První polovinu základní části WSM Ligy zakončí Dukla Jihlava utkáním s přerovskými Zubry

18.11.2016 / Tomáš Lysý

V letošním ročníku druhé nejvyšší české hokejové soutěže zbývá odškrtnout posledního soupeře, se kterým ještě HC Dukla Jihlava nehrála na domácím ledě. Je jím další tým, který má ve znaku zástupce z říše zvířat - HC ZUBR Přerov. Oba celky mají nyní společnou i další věc, které by se rády zbavily. Dukla i Zubři se totiž potýkají s horší efektivitou v koncovce a procházejí si výsledkově slabším obdobím. Vzájemné utkání tak bude bojem o znovunalezení správné cesty. Úvodní buly bude vhozeno na Horáckém zimním stadionu v sobotu 20. listopadu 2016 v tradičních 17:30 hodin.

Dukla se v posledních utkáních bojuje nejen s efektivitou v koncovce, ale i s rozsáhlou marodkou. Během předešlých tří utkání, ze kterých vytěžila jen jeden bod, dala tři góly a o všechny se zasloužil Anatolij Protasenja. V posledním zápasu na ledě ústeckého Slovanu se Jihlavě z šestatřiceti pokusů nepodařilo skórovat ani jednou. Na vině je i marodka. Ta se sice postupně zmenšuje, ale jak řekl asistent trenéra František Zeman, tak hráči, kteří se do sestavy vrací, mají tréninkový deficit. „Sezona je ještě dlouhá a věřím, že až budeme mít kompletní kádr, půjdou naše výkony nahorů,“ doplnil kouč na pozápasové tiskové konferenci v Ústí nad Labem. Pod Střekovem postrádala Dukla obránce Petra Šidlíka a útočníky Michala Důrase, Jevgenije Kondratěva a nadějného juniora Davida Čermáka, jenž je po operaci. Také zkušený bek Jiří Dobrovolný věří, že se červenožlutým opět začne dařit. „Teď jsme ve stádiu, kdy nám to zrovna dvakrát nelepí. Musíme zjednodušit hru a udělat vše pro to, abychom to zlomili,“ říká kapitán aktuálně čtvrtého týmu tabulky (po posledním kole se na třetí místo dostala Slavia Praha), jenž má 44 bodů.

Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Jestliže Jihlava může v posledních kolech žehrat na špatnou produktivitu, Zubři na tom nejsou o mnoho lépe. Jejich jedenáct branek z předešlých šesti kol dává střelecký průměr pod dvě přesné trefy na zápas. I to je důvod, proč Přerov z těchto utkání vytěžil pouze čtyři body za prohru v prodloužení na ledě Prostějova a domácí výhru nad Havířovem. Však i na přerovských webových stránkách v pozvánce k utkání na ledě Dukly stojí otázka, zda Zubři najdou v Jihlavě ztracenou střeleckou potenci. Během posledního utkání totiž doma zasypali branku Slavie celkem 40 pokusy, radovali se ale jen jednou. V šestnácté minutě se trefil Jiří Goiš, což sice stačilo na průběžné vedení, nikoliv však na body. Pražané v polovině zápasu dvěma brankami otočili stav a odvezli si domů cenné vítězství. Přerovští hokejisté tak nevylepšili aktuální sedmé místo tabulky, které jim s 38 body patří, navíc se na ně dotáhlo osmé Ústí nad Labem.

Při své druhé prvoligové sezoně si klub s velkým Zubrem ve znaku vede o maličko lépe než loni. Konkrétně o jednu výhru, v loňském ročníku měl totiž kolo před polovinou základní části pětatřicet bodů. Jejich pozice na sedmém místě tabulky odpovídá porovnáním domácích a venkovních zápasů s ostatními týmy WSM Ligy. Doma získal celek vyznávající modré a žluté barvy během třinácti duelů čtyřiadvacet bodů a je sedmý. Z dosavadních dvanácti venkovních utkání si do své domoviny dovezli svěřenci trenéra Petra Dočkala čtrnáct bodů. Hned pětkrát se radovali z výhry - v Mostu a Litoměřicích po základní hrací době, na ledě Ústí, Litoměřic a Havířova vytěžili dva body. Naopak v sedmi mačích venku odcházeli do kabin se sklopenou hlavou (na Slavii a Prostějově za bod).

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Jihlavští hokejisté si budou muset dávat pozor zejména na Vlastimila Dostálka. Dvaadvacetiletý útočník, který již stihl odehrát šestnáct zápasů v extralize, si během pětadvaceti utkání zapsal do statistik již čtrnáct branek a je v tomto ohledu druhým nejlepším v celé WSM Lize. Produktivní útok Procházka, Pšurný (oba 14 asistencí), Dostálek ale zaznamenal na konci října trhlinu. Roman Pšurný se totiž v utkání proti Litoměřicím zranil a jeho absence bude dle klubového webu několikatýdenní. Během posledních utkání tak po Dostálkově boku nastupují útočníci Marek Sikora a Tomáš Sýkora. Hned deset hráčů z kádru Zubrů nastoupilo do všech deseti utkání. V brance dostává jasně nejvíce prostoru zkušený Luboš Horčička, jenž odchytal již devatenáct utkání s průměrem lehce nad dvě inkasované branky a více jak 93% úspěšností zásahů.


Předchozí vzájemný zápas:

13. kolo WSM Ligy: HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava 2:1
Úvod zápasu Dukle vyšel. Nejprve se na začátku sedmé minuty prosadil Jiří Říha a poté Jihlava přestála dvojnásobnou početní výhodu soupeře. O vedení přišli hosté 73 vteřin po začátku druhé třetiny gólem Filipa Dvořáka. Červenožlutí na konci prostřední dvacetiminutovky přestáli dlouhé oslabení pět na tři, jenže ve hře pět na pět zkraje třetí části kapitulovali. V dalším průběhu utkání již gól nepadl, proto Přerovští výhrou 2:1 ukončili sérii Dukly, čítajících šest výher po sobě.

Branky a nahrávky: 22. Dvořák (Zbořil), 42. Pšurný (Dostálek) – 7. Říha (Skořepa, Protasenja). Rozhodčí: Kašík - Adamec, Poruba. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2132. Střely na branku: 44:23. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC ZUBR Přerov: Horčička – Ferenc, Malina, Chmelíř, M. Novotný, Pala, Šnajnar, L. Vágner, Zbořil – Procházka, Pšurný, Dostálek – Goiš, Popelka, Kovařík – Plášek, Král, Kratochvíl – Ižacký, Dvořák

HC Dukla Jihlava: Škarek – Kaláb, Bilčík, Říha, Dundáček, Šidlík, Půža, Grebenjuk – Čachotský, Skořepa, Protasenja – Důras, Seman, Diviš – Březina, Zeman, Stoklasa – Kondratěv, Jícha


BUDE OPĚT DĚKOVAČKA? Osmkrát za sebou se jihlavští hokejisté radovali na domácím ledě z vítězství. Také v předešlém mači na Horáckém zimním stadionu nebyla Dukla daleko od tří bodů, Frýdek-Místek totiž na 1:1 vyrovnal až tři minuty před koncem. Ačkoliv Jihlava v letošní sezoně hrála pět prodloužení, při kterých čtyřikrát vyhrála a jednou zvítězila na nájezdy, tentokrát se neradovala. Domácí plejeři nevyužili dvě velké šance a jak už to bývá, tím spíše při prodloužení tři na tři, vzápětí vstřelili Slezané vítěznou branku. Proti Přerovu, kterým jihlavští hokejisté začínají tři domácí zápasy v řadě, se budou chtít po třech porážkách znovu naladit na vítěznou vlnu. Foto: Tomáš Buksa


26. kolo WSM Ligy, sobota 19. listopadu 2016:

HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (15:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (16:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Most – HC Frýdek-Místek (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30)

Předehrávka 36. kola WSM Ligy, pondělí 21. listopadu 2016:

HC Dukla Jihlava – SK Kadaň (17:30)

27. kolo WSM Ligy, středa 23. listopadu 2016:

HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Most – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC AZ Havířov 2010 – HC Stadion Litoměřice (18:00)
Rytíři Kladno – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Slavia Praha – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SK Kadaň – HC Frýdek-Místek (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 25. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016