Rok 2016: A-tým mistrem a baráž, mládež patřící ke špičce, Dukláci v reprezentaci, turnaj s klubem KHL a životní jubilea legend

30.12.2016 / Tomáš Lysý

Rok 2016 končí. Co přinesl jihlavskému hokeji? A-tým Dukly Jihlava se po dlouhých dvanácti letech probojoval do baráže o extraligu a v letošní sezoně opět atakuje nejvyšší příčky WSM Ligy. Neodmyslitelnou součástí Dukly je také mládež, která má výborně našlápnuto. Extraligové kategorie patří ke špičce svých soutěží, žákovské týmy pravidelně válcují své soupeře. Jihlavští hráči a hráčky dostávají pravidelně pozvánky do mládežnických mužských a ženských reprezentací, kde jsou vidět – např. vítězný Hlinkův memoriál nebo právě probíhající juniorské MS. Tři krásná životní jubilea oslavily i významné legendy Dukly, klub sám slaví 60 let své existence a pořádal i turnaj za účasti týmu z KHL. Pojďte si rok 2016 připomenout v našem článku.

LEDEN: „Faktor“ Kolář, zápasy mládeže pod širým nebem, stříbrné legendy

Během pár dní na začátku roku 2016 přivítala Dukla nové hráče, jenž dokonale zapadli do týmu – neústupného zadáka Vlastimila Bilčíka, bijce do útoku Pavla Mrňu a dalšího útočníka Jana Koláře. Chybí Vám u posledního jmenovaného nějaká charakteristika? Pak věřte, že zkušený plejer, trojnásobný šampion extraligy a bývalý reprezentant, jenž na Horáckém zimním stadionu odehrál v ročníku 2001/2002 první celou sezonu mezi dospělými, získal status „gólového štístka.“ Kdykoliv se tento hráč na konci základní části či v play-off trefil, tak Dukla vyhrála.

Hodně velká událost čekala také na mladší dorostence a juniory Dukly. V rámci Brněnských Hokejových her totiž sehráli po vzoru NHL utkání „Winter Classic“ – utkání pod širým nebem na stadionu za Lužánkami. V prvním ročníku Světové hokejové ligy legend (WLHL) se Česko dostalo až do superfinálového turnaje v Moskvě. České legendy i s jednatelem Dukly Bedřichem Ščerbanem a dalším obráncem Milanem Chalupou získaly stříbro, když si v semifinále poradily se Švédskem a ve finále bylo nad jejich síly domácí Rusko.

MLADŠÍ DOROST DUKLY JIHLAVA NA WINTER CLASSIC V BRNĚ


ÚNOR: Druhé místo po deseti letech a parádní gólmani, úspěchy hráčů Kraje Vysočina

Když Dukla v padesátém kole základní části 2015/2016 podlehla doma Mostu, leckterý fanoušek již kalkuloval s tím, jak půjde Jihlava do play-off ze třetího místa. Jenže chyba lávky! Červenožlutí totiž hned v následujícím kole porazili doma Motor, to však nebylo vše. Jihočeši v posledním kole doma padli s Benátkami a naopak Dukla po výhře v Havířově šla na druhou pozici za Kladno. Bylo tedy jasné, že čtvrtfinále i případné semifinále bude začínat doma. Jihlavě k druhému místu po základní části (takto vysoko se naposled umístila v sezoně 2005/2006) pomohlo i výborné gólmanské duo David Honzík – Jakub Škarek, kterým kryl záda velezkušený Lukáš Sáblík. Pod vedením trenéra gólmanů Dukly a reprezentačního Áčka Petra Jaroše a jeho kolegů Romana Peschouta s Janem Dršatou byli Honzík se Škarkem (jejichž věkový součet byl 37 let) statisticky nejlepšími gólmany základní části WSM Ligy.

Hodně slušné výsledky zaznamenali v krajských výběrech i jihlavští mladíci. Obhájce zlata ze Zimní olympiády dětí a mládeže, Kraj Vysočina, tentokrát skončil v konkurenci všech krajů ČR na čtvrtém místě. V rámci Brněnských hokejových her se tým Kraje Vysočina umístil na turnaji VTM (výchovy talentované mládeže) na stupni nejvyšším. Projekt ČSLH navazuje na dlouhodobý projekt Kraje Vysočina – KCTM (krajské centrum talentované mládeže).


