Hattrick potěší, ale důležité je, že jsme postoupili, hodnotí Adam Zeman rozhodující pátý zápas čtvrtfinále

07.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

V pondělí 7. března 2016 vyřadila Dukla ze čtvrtfinále poměrem 4:1 na zápasy AZ Havířov. Prakticky na rok přesně slavili jihlavští hokejisté další postup do semifinále. V pondělí 6. března 2017 totiž doma rozstříleli Frýdek-Místek 8:2 a zajistili si účast mezi kvartetem nejlepších týmů WSM Ligy. „Věděli jsme, že to tady Frýdek ještě zkusí. Nechtěli jsme to podcenit a chtěli jsme na ně vlítnout, což se nám podařilo. Po první třetině jsme je vedením 3:0 zlomili,“ ví moc dobře autor hattricku Adam Zeman, že po dvaceti minutách bylo prakticky vymalováno. Příprava na semifinále tak může začít. Hokejoví fanoušci se mohou těšit na velkou bitvu mezi Jihlavou a Kladnem, která začíná v pondělí 13. března úvodním zápasem na Horáckém zimním stadionu.

Polovina čtvrté minuty – 1:0. Uplynulo dalších čtrnáct vteřin – 2:0. Následná přesilovka Frýdku-Místku? Dva brejky Jihlavy v oslabení, přičemž druhý úspěšně zakončený vteřinu po návratu Patrika Danišovského na led – 3:0. Dukla měla zápas od začátku jasně ve svých rukou, navíc gólman Lukáš Daneček chytil další minimálně tři góly. Kdyby úvodní dějství skončilo třeba 6:0 pro červenožluté, nikdo by se nemohl divit. „Po první třetině jsme vedli o tři branky a tím jsme je zlomili. Pak jsme vedení ještě navýšili a zaslouženě jsme vyhráli,“ sděluje jasně a trefně útočník Adam Zeman.


Jihlavský odchovanec nasázel do sítě Slezanů více jak třetinu z celkového počtu jihlavských branek. Úvodní branku zařídil šikovnou tečí Galvasovy střely od modré. Ve druhé třetině zvyšoval na 5:1 při přesilovce hostí a naopak ve třetí třetině vlastní přesilovku využil. „Při prvním gólu Galvi dobře vystřelil a já jsem to jen tečoval. U druhé branky mi to Čagy (Tomáš Čachotský – pozn. aut.) dobře dal, ale já jsem to na druhou stranu dobře vyvezl,“ směje se Adam Zeman a svého spoluhráče nezapomene pochválit ani při zkompletování hattricku. „Třetí gól mi dal Čagy, dá se říct, do prázdné. Takže spokojenost,“ culí se jihlavský útočník, který má na svém kontě aktuálně 105 vstřelených branek v jihlavském A-týmu.

ČT Sport: Sestřih a ohlasy pátého čtvrtfinále Dukla Jihlava – Frýdek-Místek

Z deseti přesilovek vstřelila Jihlava hned pět branek, což ještě zvýšilo její procentuální úspěšnost využití. Před čtvrtým zápasem bylo toto číslo na 31,25%, nyní je to bezmála čtyřicet procent. Ve čtvrtfinále měla Dukla celkem 26 přesilovek, ve kterých vsítila 10 gólů. „S kluky během tréninku na přesilovkách pracujeme. Něco si k tomu říkáme a myslím si, že se to zlepšilo. Přesilovky budou proti Kladnu hodně rozhodovat a bude to fakt o maličkostech,“ uvědomuje si Adam Zeman a vzápětí již odpovídá na otázku, co si myslí o očekáváné série, jejíž vítěz projde do baráže o extraligu. „Všichni víme, že to bude boj. Nikdo nikomu nic nedá zadarmo a budou rozhodovat maximálně jeden dva góly. A možná i trošku štěstíčka. Musíme tomu jít naproti více jak soupeř a prostě to ubojovat,“ doplňuje pětadvacetiletý forvard.

Videoohlasy s Adamem Zemanem


Pátý zápas čtvrtfinálové série se povedl celé Dukle, útočníka Michala Důrase nevyjímaje. Extraligou ostřílený forvard na začátku druhé třetiny vypálil z pravého kruhu a jeho střelu přizvedla hokejka jednoho z hráčů soupeře přesně do vzdálenější šibenice. Šlo o padesátý gól „Důryho“ za Duklu. Jak třetinu začal, tak jí i skončil. 2,1 sekundy před druhým odchodem do šaten si u levé tyče branky počkal na přihrávku Josefa Skořepy, přičemž měl moře času na zpracování puku a usměrnění ho do odkryté klece. Šestou jihlavskou trefou tak vyhnal Lukáše Danečka z branky. Obě jeho trefy padly při přesilovce. „Procento využití bylo v tomto zápase krásné a jsme rádi, že nám to tam napadalo. Sebevědomí se proměněnými přesilovkami zvětšuje a doufejme, že to takhle bude pokračovat i v další sérii,“ přeje si zkušený útočník.


Samozřejmě i na něj musela směřovat otázka, co očekává od semifinále Dukla Jihlava – Rytíři Kladno. Je jasné, že si přeje, aby jeho tým opět po roce postoupil do baráže. Recept na tento cíl? „Budeme se snažit podat co nejlepší výkon a hrát tak, aby se nám podařilo sérii zvládnout. Bude to strašně vyrovnané. Musíme se na to dobře připravit a dělat všechno pro to, abychom to zvládli,“ sděluje do kamer Michal Důras.

Videoohlasy s Michalem Důrasem


Na pozápasové tiskové konferenci nastínil další jihlavský program trenér Petr Vlk. Hráči lehce vytrénují pětizápasové čtvrtfinále, lehce si odpočinou a poté se již budou myšlenky celého týmu upínat k prvnímu semifinálovému zápasu. Plná koncentrace na následující zápas… „V úterý 7. března se sejdeme, potrénujeme , vybruslíme předchozí zápas a celou sérii. Zregenerujeme, hráči dostanou dva dny volna a pak už bude blok, který bude směřovat k semifinále,“ prozrazuje kouč A-týmu a vzápětí pronáší pár vět k semifinálovému soupeři. „K sérii s Kladnem se musíme postavit jako chlapi. Začíná se od stavu 0:0 a budou rozhodovat maličkosti - třeba přesilové hry. Bude to o odvaze na kotouči i v osobních soubojích a přesilové hry budou nadstandardem,“ sděluje Petr Vlk, který musel po pátém utkání řešit nepříjemnost v obranných řadách.

Vzhledem ke zranění obránce Petra Šidlíka přivedla Dukla na hostování talentovaného zadáka Jakuba Galvase, na jehož střídavých startech se s mateřskou Olomoucí dohodla již dříve. Loňský vítěz prestižního Hlinkova memoriálu (spolu s Jakubem Škarkem) předvedl spolehlivý výkon a asistoval u první jihlavské trefy. Jenže zranil se a Jihlavě již k dispozici nebude.

Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 5. čtvrtfinále: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 8:2

Autor: YouTube HZStv1