Čtvrtfinálová série Dukly pokračuje potřetí během čtyř let ve Slezsku. Jihlavu čeká dvojzápas ve Frýdku-Místku

02.03.2017 / Tomáš Lysý

Úvodní dva zápasy čtvrtfinálových sérií na ledě lépe postavených celků po základní části jsou minulostí. České Budějovice, Dukla Jihlava, Rytíři Kladno i Slavia Praha si můžou říct, že jejich domácí klání byla úspěšná. Všechny čtyři týmy totiž vedou 2:0 na zápasy. Nyní se série stěhují na led hůře postavených týmů. Po vítězství 4:3 v prodloužení prvního zápasu a 2:0 v druhém mači zajíždí Dukla Jihlava do daleké Haly Polárka, jenž je zánovním domovem nováčka WSM Ligy Frýdku-Místku. Třetí zápas série je na programu ve čtvrtek 2. března 2017 od 18 hodin, čtvrtý zápas se odehraje ve stejný čas o den později. Oba zápasy můžete sledovat i prostřednictvím živého přenosu přes internetovou televizi TVDV.cz

Od sezony 2013/2014 začínala Dukla čtvrtfinálovou sérii vždy na domácím ledě. A vždy se po dvou úvodních utkáních těšila z průběžného vedení 2:0 na zápasy. Hned ve třech případech zajížděli jihlavští hokejisté k pokračování na stadion soupeře do Slezska. V roce 2014 vyhráli v Havířově oba dva zápasy a ukončili čtvrtfinále v nejkratším možném čase. Také loni směřovala Jihlava k pokračování čtvrtfinále do bouřlivého prostředí K&K Pneu Areny a přivezla si domů díky výhře ve čtvrtém utkání semifinálový mečbol.

I letos nabere Dukla směr Slezsko, přesněji do města na historickém zemském pomezí Moravy a Slezska – Frýdku-Místku. Teprve nedávno vybudovaná Hala Polárka, kterou začali frýdeckomístečtí hokejisté využívat v sezoně 2014/2015, uvidí třetí a čtvrtý čtvrtfinálový zápas. A také velkou premiéru, farmářský tým třineckých Ocelářů se historicky poprvé ukáže domácímu publiku ve čtvrtfinále druhé nejvyšší české hokejové soutěže.

Jihlavští hokejisté budou chtít svému soupeři tento okamžik co nejvíce znepříjemnit. A pokračovat v letošních úspěších na frýdeckomísteckém ledě. V základní části si odsud odvezli na dalekou cestu domů dvě vítězství. Nejprve porazili nováčka WSM Ligy jasně 4:0. Při druhém měření sil v Polárce následovala od 47. minuty divoká přestřelka. V tomto čase Dukla vyrovnala na 1:1 a byť o čtyři minuty později opět prohrávala, dvěma zásahy během 32 sekund na přelomu sedmapadesáté minuty vedla rázem 3:2. Frýdek-Místek ještě dokázal srovnat a poté se musel spokojit s bodem, protože vítězné prodloužení vystřelil červenožlutým Tomáš Čachotský.

Frýdek-Místek by chtěl vrátit sérii do Jihlavy, Dukla chce být opět úspěšnější než soupeř

Hodně zajímavé byla tisková konference po druhém utkání, při které kouči obou týmů dostali otázku, co od pokračování série na ledě Frýdku-Místku čekají. „Chtěli bychom alespoň jedno utkání vyhrát a přijet zpátky do Jihlavy. U nás to bude záviset na tom, v jaké sestavě budeme nastupovat. Máme jí dost okleštěnou a uvidíme, jak se nám jí podaří ve čtvrtek doplnit,“ zněla slova trenéra nováčka WSM Ligy Jiřího Juříka. Jeho tým totiž už před startem čtvrtfinále musel oželet služby nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího střelce předkola play-off Marka Růžičky (5 zápasů, 5 gólů a 4 asistence), kterého si stáhl a do utkání nasadil extraligový Třinec a proto již nemůže za Frýdek-Místek hrát. Stejně je na tom i útočník David Cienciala, jenž už nenastoupil do druhého čtvrtfinále a naopak v úterý 28. února hrál za Oceláře. Třinečtí týž den nasadili do hry i útočníka Lukáše Jaška, ten je však juniorského věku a může tak za frýdeckomístecký dres ještě obléct. Cíl Jihlavských před pokračováním série ve Slezsku je jasný. „Dukla tam hlavně pojede se sebevědomím, ale i s pokorou k soupeři. Máme dva dny přípravy na čtvrteční utkání a uděláme maximum pro to, abychom ve čtvrtečním utkání byli zase úspěšnější,“ hlásil po druhém utkání trenér František Zeman.

DALŠÍ POLÁRKOVÁ VÝHRA? Dukla Jihlava nastoupila v letošní sezoně v zánovní frýdeckomístecké hokejové hale dvakrát a v obou případech se radovala z vítězství. To ještě v týmu nebyl bojovník Radek Hubáček, který se do jihlavského kádru vrátil na konci ledna. Aktuálně nejproduktivnější hráč červenožlutých po dvou čtvrtfinálových zápasech (gól a dvě asistence) by chtěl se svými spoluhráči vítěznou „minisérii“ v Polárce prodloužit nebo si domů odvézt alespoň jedno vítězství. Neexistuje nic jiného než tři možnosti – čtvrtfinále může buď skončit postupem Jihlavy, Dukla si může dovést domů čtvrtfinálový mečbol a nebo se na Vysočině bude pokračovat za stavu 2:2. Jasno bude v pátek 3. března večer. Foto: Tomáš Buksa