VÍTĚZNÁ BITKA VLASTIMILA BILČÍKA VE VÍTĚZNÉM DOMÁCÍM UTKÁNÍ PROTI KADANI


BŘEZEN: Dvě vítězné série 4:1, titul Mistra WSM Ligy a postup do baráže

Zajíci se počítají až po honu, toto úsloví platilo, platí a platit bude. Když se po devátém kole nacházela Dukla ve spodních patrech tabulky, byl by považován za snílka ten, kdo by řekl, že se Jihlava proklestí až do baráže, navíc jako vítěz WSM Ligy. Ve čtvrtfinále porazila Dukla poměrem 4:1 na zápasy Havířov. Do semifinále šli Jihlavští z pozice nejlepšího týmu tabulky, jelikož skvěle hrající Ústí poslalo ze hry ven vítěze základní části Kladno. První dva zápasy byly infarktové. V úvodním semifinále Slovan třikrát vedl a Dukla nakonec vyhrála na nájezdy.



Druhé dějství rozhodli červenožlutí v prodloužení. Uvolněně hrající Ústí s produktivní lajnou Roubík-Kloz-Tůma nemělo co ztratit a první domácí zápas vyhrálo. Poté však Jihlava – stejně jako v Havířově – vyhrála veledůležitý čtvrtý zápas 3:0, přivezla si domů mečbol a ten proměnila výhrou 7:2 (Josef Skořepa dal dva góly v oslabení). Jihlava tak šla z pozice MISTR WSM LIGY po dvanácti letech do extraligové baráže.


DUBEN: Baráž do posledního dechu, mladíci v reprezentaci a nový partner

V baráži hrála Dukla důstojnou roli. Prala se, seč jí síly stačily. Ještě v devátém kole měla Jihlava šanci bojovat o postup do extraligy, ovšem nakonec se oproti Jihlavě a Slavii radoval extraligisté Litvínov a Karlovy Vary, udržujíc nejvyšší soutěž. Dukla nasbírala v dvanácti zápasech cenné zkušenosti, které může v další sezoně zúročit. Vždyť Olomouc při baráži v sezoně 2012/2013 skončila s ještě menším bodovým ziskem na poslední pozici a rok poté se již radovala z postupu mezi tuzemskou hokejovou smetánku. Zajímavostí také bylo, že celá sezona A-týmu trvala přesně jeden rok. Hráči se sešli 27. dubna 2015 na první den přípravy, ročník ukončili 27. dubna 2016 v rámci posezonního Fans Day.


Na první domácí barážový zápas Jihlavy proti Litvínovu se přijeli podívat i finští veteráni z Tampere, vedení manažerem finské strany Mezinárodní česko-finské hokejové školy Hannu Tyrym. Během barážového klání oznámil jednatel Dukly Bedřich Ščerban nového a dalšího generálního partnera klubu – společností Eco Power Energy. Výrazné zastoupení měl jihlavský klub i na světovém šampionátu hokejistů do 18 let. Ve výběru trenéra Roberta Reichela a jeho asistenta Patrika Augusty (kouče juniorů Dukly) byl také gólman Josef Kořenář a útočníci Ondřej Najman a Pavel Kousal, tehdejší tahouni jihlavské juniorky. V původní nominaci figuroval i gólman Jakub Škarek, který však byl jedničkou A-týmu v baráži a na šampionát nejel.


KVĚTEN: Návrat Tomáše Čachotského, změna v přípravě, posily, tři významné kulatiny

Krátce po konci baráže fanoušci netrpělivě čekali pohyby v hráčském kádru. Postupem času vyplývalo najevo, že Dukla asi nebude moct počítat s karlovarskými hosty, jelikož Energie začala spolupracovat s Kadaní. Již první týden v květnu oznámila Jihlava zvučnou posilu – návrat oblíbence fanoušků Tomáše Čachotského, který v předešlé sezoně hostoval ve Zlíně. Konec měsíce se nesl ve znamení příchodu extraligových mistrů z Liberce (kteří většinu předešlé sezony odehráli na farmě v Benátkách) - Jiřího Říhy s Davidem Kajínkem. Pokud se nyní podíváme do statistik WSM Ligy, tak je Tomáš Čachotský nejproduktivnějším hráčem soutěže a Jiří Říha drží prim mezi zadáky.

