O první přestávce jsme si řekli, že musíme více střílet, což jsme začali plnit, prozrazuje obránce Filip Dundáček recept na úspěšný obrat

03.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Vůbec poprvé v celé čtvrtfinálové sérii se Frýdek-Místek ujal vedení, když se v jedenácté minutě trefil Michal Kovařčík. Příliš platné to Slezanům nebylo. Ve druhé a třetí periodě zapnula Dukla vyšší obrátky a vstřelila v obou dvacetiminutovkách tři branky. „Po první třetině jsme si museli něco říct v kabině. Začali jsme více střílet, dali jsme nějaké góly a to se projevilo na našem výkonu,“ myslí si mladý obránce Filip Dundáček, autor dvou asistencí. Třetí výhra v sérii ve třetím zápasu má jedinou kaňku – odstoupení beka Petra Šidlíka.

Na výkonu jihlavských hokejistů v prvním dějství se možná projevila i daleká cesta. Přece jen Frýdek-Místek není zrovna za rohem, z Horáckého zimního stadionu je to na Halu Polárku přesně 256 kilometrů. „První třetina se nám nepodařila, asi jsme byli ještě v autobuse. Soupeř byl všude rychleji, byl důraznější a více střílel,“ hodnotí zahajovací dvacetiminutovku obránce Filip Dundáček. „Myslím si, že to bylo o střelbě. V první třetině jsme měli asi jen pět střel, hodně jsme situace překombinovávali. O přestávce jsme si řekli, že musíme více střílet, a to jsme od druhé třetiny začali plnit,“ doplňuje jednadvacetiletý obránce a statistiky mu dávají jasně za pravdu. Zatímco po úvodním dějství byl poměr střel 11:4 ve prospěch Frýdku-Místku, poté již dominovala Dukla. 17:8 a 12:5 v její prospěch hovořily střelecké statistiky zbylých dvou částí.

To se rázem odrazilo na výsledku utkání. Ze sedmadvaceti střel lovil Juraj Šimboch puk ze své sítě hned šestkrát a dosavadní nejvýraznější rozdíl skóre všech čtyř čtvrtfinálových sérii byl na světě – 6:1 pro Duklu. Filip Dundáček se na vítězství podílel asistencí u první branky, když jeho přesilovkovou střelu od modré šikovně tečoval útočník Tomáš Jiránek. Při třetím jihlavském gólu těžil z jeho dobré přihrávky Aleš Jergl a Jihlavští se tak rázem uklidnili, když svému soupeři odskočili již na dvě branky. Ačkoliv se vedení Dukly postupně navyšovalo, Slezané pořád bojovali. „Nepřekvapili nás. Mají hodně mladé mužstvo, jsou hodně brusliví. Prostě to nezabalili. I když to bylo 5:1 pro nás, tak se snažili pořád hrát. My jsme to naštěstí udrželi,“ praví spokojeně o třetí čtvrtfinálové výhře.

Videoohlasy s Filipem Dundáčkem


O tom, že si jihlavští hráči a trenéři po první třetině něco vysvětlili – což bylo vzhledem k výsledku a střelecké aktivitě hostí pochopitelné – hovoří také útočník Aleš Jergl. „Řekli jsme si, že prostě takhle nemůžeme hrát. Že je to play-off a musíme hrát úplně jinak. Podle toho jsme do druhé třetiny nastoupili a lidi si určitě všimli, že zápas byl úplně jiný a vyvíjel se úplně jinak. Také to tak skončilo – výhrou v náš prospěch,“ upozorňuje forvard, který zapsal své první dva góly v letošním play-off. V polovině zápasu zapsal vítěznou trefu a čtyři minuty před odchodem do kabin vnesl třetím gólem další klid na jihlavské hokejky. „Při prvním gólu tam byla taková plácaná, ze vzduchu jsem přehodil brankáře. A druhý gól byl v přesilovce. Hubas (Radek Hubáček – pozn. aut.) krásně vyhrál buly a dal to na Dundyho (Filip Dundáček – pozn. aut.). Ten to krásně odtáhl a dal puk na mě. Pořád si říkám, že musím střílet. Zkusil jsem vystřelit golfem a padlo to tam, takže určitě super,“ ohlíží se za oběma brankovými situacemi Aleš Jergl.

Jihlava tak po třech zápasech vede v sérii již 3:0, celkový poměr skóre je 12:4 ve prospěch červenožlutých. Cíl Dukly do čtvrtého utkání je jasný. „Ve třetím utkání jsme dokonali obrat a teď už se budeme připravovat na další zápas, kdy předvedeme ještě lepší výkon. A odvezem si z tadyma vítězství,“ povídá svým nářečím rodák z Kroměříže, jenž by rád sérii ukončil v co nejkratším čase. De facto všechny čtyři čtvrtfinálové série mohou skončit již v pátek 3. března, jelikož vítězství na ledě soupeře zapsal také Motor České Budějovice, Rytíři Kladno i Slavia Praha.

Videoohlasy s Alešem Jerglem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla