Jihlava míří na led Ústí nad Labem. Nejlepší obrana ligy se střetne s týmem, který doma vždy bodoval

15.11.2016 / Tomáš Lysý

Po týdnu čeká HC Duklu Jihlava opětovná cesta do Ústeckého kraje. A tentokrát do samotného krajského města, kde hraje místní HC Slovan Ústí nad Labem. Zápas, který začíná na místním zimním stadionu ve středu 16. listopadu 2016 přesně od 18 hodin, bude v lecčems zajímavý. Nejen v tom, že na sebe narazí dva týmy z loňského semifinále play-off WSM Ligy. Ústí totiž doma ještě neodešlo s prázdnou, jeho tři porážky přišly v dvakrát prodloužení a v nájezdech. Jihlava naopak stále drží dle počtu obdržených gólů nejlepší obranu celé soutěže. Podaří se Dukle navázat na dvě loňské výhry 4:3 v základní části na ledě Slovanu?

Látaná sestava Dukly si v posledních dvou utkáních vybrala bodový výpadek. Proti Kadani chybělo v jihlavském kádru sedm jmen a další hráč odstoupil v průběhu zápasu. Ačkoliv červenožlutí drželi ve třetí třetině remízový stav a měli více šancí, minutu a čtvrt před koncem inkasovali gól na 2:3. V posledním utkání doma proti Frýdku-Místku se sice do kádru Jihlavy vrátili tři hráči a premiéru si odbyl junior Tomáš Mejzlík, ale na plný bodový zisk to těsně nestačilo. Slezané na Horáckém zimním stadionu srovnali tři minuty před koncem a nakonec přichystali Jihlavským vůbec první prohru v letošní sezoně v prodloužení. Dukla se i nadále nachází se 44 body na třetím místě tabulky, ovšem ztráta na první Kladno je nyní šestibodová, navíc se na ní dotáhla čtvrtá Slavia Praha. Jak ale říká jihlavský trenér Petr Vlk, ze všeho nejdůležitější je nyní v klidu potrénovat a připravit zraněné hráče na návrat do základní sestavy.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Slovan v posledním kole mířil na led pražské Slavie, navíc povzbuzen domácím „fotbalovým“ skalpem 1:0 tehdejšího lídra tabulky z Kladna. První třetina v Edenu však ústeckým hokejistům příliš nevyšla, když jí prohráli o dvě branky. Těsně před polovinou utkání se sice Ústí podařilo vyrovnat, ovšem dílčí radost hostí netrvala dlouho. Veterán Pavel Kolařík vrátil Pražanům vedení zpět, o chvíli později přinesl klid na sešívané hole Antonín Dušek a v šestačtyřicáté minutě de facto rozhodl zápas Ronald Knot. Trenér Miroslav Mach se zlobil zejména na to, že po vyrovnání začali být jeho svěřenci opět pasivní. Těšit ho tak může pouze produktivní druhá lajna Dalecký – Vrdlovec – Kloz, která zaznamenala oba dva góly. Byť totiž parta kolem Jaroslava Roubíka využila přesilovou hru, nechala Slavii, aby se prosadila při svém oslabení.

Ústí nad Labem tak momentálně okupuje pozice na středu tabulky WSM Ligy, což lze přičíst k ostrému kontrastu mezi domácími a venkovními zápasy. Zatímco doma loňský semifinalista během jedenácti utkání ještě ani jednou nešel do kabin s prázdnou, když osmkrát vyhrál za tři body, dvakrát padl v prodloužení a jednou na nájezdy, venku to v podání Ústí pořádně dře. Důkazem budiž osm získaných bodů ve třinácti kolech za čtyři dvoubodové výhry a devět porážek. Nyní však bude hrát Slovan doma a co se jeho ledu týče, byl pro Duklu dlouho zakletý. Tři a půl roku zde nedokázala zvítězit, až loni ve druhém vzájemném měření sil brala tři body za výhru 4:3 a stejným výsledkem zvítězila pod Střekovem i podruhé. Na ústeckém zimním stadionu nakonec Jihlava loni padla pouze jednou, a to ve třetím semifinále WSM Ligy 1:4. O den později už si domů vezla barážový mečbol po výhře 3:0.

