Semifinále pokračuje na Kladně. Jihlavští hokejisté budou na užším kluzišti ČEZ stadionu hájit náskok v sérii

17.03.2017 / Tomáš Lysý

Dvě série, dva jiné výsledky po dvou zápasech na ledě lépe postavených celků po základní části. Zatímco Českobudějovičtí doma zvládli pouze první zápas a ve druhém Slavia srovnala stav série, Dukla doma dvakrát porazila Kladno. Nejprve nejtěsnějším možným rozdílem 1:0, ve druhé bitvě rozhodla o výhře 4:1 třemi góly ve třetím dějství. Nyní se obě semifinále stěhují na stadion týmů, kteří šli do semifinále jako hosté. Dukla Jihlava bude na ČEZ stadionu hájit průběžné vedení v sérii 2:0. Třetí zápas je na programu v pátek 17. března 2017 od 18 hodin, čtvrté pokračování začíná ve stejný čas o den později. Oba zápasy na kladenském stadionu můžete sledovat také prostřednictvím TVDV.cz.

Stejně jako loni, jen proti jinému soupeři a s větší diváckou podporou, dalo by se říct. V loňském semifinále vyhrála Dukla také oba dva úvodní zápasy, Ústí nejprve porazila 4:3 na samostatné nájezdy a poté 5:4 v prodloužení. Proti Kladnu byl první zápas podobně dramatický jako loni proti Slovanu, červenožlutí jej vyhráli gólem Radka Hubáčka z druhé třetiny. Dalším stěžejním bodem vítězství byl gólman Miroslav Svoboda, který vychytal čisté konto.

Druhé utkání přineslo větší brankový rozdíl. Jihlava se znovu ve druhé dvacetiminutovce ujala vedení a poté již platilo otřepané klišé, že když nedáš přesilovku pět na tři, nemůžeš vyhrát. Kladenští této šance nevyužili, vyrovnali šťastným odrazem puku od zad Vlastimila Bilčíka v době, kdy již Jihlava hrála ve čtyřech. Dukla sice první dvojnásobnou přesilovku také nevyužila, ale vybojovala si v ní další faul a po čtrnácti vteřinách třetí třetiny vsítil vítězný gól Jiří Říha. V závěru zápasu přidali domácí další dvě branky a vyhráli 4:1. Obě dvě klání navštívilo dohromady 8142 diváků, což je nový rekord od dvou semifinále v roce 2004 proti Chomutovu.

Nyní čekají Jihlavské dva zápasy na ledě Kladna. Existují pouze tři možnosti, jak by mohla série v sobotu večer vypadat. Rytíři samozřejmě budou usilovat o srovnání semifinále na 2:2. Dukla by si ráda odvezla domů jeden mečbol a pokud by se jí to podařilo, znamenalo by to stav 3:1 na zápasy v její prospěch. Ve hře je samozřejmě i ukončení celé série 4:0 pro Jihlavu. Na užším kluzišti ČEZ stadionu ale nečeká červenožluté vůbec nic jednoduchého. Letos se odsud domů vraceli dvakrát s prázdnou. Při prvním utkání Dukly na ledě Rytířů byli jihlavští hokejisté místy lepším soupeřem, ovšem branky padaly jen do jedné klece. V první třetině se Kladno ujalo vedení, Dukla ve druhé srovnala zásluhou Aleše Jergla a ve třetí části rozhodl David Tůma z přesilovky pět na tři.

Druhý zápas Dukly na Kladně vyvolal spoustu emocí. Nejprve ukázal jihlavský zadák Jiří Říha parádní bodyček na Joshe Grattona a kladenský bijec si vzápětí vyhlídl dva obránce soupeře. Kapitánovi Dukly Jiřímu Dobrovolnému po jeho hitu zřejmě skončila letošní sezona, poté se bývalý bitkař nechvalně proslulého Viťazu Čechov rozjel od modré na Filipa Dundáčka a trefil jej přímo do hlavy. Mladý jihlavský zadák naštěstí mohl pokračovat ve hře. To už nevydržel další obránce červenožlutých Vlastimil Bilčík. Postavil se mnohem vyššímu a v pěstních soubojích daleko „zkušenějšímu“ Grattonovi a byť několikrát inkasoval, dokázal souboj ustát. Oba dva dostali pět minut a do konce utkání. Poté se začal hrát i hokej. Kladno v první třetině vedlo, aby Jiří Říha těsně před odchodem do kabin vyrovnal. Rytíři se ve druhé části také ujali vedení, nicméně Lukáš Anděl v polovině třetího dějství znovu dokázal vyrovnat. Jihlavě ale už docházely síly hlavně v obraně, protože Dobrovolný s Bilčíkem byli mimo a další zadák Petr Šidlík dostal v závěru druhé třetiny diskutabilní desetiminutový osobní trest. Polovinu třetí části – prakticky do Andělova vyrovnání – tak Dukla hrála jen na pět beků. Když Kladno vstřelilo třetí branku, tak se již hosté nezmohli na odpověď a nakonec inkasovali ještě dvakrát.

Hlasy trenérů obou týmů po úvodních dvou utkáních v Jihlavě

Spokojenost je pochopitelně na jihlavské straně, jelikož dva domácí zápasy úspěšně zvládla. Trenér Petr Vlk ale moc dobře ví, že jeho tým je teprve v polovině cesty za barážovým snem. „Když zhodnotím oba zápasy, tak nemůžeme být jinak než spokojení. Ale jen s touto části, protože je toho před námi ještě hodně. Po druhém utkání série končí a začíná zase v pátek,“ ví moc dobře zkušený kouč. Jeho protějšek Pavel Patera naopak bude hledat recept, jak na svého kolegu a vůbec celý tým soupeře. „Za tohoto stavu v sérii je pro nás strašně důležitý třetí zápasy, kdy se potřebujeme dostat Jihlavě a Petrovi trošku pod kůži. Zdramatizovat sérii a dostat se do hry,“ hlásí kouč Kladna a na slova o dostání se pod kůži zareagoval Petr Vlk obratem a hodně trefně. „Tam jste furt,“ byla tiskovka na závěr trošku odlehčená.

DOMA DVAKRÁT NEZAVÁHALI. Duklu hnala k výhrám v prvních dvou zápasech i parádní divácká kulisa, ve které si hráči nedovolili vypustit ani jeden souboj a bojovali o každý milimetr ledu. První klání orámovalo výborné choreo jihlavských fanoušků, na druhý zápas přišlo ještě o 90 diváků více než na první – 4116. Foto: Tomáš Buksa