Jihlavu čeká zápas v Litoměřicích. Odveze si z Kalich Areny i podruhé v sezoně tříbodovou výhru?

28.01.2017 / Tomáš Lysý

Po domácím vítězném prodloužení proti Slavii zajíždí jihlavští hokejisté ke dvěma venkovním utkáním. První z nich je na programu v sobotu 28. ledna 2017, kdy úderem 17:00 začne zápas mezi Stadionem Litoměřice a Duklou Jihlava. Červenožlutí se budou snažit navázat na předešlý zápas v Kalich Areně, když si domů přivezli tři body za výhru 4:2. Vítězství by se Dukle hodilo, protože se přetahuje o druhé místo s Kladnem. Ale Stadion také potřebuje body, aby skončil do desáté pozice a zajistil si účast v předkole play-off. Zápas, který můžete sledovat živě prostřednictvím TVCom bude ve znamení akce Legenda pomáhá. V rámci tohoto projektu nastoupí kluby tří nejvyšších soutěží ve speciální edici dresů s podobiznou Ivana Hlinky. Ty následně půjdou do aukce, jejíž výtěžek bude předán Nadačnímu fondu Ivana Hlinky.

Už podvanácté se letos stalo, že zápas Dukly Jihlava proti některému ze soupeřů WSM Ligy nerozhodlo šedesát minut a muselo se tak jít do prodloužení; dvakrát až do samostatných nájezdů. Byť měli červenožlutí proti Slavii ve třetí třetině výraznou střeleckou převahu (18:2), recept na gólmana Polívku najít nedokázali. To se podařilo až v prodloužení Jiřímu Říhovi, jenž ranou od modré využil přesilovku, zajistil svému týmu jedenácté dvoubodové vítězství sezony a překonal historický rekord soutěže v počtu gólů vstřelených obráncem během jednoho ročníku. V tabulce má Jihlava 89 bodů, stejně jako Kladno, se kterým ale má horší vzájemné zápasy. Situace na čele tabulky by mohla být ještě zajímavá, protože Dukla i Rytíři ztrácejí na první Motor (který má utkání k dobru) pět bodů. V posledním kole základní části ale zajíždějí Budějovičtí právě na led Kladna. Zajímavá je i bilance vzájemných zápasů těchto tří soupeřů, která by rozhodovala v případě bodové shody Českých Budějovic, Jihlavy a Kladna po základní části. Motor zatím má 8 bodů, Dukla 13 bodů a Rytíři dvanáct.

Jihlava tak vyhrála sedmnáctý z posledních devatenácti utkání, ale také její dnešní soupeř je ve formě. Litoměřičtí zvládli poslední tři zápasy, při kterých zapsali sedm bodů. Postupně vyhráli v Ústí nad Labem 5:0, poté doma na nájezdy skolili Slavii Praha a důležité dva body získali v posledním utkání v Přerově, když zvítězili 3:2 v prodloužení.Bodový přísun má pro Stadion velkou důležitost, aktuálně je totiž na devátém místě tabulky a bojuje předkolo play-off. Situace je poměrně vyrovnaná. Litoměřice mají 62 bodů, stejně nasbíral i desátý Frýdek-Místek. Černého Petra v podobě první nepostupové pozice drží jedenáctý Přerov s 61 body, dvanáctý Havířov jich má 57. Také směrem nahoru se tabulka mění co každé kolo. Osmé Benátky mají 63 bodů, sedmý Prostějov o dva body více. Z těchto šesti týmů půjdou dva z pořadí ven a čeká je nezáživné play-out, ve kterém budou mít při bodovém zisku prakticky jistou záchranu.

Utkání Litoměřice – Jihlava bude zajímavé také projektem Legenda pomáhá. V rámci akce nastoupí kluby ze tří nejvyšších českých soutěží (Tipsport Extraliga, WSM Liga, druhá liga) ve speciální edici dresů s podobiznou Ivana Hlinky. Tyto dresy následně půjdou do aukce a výtěžek z ní bude věnován Nadačnímu fondu Ivana Hlinky. Právě tento legendární hráč a trenér, jenž před několika lety tragicky zahynul, se stal symbolem československého a českého hokeje. Za všechny jeho úspěchy jmenujme Nagano 1998, kdy jako kouč národního týmu dovedl Českou republiku na „Turnaji století“ ke zlatým olympijským medailím. Více o projektu najdete zde nebo na webu www.legendapomaha.cz. Za unikátní akcí stojí člen Výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje a majitel Komety Brno Libor Zábranský.

