Kdybychom proměnili šance, mohli jsme mít tři body a radostnou cestu zpátky, mrzí Anatolije Protasenju ztráta v Kadani

13.11.2016 / Tomáš Lysý

Posledních pět utkání Jihlavy v Kadani skončilo výsledkem 3:2. V sezoně 2014/2015 vyhrála Dukla na kadaňském ledě nejprve na nájezdy a pak za tři body. Loni se dvakrát radovala Kadaň, nejprve za tři body a pak za dva po nájezdové výhře. Ač to v utkání 23. kola WSM Ligy dlouho vypadalo, že zápas ve třetí třetině půjde do prodlužení, minutu a čtvrt před koncem rozhodli domácí o třech bodech, po kterých se odpoutali z posledního místa tabulky. „První třetina nebyla z naší strany dobrá. Umíme hrát lépe. Ve druhé jsme se zvedli a vyrovnali jsme hru i skóre. Škoda, že jsme to nebyli my, kdo dokázal dát třetí gól. Příležitostí jsme měli dost,“ ohlíží se za zápasem v Kadani Anatolij Protasenja, který zaznamenal obě branky Dukly.

První inkasovaná branka jihlavského forvarda hodně mrzela. Padla totiž po tom, co rodák z Minsku seděl na trestné lavici. „Ráno před rozbruslením jsme si řekli, jak chceme hrát a jaký chceme dodržovat systém. Že nechceme dělat zbytečné útočné fauly. Já hned ve druhém střídání faul uděla a dostali jsme z něj gól. To nebyl dobrý začátek,“ začíná hodnocení zápasu Anatolij Protasenja, jenž se do sestavy Dukly vrátil po zranění už v předešlém domácím utkání, kdy zaznamenal asistenci.

Tentokrát si připsal dva přesné zásahy. Stav 1:0 pro Kadaň vydržel až do druhé třetiny, kdy šestadvacetiletý hokejista, jenž nedávno podepsal s Duklou smlouvu až do roku 2020, vyrovnal a poté smazal vedení domácích i šest vteřin před druhým odchodem do šaten. „Při prvním gólu jsem si nabruslil ze středního pásma do jejich obranného. Pihyc (Jiří Říha – pozn. aut.) mi to dal po mantinelu, takže jsem byl v rychlosti a ze strany jsem jel sám na gólmana. Dojížděl tam obránce, takže jsem přemýšlel, zda mám vystřelit mezi nohy. Viděl jsem, že tam není místo, proto jsem to dal do bekhendu,“ popisuje naprosto přesně svůj první gólový zářez a vzápětí si vybavuje i svůj osmý gól v sezoně, který nasbíral během deseti utkání. „Skořápka (Josef Skořepa – pozn. aut.) mi to dal už předtím mezi kruhy, kde jsem byl sám, ale gól nedal. Pak střílel Vlasta (Bilčík – pozn. aut.) od modré a já hokejkou tečoval puk do protipohybu. Branka padla šest vteřin před koncem třetiny, takže to bylo takové důležité. Jen škoda, že góly nevedly k nějakým bodům. Zasloužili jsme si je z Kadaně odvézt,“ lituje běloruský útočník ztráty bodů, o které rozhodla Kadaň minut a čtvrt před koncem. Vysokého a důrazného forvarda zároveň vůbec netěší absence několika hráčů základní sestavy. „Kluci, co chybí, jsou hráči, kteří mohou dávat góly a rozhodovat zápasy. Ale věděli jsme, že máme v Kadani jen tři lajny, tak jsme se připravovali a nemůžeme se na to vymlouvat,“ doplňuje Anatolij Protasenja.

Videoohlasy s Anatolijem Protasenjou


V jihlavském kádru pro utkání na ledě partnerského týmu Chomutova chyběli obránce Petr Šidlík a útočníci Michal Důras, Filip Seman, Aleš Jergl či Adam Zeman. Jeden z vůdců juniorky David Čermák, jenž již hraje i za A-tým, utrpěl v utkání extraligy juniorů v Hradci Králové zranění, po kterém jde na operaci a bude chybět minimálně šest týdnů. Již déle absentuje zadák David Kajínek. V průběhu utkání se navíc zranil útočník Jevgenij Kondratěv, takže trenér Dukly Petr Vlk musel opět přeskupit sestavu – v Kadani totiž hrála Jihlava na tři útoky. „První třetinu jsem prakticky začínal na beku, ale pak se zranil Žeňa a tak mě pan trenér dal do útoku. Je to tam určitě těžší než na beku. Hodně se bruslí a je to pro mě takové nepříjemné,“ povídá dvacetiletý obránce, jenž za A-tým Dukly naskočil již v sezoně 2013/2014.

Videoohlasy s Václavem Půžou

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Celý záznam utkání SK Kadaň – HC Dukla Jihlava 3:2

Autor: TV Com