Noví hráči v kádru, stejně jako stávající hokejisté, se tentokrát museli vypořádat se změnou v přípravě. Žádné dlouhé výběhy nebo kola. Dukla absolvovala suchou předsezonní část pouze v posilovně po vzoru mistrovského Liberce. Zamilovaný měsíc také patřil dvěma jubileím. Trenérská legenda Dukly a reprezentace Stanislav Neveselý oslavil krásné osmdesáté narozeniny. Stejně hezkého životní jubileum měl i vůbec první gólman Dukly a jeden z prvních výrobců gólmanských masek Miloš Podhorský. Na klubový web byla puštěna první zmínka o oslavách 60. výročí vzniku Dukly Jihlava v podobě turnaje, kdy do krajského města Vysočiny zavítá Olomouc, Karlovy Vary a zejména Torpedo Nižnij Novgorod, klub z nejlepší evropské klubové soutěže KHL.


ČERVEN: Bedřich Ščerban zvolen do ČSLH, spojení životní cesty na HZS

V průběhu letního měsíce byl Horácký zimní stadion centrem zajímavého dění. Hned v prvním týdnu měsíce se na ploše stadionu pořádalo krajské finále soutěže Cyklista Vysočiny a poté Den s Krajem Vysočina s mottem Řemeslo má zlaté dno. V polovině června byl jihlavský svatostánek svědkem spojení dvou životních cest – dlouholetí fanoušci Dukly Radka a Honza si řekli své ano a vstoupili do svazku manželského. Klub zaznamenal velký úspěch i na funkcionářském poli. Jednatel Dukly Bedřich Ščerban byl totiž opětovně zvolen do vedení Českého svazu ledního hokeje, navíc dva jeho projekty byly vyhodnoceny jako úspěšné - více zde.


ČERVENEC: Česko-finská sportovní škola, Škarek v A-týmu, slušňáci z MDO a bronzové MS

Další projekt jednatele Dukly Jihlava Bedřicha Ščerbana je Mezinárodní česko-finská hokejová škola. K hokejistům se loni po čtyřech úspěšných ročnících připojili i florbalisté a v rámci pravidelného střídání pořadatelství tohoto kempu letěli s hokejisty letos vůbec poprvé do Finska i florbalisté. A také talentovaný český rozhodčí v rámci česko-finského kempu sudích. Letos čítala česká výprava téměř sto osob. Celý projekt, zaštítěný pod názvem Mezinárodní sportovní škola, nabírá rok co rok na prestiži - více zde.

Hodně živo bylo také mezi jihlavskými mládežníky. Věkem starší dorostenec Jakub Škarek si za své fantastické výkony v sezoně vysloužil nominaci na sraz talentovaných kandidátů reprezentačního A-týmu. O pozvánce se dle svých slov dozvěděl doma při sečení trávy. Mladší dorost Dukly byl jakožto nejslušnější tým všech tří mládežnických extralig odměněn návštěvou utkání prestižního Memoriálu Ivana Hlinky – čtěte zde. Útočník juniorského týmu Dukly Jihlava Richard Peschout skvěle reprezentoval ČR na juniorském mistrovství světa v hokejbalu, kde získal se svým týmem bronzové medaile a o úspěšném šampionátu hovořil ve Snídani s Novou.


SRPEN: Zlatý Hlinkův memoriál, Dukla Cup, návraty domů, Rittich v NHL a příprava mládeže

Ivan Hlinka Memorial Cup. Neoficiální mistrovství světa hráčů do 18 let, na kterém dominuje Kanada. Přehlídka budoucích hvězd světového hokeje pod drobnohledem lídrů nezná za posledních osm let jiného vítěze než kanadské hokejisty, během posledních dvaceti ročníků vyhrály Javorové listy osmnáctkrát. Ovšem rok 2016 patřil České republice. Svěřenci trenéra Václava Varadi a asistenta Patrika Augusty (juniorka Dukly) s Petrem Studničkou ovládli celý prestižní turnaj. Obrovský podíl na úspěchu měl jihlavský gólman Jakub Škarek. Česko ve finále porazilo USA 4:3 a stopa hokejistů z Vysočiny – ať již z projektu Výchovy talentované mládeže či Mezinárodní česko-finské hokejové školy – byla více než výrazná. O úspěchu čtěte zde.

