání bylo součástí promo akcí před mistrovstím světa 2016 v Rusku.

Liga Legend: Česká republika – Slovensko 11:4

Branky a nahrávky: 4. Ujčík (Moravec), 6. Kořínek, 9. Ujčík (Patera, Moravec), 13. Válek (Janecký), 14. Peterek (Žemlička, Kucharčík), 16. Patera (Ščerban, Ujčík), 18. Válek, 21. Ščerban (Patera, Kaberle), 26. Ujčík, 37. Žemlička (Nedvěd, Kucharčík), 43. Ujčík (Nedvěd, Patera) – 23. Zlocha (Uharček, Ščepko), 24. Sekeráš (Liba, Hreus), 36. Hreus, 44. Jánoš. Rozhodčí: Petr Blecha – Václav Guth, David Rittich. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1 (po vyloučení následovalo trestné střílení). Diváci: 2187. Průběh utkání: 8:0, 8:2, 9:2, 9:3, 11:3, 11:4. Třetiny: 5:0, 4:2, 2:2

Česká republika: Dušan Salfický (23. Marcel Kučera) – Milan Chalupa, František Kaberle, Martin Maškarinec, Jaroslav Nedvěd, Josef Řezníček, Bedřich Ščerban, Jiří Vykoukal – Otakar Janecký, Petr Kořínek, Tomáš Kucharčík, David Moravec, Pavel Patera, Jan Peterek, Radek Ťoupal, Viktor Ujčík, Oldřich Válek, Richard Žemlička. Trenér: Jan "Gusta" Havel. Manažer: Pavel Schwarz. Vedoucí týmu: Milan Nový

Slovensko: Rastislav Rovnianek (37. Pavol Hronský) – Ladislav Čierny, Lubomír Pokovič, Róbert Pukalovič, Lubomír Sekeráš, Bystrík Ščepko, Roman Veber – Marián Bezák, Ivo Ďurkovič, Michal Hreus, Branislav Jánoš, Igor Liba, Jozef Pethö, Dušan Pohorelec, Marián Uharček, Ján Zlocha. Trenér: Jozef Golonka. Generální manažer a trenér: Dárius Rusnák

Články k utkání WLHL ČR – Slovensko si můžete přečíst mj. zde, reportáž ze zápasu zde, Rozsáhlý článek na www.hokej.cz zde. Fotogalerie zde.

Autoři: Tomáš Buksa, Josef Plechatý a Karel Švec – ČSLH


Reprezentace do 16 let: Kemp v Jihlavě, duben 2016

V době vrcholící baráže o extraligu bylo na Horáckém zimním stadionu pořádně rušno. Celkem sedmnáct akcí měla v itineráři reprezentace do 16 let v ročníku 2015/2016 a tu poslední právě v Jihlavě. Talentovaní mladící zde sehráli dvě modelová utkání se stejně starými hokejisty Slovenska a oba dva zápasy přinesly výhru Česka 4:3.

Článek ke kempu U16 si můžete přečíst mj. zde. Fotogalerie jsou zde.

Autor: Karel Švec – ČSLH


Čtete také:

Olympijští šampioni, mistři světa či vítězové Stanley Cupu. Ti všichni hráli v posledních letech na Horáckém zimním stadionu