Dukla míří potřetí na dálné Slezsko, v Havířově se v rámci 30. kola utká s místním AZ

01.12.2016 / Tomáš Lysý

Program WSM Ligy se překlopil do posledního kalendářního měsíce roku 2016. V sobotu 3. prosince 2016 hostí podruhé v sezoně HC AZ Havířov 2010 na svém ledě HC Duklu Jihlava. První cestování do havířského města u hranic Česka s Polskem vyšlo červenožlutým na jedničku, domů si jihlavští hokejisté odvezli výhru 4:1. Utkání bude zajímavé nejen tím, že proti sobě opět nastoupí bratři Semanovi. V obou týmech je několik hráčů, kteří dříve oblékali dres nynějšího soupeře. Úvodní buly zápasu bude vhozeno v K&K Pneu aréně přesně v 17:30 hodin.

Tři body z ledu Motoru potvrzeny. Přesně tento úkol si mohla Dukla odškrtnout v domácím utkání 29. kola proti Benátkám nad Jizerou. Tři góly při vítězství 3:1 si rozdělila do všech tří částí pro oko diváka hodně pohledného zápasu. Nejprve otevřel skóre v přesilovce Filip Dundáček, aby hosté na malou chvíli připomněli svůj post nejlepšího týmu na soupeřových kluzištích a těsně před polovinou zápasu vyrovnali. Na to bleskově odpověděl Filip Seman. Třetí třetina, hraná nahoru – dolu a ve vysokém tempu, přinesla několik šancí. Více jich bylo na hokejkách Jihlavy, ale pojišťující třetí gól přidali domácí až minutu a půl před koncem z hole Michala Důrase. Vzhledem k tomu, že první tři týmy tabulky – Motor, Kladno i Slavia – své zápasy prohrály, dokázala Dukla výhrou snížit ztrátu a ještě se posunout s 53 body na třetí místo WSM Ligy.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Spokojenost s posledním kolem může být také v Havířově. AZet totiž ukázal, že všemožné papírové předpoklady a statistiky jsou v letošní vyrovnané WSM Lize kolikrát hodně bezcenným údajem. Své o tom muže povídat pražská Slavia. Ta v posledním kole přivítala právě Slezany a před tímto utkáním vyhrála osm z posledních devíti zápasů, když nestačila jen na Motor. Tentokrát se musela před soupeřem sklonit, navíc Marku Lacovi v havířovské brance nedala z 28 střel ani gól. Naopak hosté výrazně přestříleli Pražany a to se také projevilo na celkovém výsledku. V jedenácté minutě už vedl Havířov o dvě branky a svůj náskok nejenže udržel, ale ještě jednou tolik navýšil. Před koncem druhé třetiny se prosadil David Dvořáček a konečnou podobu výsledku nachytal v 50. minutě Marek Kalus – 4:0 pro AZ.

Co se tříbodových výher týče, jednalo se v podání Havířova teprve o třetí plný bodový zisk v sezoně. Dvakrát pak tým vyznávající černo-mobro-bílé barvy uspěl za dva body. Bilance porážek je u AZetu o něco větší, hned čtrnáctkrát odešel z ledu poražen a jednou vytěžil alespoň bod za porážku v nájezdech či prodloužení. Pokud chtějí hokejisté z havířského města navázat na předešlé tři účasti v play-off, budou muset v druhé polovině WSM Ligy přidat. Momentálně totiž patří svěřencům trenéra Martina Janečka, který v polovině října nahradil odvolaného kouče Štefana Mikeše, dvanáctá příčka s deficitem pěti bodů na desáté místo, jenž zajišťuje alespoň předkolo play-off. Havířov se pokouší nastartovat také hráčskými změnami, 16. listopadu zamířil na měsíční hostování do K&K Pneu Areny útočník Petr Kanko, naopak do Frýdku-Místku putoval Antonín Pechanec.

V pondělním utkání Jihlava – Kladno navštíví Horácký zimní stadion i Mikuláš s andělem a čertem. Oddíl jihlavských krasobruslařek navíc předvede svojí Čertovskou show!