Hokeje bylo dost i na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Turnaj Dukla Cup k 60. výročí vzniku Dukly opanoval dle očekávání jasný favorit a účastník Kontinentální hokejové ligy Torpedo Nižnij Novgorod. Hlavní tahák klání se ukázal v největší síle včetně mistrů světa či hráčů s velkými zkušenostmi z NHL. Nedlouho po výročním turnaji oznámil jihlavský klub návrat Adama Zemana a po Tomáši Čachotském se do Dukly vrátil další – jak se později ukázalo – a rozhodně ne poslední odchovanec. Gólman David Rittich, jehož mateřským týmem je také Jihlava, se dostal až do slavné NHL, když podepsal smlouvu s Calgary Flames. Mírný optimismus budily přípravné výsledky extraligové mládeže Dukly, které dávaly opatrnou naději v podobě dobré sezony juniorů, starších i mladších dorostenců.


ZÁŘÍ: Duklácké zastoupení na Světovém poháru, návrat Tolji, výborný start mládeže

Jedna z nejprestižnějších hokejových akcí světa, která se v roce 2016 uskutečnila po dlouhých dvanácti letech, měla i jihlavské zastoupení. Na světový pohár v Kanadě odcestoval i trenér gólmanů národního týmu a Dukly Petr Jaroš, jenž dohlížel na trio gólmanů Ondřeje Pavelce, Michala Neuwirtha a Petra Mrázka.

Po Tomáši Čachotském a Adamu Zemanovi se do Dukly vrátil další odchovanec – rodák z Minsku Anatolij Protasenja. Nejprve pouze na měsíční hostování, během kterého ale v osmi zápasech nasázel šest gólů a na dva další přihrál. Skvělé výsledky z přípravy potvrdily mládežnické kategorie Dukly. Starší dorostenci, mladší dorostenci a žáci se od začátku soutěže zařadili mezi lídry svých tabulek, postupem času se mezi elitu začali probojovávat i junioři, kteří doplatili na velký pohyb v kádru a onemocnění těsně před startem sezony.


ŘÍJEN: A-tým ve formě, další návraty odchovanců, porážka Motoru, vítězné zápasy legend

Po trošku rozkolísaném úvodu, kdy A-tým Dukly v prvních pěti utkáních získal pět bodů, se jihlavští hokejisté dostali do výborné formy. Z deseti říjnových utkání vyhráli hned osm zápasů. Před více jak čtyřmi tisíci diváky skolili České Budějovice a bezezbytku tak vyšla videopozvánka Richarda Diviše s Jiřím Říhou o rozebrání Motoru. Celkem zažívalo „Áčko“ od konce září do začátku listopadu parádní období, kdy vyhrálo čtrnáct ze šestnácti zápasů. Do klubu se vrátili další dva odchovanci – obránci Petr Šidlík se Šimonem Szathmárym. Fanoušky rovněž potěšila informace, že jednatel klubu Bedřich Ščerban po dlouhém jednání dotáhl smlouvu s produktivním Anatolijem Protasenjou. Jihlavskými fanoušky oblíbený „Tolja“ podepsal kontrakt až do roku 2020.

Na konci října začal také druhý ročník Světové hokejové ligy legend (WLHL) a čeští veteráni si opět zajistili postup do finálového turnaje. V Crimmitschau totiž Česko nedalo domácímu Německu pražádnou šanci a zvítězilo 9:1. Hattrick nasázel asistent trenéra A-týmu a juniorky Viktor Ujčík, jeden přesný zářez zapsal Bedřich Ščerban. Tři týdny předtím zažili čeští Old boys pořádné zpestření, když v rámci propagace hokeje sehráli exhibici v Izraeli. V rozhovoru pro jihlavský web popisoval Bedřich Ščerban specifika jednoho ze dvou izraelských zimních stadionů – čtěte zde.