Úspěšná lajna Slovanu ve složení Kloz, Roubík, Tůma, jenž byla postrachem zejména v play-off 2016 a lámala rekordy, se během mezisezonního období rozpadla. David Tůma totiž vyslyšel nabídku kladenských Rytírů a hrající legenda Slovanu Jaroslav Roubík utrpěl zranění. Na led se podíval v prvních třech kolech a poté více jak měsíc absentoval kvůli potížím s ramenem. To je hlavní důvod, proč není tento devětatřicetiletý veterán v týmových statistikách na prvním místě, což byl v předešlých sezonách jev opakující se se železnou pravidelností. Vedle ikony klubu a rekonvalescenta spoléhá Ústí zejména na um Jana Kloze, nejlepšího střelce a zároveň nejproduktivnějšího hráče, jenž dosud nevynechal ani jeden zápas. Do všech čtyřiadvaceti utkání naskočil i další forvard Zdeněk Doležal a hned pětice obránců, jmenovitě Jaroslav Kasík, Vladimír Brož, Patrik Husák, David Bernad a Petr Přindiš. Kouči Mach a Mareš s obrannými řadami příliš nehýbají, šestý do party, Martin Vágner, chyběl jen v jednom utkání. Jestliže má ale Dukla z hlediska inkasovaných branek nejlepší obranu ligy, Ústí je v tomto ohledu s 81 obdrženými góly druhé nejhorší a ani jeden z tria gólmanů Soukup, Volke, Dlouhý nemá průměr pod tři inkasované branky na zápas.

Předchozí vzájemný zápas:

12. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC Slovan Ústí nad Labem 5:1
První dějství zápasu dvou loňských semifinalistů play-off WSM Ligy přineslo dva góly, rozdělené po deseti minutách. V polovině třetiny se prosadil Anatolij Protasenja a přesilovkovou trefou zvyšoval v poslední minutě Filip Seman. Ve druhé dvacetiminutovce bylo k vidění mnohem více gólových šancí, ale gól padl pouze jeden, a to do jihlavské sítě. Slovan měl v průběhu třetí třetiny tlak a hnal se za vyrovnáním, ale zlomil jej šťastný druhý gól Filipa Semana. Navíc v pětapadesáté minutě dala Dukla svému soupeři dvě slepené branky, o které se zasloužili útočníci první lajny Tomáš Čachotský a Josef Skořepa, čímž bylo rozhodnuto. Jihlavští si připisují šestou výhru v řadě a v tabulce poskočila na třetí místo.

Branky a nahrávky: 10. Protasenja, 20. Seman (Říha, Důras), 49. Seman (Diviš, Důras), 55. Čachotský (Stoklasa, Šidlík), 55. Skořepa (Čachotský, Dundáček) – 38. Loskot (Kasík, Kloz). Rozhodčí: Dědek, Pražák – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1333. Střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Kaláb, Dundáček, Říha, Grebenjuk, Šidlík, Půža – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Diviš, Seman, Důras – Stoklasa, Zeman, Březina – Kondratěv, Jícha

HC Slovan Ústí nad Labem: Soukup – Kasík, Bernad, Vágner, Husák, Přindiš, Brož, Hes – Kloz, Vrdlovec, Loskot – Merta, Poulíček, Doležal – Moučka, Melka, Gengel – Navarra, Komárek, Markulinec


PŘETLAČOVANÁ PRO DUKLU. V prvním vzájemném utkání letošního ročníku WSM Ligy mezi Duklou a Ústím se radovali červenožlutí. Nejen při této tlačenici, když Filip Seman fotbalovým dloubáčkem poslal kotouč kolem zkoprnělého hráče soupeře, který si jej srazil do vlastní klece, ale i po šedesáti minutách. Jihlava totiž ve třetí třetině vstřelila Slovanu tři branky a vyhrála 5:1. Nabízí se tak „drobná paralela,“ jak je v textu známé písničky od Chinaski. Loni Dukla nejprve porazila Ústí doma podobným výsledkem 4:1 a poté si dojela pod Střekov pro tři body. Foto: Tomáš Buksa


25. kolo WSM Ligy, středa 16. listopadu 2016:

HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SK Kadaň – HC Most (18:00)

26. kolo WSM Ligy, sobota 19. listopadu 2016:

HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (15:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (16:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Most – HC Frýdek-Místek (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30)

Předehrávka 36. kola WSM Ligy, pondělí 21. listopadu 2016:

HC Dukla Jihlava – SK Kadaň (17:30)


Tabulka WSM Ligy po 24. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016