V obou týmech se najdou hokejisté, kteří v minulosti vyznávali barvy soupeře. Nejčerstvějším z nich je havířovský útočník Radek Hubáček, který za Duklu nastupoval naposled v sezoně 2013/2014. AZ jej angažoval začátkem listopadu. V jeho dresu letos nastupoval také Lukáš Anděl, který odešel směr Slezsko zkraje října na hostování do konce kalendářního roku 2016. Devatenáctiletý útočník, který bojuje o mistrovství světa juniorů, se však nedávno na tréninku smolně zranil a je mimo hru. Krátkou epizodu za červenožluté mají v kariéře i obránci Oldřich Horák s Karolem Korímem a útočník Dominik Matula. A nyní z opačného soudku. Statisticky nejlepší brankář WSM Ligy Miroslav Svoboda, jenž v brance Dukly dostává rovnoměrně příležitostí s Jakubem Škarkem, začínal loňskou sezonu právě v Havířově. V jihlavském kádru působí také útočník Filip Seman, jenž je havířovským odchovancem a naposled působil v týmu z rodného města v sezoně 2009/2010, kdy si v 36 zápasech připsal 22 bodů. Nikoliv za AZet, ale ještě v dresu havířovských Panterů nastupoval útočník Anatolij Protasenja. Byť je jihlavským odchovancem a za Duklu střílel góly v žákovských třídách a za juniory, tři sezony odehrál i za starší dorostence a juniory Havířova. Zde také nastoupil ke třem zápasům za A-tým, ve kterých se jednou trefil.


Předchozí vzájemný zápas:

17. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 3:2 pr.
Na gól se v utkání mezi třetí Duklou a posledním Havířovem čekalo do 12. minuty, kdy Tomáš Čachotský přebruslil obránce a bekhendem přelstil gólmana. Domácí útočník navíc za dvě minuty přihrál Tomáši Kalábovi, který od modré propálil vše, co mu stálo v cestě. Jenže druhá třetina Jihlavě vůbec nevyšla a hosté dvěma góly srovnali stav. Ve třetím dějství se nerozhodlo, oba týmy síť soupeře nerozvlnily, proto se šlo do prodloužení. To rozhodl necelé dvě minuty před koncem Petr Šidlík, jenž se od modré trefil do levé šibenice - 3:2 v prodloužení.

Branky a nahrávky: 12. Čachotský (Skořepa, Říha), 14. Kaláb (Čachotský, Kondratěv), 64. Šidlík (Čachotský) – 24. Anděl (Dudek), 40. Petran (Anděl). Rozhodčí: Hlinka – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 7:8, navíc Vlk (trenér JIH) do konce utkání - Kalus (HAV) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1354. Střely na branku: 29:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Bilčík, Říha, Szathmáry, Šidlík, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný – Kondratěv, Skořepa, Čachotský – Jícha, Zeman, Důras – Stoklasa, F. Seman, Březina – Síkela, Danišovský

HC AZ Havířov 2010: Šimeček – Lenďák, D. Seman, Bahounek, Krisl, Korím, Petran, Dudek – Kotala, Haas, Maruna – Štumpf, Pechanec, Kalus – Dvořáček, Hlinka, Bednář – Ollender, Anděl, Pořízek – Gřeš


BRATŘI PROTI SOBĚ. Jihlava se utká s Havířovem potřetí sezoně a opět proti sobě nastoupí hokejoví bratři Semanové. Jednatřicetiletý havířovský rodák Filip Seman (vlevo) hraje v Dukle Jihlava již čtvrtou sezonu. Když se jeho o šest let starší bratr Daniel před startem letošního ročníku WSM Ligy vrátil po dlouhých sedmnácti letech do klubu s iniciály AZ ve znaku, bylo jasné, že se v lize potkají jako soupeři. Ba co více, Filip je v Dukle zástupcem kapitána Jiřího Dobrovolného, Daniel je přímo kapitánem. Ve dvou vzájemných utkáních zatím měl více důvodu k radosti mladší z bratrů. Jihlava totiž nejprve vyhrála v Havířově 4:1 a poté doma porazila AZet 3:2 v prodloužení. Foto: Richard Diviš


30. kolo WSM Ligy, sobota 3. prosince 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Most (16:00)
Rytíři Kladno – HC Slavia Praha (16:00)
HC Stadion Litoměřice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava (17:30)

31. kolo WSM Ligy, pondělí 5. prosince 2016:

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Most – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SK Trhači Kadaň – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)

32. kolo WSM Ligy, středa 7. prosince 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC ZUBR Přerov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Most (18:00)
Rytíři Kladno – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 29. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016


Pořiďte si již nyní vstupenky na utkání Dukly Jihlava proti Kladnu. Možnost zakoupit si lístek máte jednak prostřednictvím Ticketportalu – odkaz zde nebo v předprodeji na Infocentru HZS