Soupeř byl nepříjemný. Je dobře, že jsme ve třetí třetině přidali, dali jsme góly a vyhráli, těší Anatolije Protasenju

29.01.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Téměř čtyřicet minut neviděli diváci na stadionu v Litoměřicích další vstřelenou branku. Dukla se hned na začátku utkání ujala vedení zásluhou Filipa Dundáčka, na což domácí odpověděli ve dvanácté minutě. A pak dlouho nic. Hodně dlouho. Až přišla polovina třetí třetiny. David Kajínek vstřelil z protiútoku vítězný jihlavský gól a Anatolij Protasenja přidal přesilovkovou pojistku. „Bylo to 3:1, trošku jsme odskočili a uklidnili jsme se,“ ohlíží se útočník Dukly za vydařenou třetí třetinou, kterou ještě vyšperkoval pět vteřin před koncem Filip Seman gólem v přečíslení.

V předešlém utkání proti Slavii Praha se Anatolij Protasenja vrátil po zápasové pauze do sestavy Dukly. Z kolotoče dalších utkání WSM Ligy, kterých mají jihlavští hokejisté během ledna hned jedenáct, jej vyřadilo zranění. Utrpěl ho v předvánoční vítězné dohrávce na ledě Motoru. „Už jsem asi dva týdny trénoval, ale člověk se dostane do zápasového rytmu jen v zápasech. Nabere kondici, herní jistotu a praxi. Takže se do toho dostávám a doufám, že co nejdříve budu podávat stejné výkony jako před zraněním,“ věří vysoký útočník, jenž před zápasem v Litoměřicích zaznamenal v pětadvaceti utkáních 12 gólů a šest asistencí.

Na ledě Stadionu svojí bilanci o jeden přesný zářez vylepšil a dal si tak dodatečný dárek ke svým sedmadvacátým narozeninám, jenž měl 26. ledna. Opět šlo o typickou branku rodáka z Minsku, prosadil se totiž v přesilovce dorážkou z bezprostřední blízkosti. „Čagy a Zemič (Tomáš Čachotský a Adam Zeman – pozn. aut.) jsou rychlí a dobře zavezli puk do útočného pásma. Tam jsme si to na modré hodili. Áda nahrál na modrou Šídlovi (Petr Šidlík – pozn. aut.), ten dobře vystřelil a Zemič to snad tečoval. Pro mě šlo o lehkou práci, z předbrankového prostoru jsem dal nejvíce gólů. Trenéři chtějí, abych tam stál a clonil. Je jenom dobře, že to tam spadlo, odskočili jsme soupeři na dva góly a uklidnili jsme se,“ pochvaluje si Anatolij Protasenja.

Jihlavský odchovanec a hráč se zkušenostmi z KHL chválí také fanoušky Dukly, kteří neváhali jet poměrně velkou dálku a v počtu asi čtyřiceti až padesáti lidí neúnavně povzbuzovali hráče v červenožlutém. „Je super, že s námi vždycky takhle jezdí, i třeba do Mostu. Když jsou víkendy, tak se jich sejde více. Po zápase se s nimi vyfotíme a pokecáme. Je to paráda. Doufám, že s námi takhle budou jezdit i nadále a v play-off nás podpoří ještě v hojnějším počtu,“ povídá směrem k příznivcům Jihlavy, kteří si tentokrát museli „zvykat“ na trošku jiný motiv dresů. Dukla, stejně jako Litoměřice, totiž hrála v rámci akce Legenda pomáhá s velkou podobiznou Ivana Hlinky na hrudi.

Videoohlasy s Anatolijem Protasenjou


Uklidňujícímu třetímu jihlavskému gólu předcházely dvě nevyužité přesilovky Litoměřic. A zejména trefa obránce Davida Kajínka, jenž byla nakonec onou vítěznou brankou. „Zemič píchnul dobře puk u mantinelu na naší modré. Vyplynula z toho situace tři na dva. Čagy to dobře zatáhl a já mu šel po křídle. Dal mi přihrávku do jízdy a já puk uklidil nad vyrážečku,“ popisuje naprosto přesně svůj druhý úspěšný zásah v sezoně, jímž navázal na branku z prosincového vítězného utkání na Slavii Praha. Také osmadvacetiletý zadák si vítězství hodně cení, protože se nerodilo lehce. Litoměřice navíc bojují o desáté místo, které by jim zajistilo předkolo play-off. „Byl to hodně urputný hokej, nahoru – dolu. Soupeř protečovával puky, hrál jednoduše a rychle dopředu,“ hodnotí bez deseti centimetrů dvoumetrový obránce styl Litoměřic, které Jihlava letos porazila ve všech čtyřech vzájemných utkáních.

Jak už bylo zmíněno, během prvního měsíce nového roku má Dukla v programu hned jedenáct zápasů. Završí je třetím vloženým pondělkem za sebou, předposlední lednový den totiž míří na led nedaleké Třebíče. Jihlavští hokejisté se tak pomalu dostávají do rytmu vyřazovacích bojů, kdy budou zápasy následovat také hodně rychle za sebou. „Určitě je to dobrá příprava na play-off, protože tam už se také hraje prakticky ob den. Je dobré být v takovémto zápřahu, ale samozřejmě rádi si pak po základní části odpočineme a nabereme síly na play-off, abychom do něj vlétli s plnými silami,“ poohlíží se na posledních šest utkání základní části WSM Ligy a poté do rozhodující části sezony sympatický obránce.

Videoohlasy s Davidem Kajínkem

Autor videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla