Trenéři Patrik Augusta a Viktor Ujčík končí v Jihlavě, nově budou působit v Mladé Boleslavi

02.05.2017 / Tomáš Lysý

Nejen na poli hráčském, také na poli trenérském musí Dukla počítat s odchody. Jihlavská juniorka v sezoně 2016/2017 dosáhla na své historicky nejlepší umístění, když skončila pod trenérským triumvirátem Augusta-Nekvasil-Ujčík (poslední jmenovaný byl zároveň i asistentem u A-týmu) na skvělém šestém místě. Dva úspěšní trenéři z tohoto tria se nyní loučí, Patrik Augusta se stal novým hlavním trenérem Mladé Boleslavi a Viktor Ujčík bude jeho asistentem. „Patrikovi i Viktorovi přeji hodně úspěchů a děkuji jim za služby pro Duklu. Dostali nabídku trénovat TELH, což je pro ně velká příležitost a výzva,“ sděluje Bedřich Ščerban. Odchody obou trenérů pozmění složení realizačních týmů mládeže, hlavním trenérem juniorů bude nově Karel Nekvasil. Kompletní trenérské sestavy mládežnických extraligových týmů Dukly přineseme v jednom z následujících článků.

Patrik Augusta

Jihlavský rodák a syn legendárního hráče a trenéra Dukly a národního týmu Patrika Augusty se narodil 13. listopadu 1969. Je odchovancem Jihlavy, za jejíž A-tým poprvé nastoupil v sezoně 1988/1989 a o dva roky později slavil historicky poslední titul Dukly. V roce 1992 reprezentoval národní tým na Olympijských hrách a Mistrovství světa a z obou turnajů si dovezl bronzovou medaili. Od sezony 1992/1993 působil sedm let v zámoří, jelikož byl draftovaný týmem Torontem. V dresu Maple Leafs odehrál dva zápasy, další dva přidal v nejslavnější hokejové soutěži světa za Washington Capitals. Po návratu do Evropy hrál sedm sezon v německé DEL extralize a i zde získal titul – v roce 2003 s Krefeldem. V letech 2006-2007 působil jako skaut Phoenixu Coyotes. Po návratu do Jihlavy působil nejprve jako asistent trenéra juniorky (2008-2009), do sezony 2012/2013, kdy už působil u českých mládežnických reprezentací, byl asistentem trenéra A-týmu. V Jihlavě postupně vedl mladší dorost a starší dorost a na začátku roku 2015 převzal juniory Dukly. Letos je dovedl k šestému místu, nejlepšímu v historii juniorského týmu Jihlavy. Během dvou předešlých let. Předešlé dva roky vedl i reprezentaci do 18 let a loni spolu s trenérem Václavem Varaďou získal historické zlato na prestižním Hlinkově memoriálu (Češi dosud nikdy předtím tento turnaj nevyhráli...)

Viktor Ujčík

Další jihlavský rodák poprvé nakoukl do dospělého hokeje v sezoně 1990/1991 a spolu s Patrikem Augustou byl u posledního jihlavského titulu. Jako by to bylo memento pro jeho kariéru, protože na co Viktor Ujčík sáhl, to se proměnilo v úspěch. V Jihlavě vydržel ještě další čtyři sezony a poté zamířil do jiných extraligových štací. Hned v první z nich – Slavii Praha, se stal v roce 1996 nejlepším kanonýrem soutěže. Třikrát se s českým národním týmem radoval ze zlata na mistrovství světa (1996, 1999, 2001), jednou si odvezl bronz (1997). Dobré vzpomínky mají na „Ujču“ i ve finském Kärpätu Oulu, kde během svého tříletého působení dvakrát vyhrál finskou SM-Liigu a jednou byl třetí. Po návratu zpět do ČR hrál šest sezon ve Vítkovicích a vysloužil si post Nejužitečnějšího hráče extraligy (2011) a Sympaťáka soutěže (2012). Před sezonou 2013/2014 se začal připravovat s Jihlavou a nakonec za ní i nastoupil, jenže zranění mu povolilo pouze tři zápasy za A-tým (s bilancí gólu a tří asistencí). Právě kvůli zdravotním lapáliím musel ukončit bohatou a úspěšnou kariéru a hned se vrhl na trenérské řemeslo, kde má našlápnuto k dalším vítězstvím a trofejím. Od ročníku 2014/2015 byl asistentem u A-týmu Dukly a zároveň u jihlavských juniorů. Nejstarší extraligový mládežnický tým červenožlutých dovedl letos k historickému šestému místu a s A-týmem slavil postup. Navíc pomáhal a radil obránci Jiřímu Říhovi k zlepšování střeleckých dovedností a má podíl na tom, že ex-jihlavský obránce (jenž odchází také do Mladé Boleslavi) překonal 20 let starý rekord v počtu gólů nastřílených bekem během jedné sezony základní části první ligy.

Trenéři Patrik Augusta (bez čepice) a Viktor Ujčík (vpravo), kteří letos dotáhli juniorský tým k historicky nejlepšímu umístění – šestému místu – budou v nové sezoně působit v Mladé Boleslavi. První jmenovaný jako hlavní trenér, druhý spolu s Borisem Žabkou jako jeho asistent. Foto: Jan Čech/deník.cz


HC Dukla Jihlava děkuje Patriku Augustovi a Viktoru Ujčíkovi za odvedenou práci a přeje v novém angažmá, stejně tak jako v osobním životě, hodně úspěchů.