LISTOPAD: Krasojízda mládeže, loupež v Motoru, další kulatiny legendy a Škarek v extralize

Neskutečná fazona jihlavských mládežníků! Psal se konec listopadu, když starší dorostenci a jejich kolegové z mladšího dorostu měli nejen jistý postup do play-off, ale co víc – měli zajištěný postup do další fáze soutěže z prvního místa po základní části. Skvěle jim sekundovali a sekundují jihlavští junioři, jenž se drží v první pětce tabulky - čtěte zde. Ještě větší dominanci předvádí žákovské týmy Dukly. Osmá, sedmá, šestá i pátá třída totiž vládne svým skupinám, naprosto nevídaná je dominance šesťáků, jenž jako jediní ve své kategorii neztratili v celé republice ani bod a předposlední měsíc v roce zakončili s bilancí patnácti výher při skóre 146:24 - bližší článek o žácích.

Na konci listopadu sice A-tým na okamžik sešel z vítězné cesty, když těsně prohrál pět zápasů za sebou, ovšem poté doma skolil Prostějov a hlavně šokoval Budvar arénu, kde Dukla jako doposud jediný tým letošní sezony WSM Ligy dokázala vyhrát (a to i podruhé v prosinci). Jihlavští hokejisté navíc vítězstvím na ledě Motoru potvrdili post nejméně inkasujícího týmu v celé soutěži. V jedenáctém měsíci roku přišlo další nádherné životní jubileum, sedmdesát let totiž oslavil legendární hráč a trenér Dukly a národního týmu Josef Augusta. Vítěznou extraligovou premiéru v dresu Sparty Praha (kde hraje na střídavé starty) zažil Jakub Škarek, jenž při výhře klubu s velkým S ve znaku na ledě Zlína vychytal čisté konto – 4:0. Ba co víc, v dalších dvou zápasech za Spartu přidal další dvě výhry při pouhých čtyřech obdržených gólech.


PROSINEC: Cenné výhry, snajpr „Piha,“ lídři z mladšího dorostu, zlato šestáků a MS “20“

Na tři výhry z posledních tří listopadových utkání dokázala Dukla navázat i v prosinci. Ba co víc, skolila všechny tři celky, se kterými se řadí do silné čtyřky WSM Ligy. Na mikulášské pondělí doma vyhrála nad Kladnem, vzápětí si dojela pro výhru na Slavii a v posledním utkání právě končícího roku opět vyhrála na ledě Motoru. Z posledních deseti utkání padla Jihlava pouze jednou. To je ta nejlepší pozvánka na první domácí zápas roku 2017, který červenožlutí sehrají ve středu 4.1. proti Ústí nad Labem. Výbornou formou oplývá i Jiří Říha, jenž byl v jeden okamžik spolu s Tomášem Čachotským, Anatolijem Protasenjou, Filipem Semanem a Josefem Skořepou nejlepším střelcem týmu a útočí na historické rekordy WSM Ligy v gólech a bodech zaznamenaným bekem.


VÍTĚZNÁ BITKA PATRIKA DANIŠOVSKÉHO S ONDŘEJEM KOPTOU VE VÍTĚZNÉM UTKÁNÍ PROTI LITOMĚŘICÍM

Svojí naprosto jasnou dominanci z ligy mladších žáků potvrdili šestáci Dukly Jihlava, jenž suverénně vyhráli desátý ročník tradičního turnaje o pohár hejtmana kraje Vysočina. Vyhráli devět z deseti třetin při skóre 32:3! V ojedinělé sérii pokračují jihlavští mladší dorostenci, kteří na šest výher z konce základní skupiny navázali šesti dalšími vítězstvími v nadstavbě a zvítězili již dvanáctkrát po sobě se skórem 49:22.


Protože poslední zápas A-týmu v roce 2016 byl přeložen, mohou se fanoušci dívat na zástupce jihlavského hokeje v televizi. Na přelomu roku se tradičně koná juniorské mistrovství světa do dvaceti let, kam byl nominován gólman Dukly Jakub Škarek a její odchovanec Adam Musil. Trenér týmu Jakub Petr má po ruce asistenta Petra Svobodu, jinak kouče již zmiňovaného úspěšného mladšího dorostu červenožlutých a Jiřího Dopitu.