LEGENDA POMÁHÁ. Zápasy v rámci projektu Legenda pomáhá budou sehrány ve speciálních dresech v jednotném stylu s podobiznou legendárního hráče a trenéra Ivana Hlinky. Výtěžek aukce hraných dresů poputuje na konto Nadace Ivana Hlinky.

Pozorné fanoušky jistě nepřekvapí, že nejproduktivnějším hráčem Litoměřic je zkušený útočník Jaroslav Kalla, jenž nasbíral ve 43 zápasech celkem 29 bodů za 7 gólů a dvaadvacet nahrávek. Post nejlepšího kanonýra drží Lukáš Nedvídek s jedenácti brankami. V obraně se může Stadion spolehnout na trio Jindřich Barák, Ondřej Smetana a Jakub Šulc, které poctivě sbírá gólové asistence. Jasnou jedničkou mezi tyčemi je Jaroslav Pavelka, jenž dosud nastoupil do devětadvaceti utkání. V předešlých dnech doznal litoměřický kádr pohybu. Klub opustil zkušený útočník Václav Pletka, který letos během 36 zápasů nasbíral 15 bodů (6+9) a stal se čerstvou akvizicí Slavie Praha. Prostředí Kalich Areny si nově osahává forvard Filip Stoklasa, jenž ještě v pondělí hájil barvy Dukly Jihlava v utkání na ledě Kladna, ovšem ve středu 25. ledna zamířil právě do Litoměřic a v prvním utkání za Stadion v Přerově hned vstřelil branku. Proti Zubrům si odbyl svojí premiéru v dresu Stadionu také šikovný mladík Aleš Dufek, který ještě loni válel za jihlavskou juniorku.


Předchozí vzájemný zápas:

33. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice 2:1 pr.
Úvodní třetina zápasu 33. kola WSM Ligy přinesla bezbrankový stav, když oba dva týmy nevyužily slibné šance na změnu stavu. Prim hráli gólmani Škarek a Šindelář. Po dvou třetinách odcházeli do kabin spokojenější hosté, kteří se dostali v 35. minutě do vedení. Jihlava mohla srovnat Říhou, jeho radost ale zastavila tyč. Branková konstrukce nepřála domácím ani na začátku třetí dvacetiminutovky po teči Stoklasy. I přes několik dalších šancí se Dukla neprosadila a když už se zdálo, že Stadion výhru uhájí, deset vteřin před koncem základní hrací doby doklepl puk zblízka do branky Adam Zeman. Prodloužení se vydařilo lépe domácím, kterým vystřelil bod navíc Jiří Říha. Jihlavský střelec posledních tří zápasů od modré využil přesilovku - 2:1 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 60. Zeman (Seman, Říha), 63. Říha (Seman, Protasenja) - 35. Ondráček (Hanták). Rozhodčí: Trombík – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 5:7, navíc Stoklasa 10 min. a Danišovský (oba JIH) 5 min. a do konce utkání - Hanták 10 min. a Kopta (oba LTM) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1326. Střely na branku: 39:20. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Szathmáry, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Seman, Důras – Protasenja, Stoklasa, Březina – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Danišovský

HC Stadion Litoměřice: Šindelář – Jebavý, Šulc, Bažant, Pavlas, Barák, Piegl, Havránek – Švagrovský, Rubeš, Pletka – Valášek, Nedvídek, Kalla – Loskot, Hanták, Ondráček – Pilař, Miškář, Kopta


LETOS TŘIKRÁT VÍTĚZNĚ. Dukla nastoupila v probíhající proti Litoměřicím třikrát a vždy se radovala z vítězství. V prvním utkání se Jihlava tahala se soupeřem o vedení, nakonec v předposlední minutě vyrovnala a vyhrála celkově 5:4 na nájezdy zásluhou Tomáše Čachotského (na fotce bojuje o puk). Na ledě Stadionu dokázali Jihlavští dvakrát vyrovnat a poté otočit na konečných 4:2. Třetí klání v Jihlavě přineslo také drama, domácí totiž deset vteřin před koncem srovnali na 1:1 a poté se radovali v prodloužení. Foto: Tomáš Buksa


46. kolo WSM Ligy, sobota 28. ledna 2017:

HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč (15:00)
Rytíři Kladno – HC Most (16:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Frýdek-Místek (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (17:00)

47. kolo WSM Ligy, pondělí 30. ledna 2017:

HC Most – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
SK Kadaň – Rytíři Kladno (18:00)

Dohrávka:

35. kolo, středa 7. února 2017: LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)


Tabulka WSM Ligy po 45. kole: