Fanoušek Baloo z jihlavského kotle udával tón fandění českého národního týmu na MS v hokeji 2017

13.05.2017 / Tomáš Lysý

Určitě je znáte. Dvě trumpety již několik let patří k fandění při domácích a někdy i venkovních utkáních Dukly. Tento krásný hudební nástroj mistrně ovládají dva fanoušci červenožlutých hokejových barev Sláva Kučera a Míra Halásek. Zvuk jejich trumpet dodá jihlavskému kotli pořádné grády, zejména když je vyprodaný stadion, jako při barážových zápasech Dukly. Postupový zápas Jihlavy proti Energii ale „odtroubil“ Míra sám, jelikož jeho kamarád podporoval v USA český ženský tenisový tým ve Fed Cupu, který pravidelně objíždí. Nyní Sláva zamířil na mistrovství světa v ledním hokeji 2017 do Francie a jeho zvuk jeho trubky jde slyšet prakticky na každém kroku.

Český ženský tým v tenisovém Fed Cupu, mužská tenisová reprezentace v Davis Cupu, česká hokejová reprezentace a hlavně jeho milovaná HC Dukla Jihlava. To je hlavní výčet sportovních aktivit, které pravidelně objíždí Sláva Kučera se svojí trubkou. Fanoušek, kterému hodně lidí neřekne jinak než „Baloo,“ neodmyslitelně patří do kotle jihlavských příznivců, stejně tak jako druhý trumpetista Míra „Miuwi“ Halásek. Většina lidí si určitě pamatuje na báječnou atmosféru z letošní baráže o extraligu, kterou vytvořily zaplněné ochozy Horáckého zimního stadionu. Tím spíše, když se k tomu přidaly dvě trumpety.

Miroslav Halásek na ledě Horáckého zimního stadionu při oslavách postupu do extraligy po utkání Dukla – Karlovy Vary. Foto: Vladimír Lysý


O postupu Dukly do extraligy se Baloo dozvěděl z jiného kontinentu. Když hráli jihlavští hokejisté proti Karlovým Varům jedenáctý zápas baráže a získali potřebný postupový bod, byl právě Sláva Kučera v USA. Se svojí trubkou a dalšími kamarády totiž podporoval české tenistky ve Fed Cupu na půdě Američanek. Právě Fed Cup a jeho mužskou verzi Davis Cup totiž jihlavský fanoušek také pravidelně objíždí. Sociální sítě těchto dvou tenisových „mistrovství světa národů“ pravidelně zařazují Slávu, jeho trubku a blonďatou, popř. červenožlutou paruku mezi TOP 10 fanoušků.

Sláva „Baloo“ Kučera při zápasech českého ženského tenisového týmu ve Fed Cupu. Foto: Fed Cup by BNP Paribas


Baloo nechyběl ani na hokejovém mistrovství světa 2017 ve Francii a Německu. Konkrétněji v Paříži, kde hraje své zápasy český národní tým. Se svým hudebním nástrojem podporoval české hokejisty z hlediště, mimo stadion pak bavil fanoušky napříč všemi národy. Tradiční a známý popěvek Vysoký jalovec v pařížských ulicích? Není problém. Známé melodie v metru hlavního města Francie? Proč by ne. Trumpeta před Eiffelovou věží, hlavním symbolem Paříže a možná i celé Francie? Pro Slávu Kučeru to není problém, navíc v tradičním jihlavském dresu a červenožluté paruce.

Sláva „Baloo“ Kučera s trubkou v jihlavském dresu a paruce před Eiffelovou věží.Foto: FB Sláva Baloo Kučera



Takto jezdil „Baloo“ se svými kamarády v pařížském metru. Autor videa: FB Michal Kalhotka

Baloo před zápasem Česká republika – Kanada vystřihl několikasethlavému davu fanoušků tradiční popěvek Vysoký Jalovec

Autor videa: FB Michal Kalhotka


Na první utkání České republiky proti Kanadě se mu trumpetu pronést nepodařilo, byť na vstupence neměl vyznačen symbol zakazující vnášení hudebních nástrojů dovnitř do haly. V následném zápase českých hokejistů proti Bělorusku se ale halou Bercy (oficiálně AccorHotels Arenou) už rozléhaly tradiční tóny jako Vysoký jalovec, Co jste hasiči, Hajný je lesa pán a další. Baloovi se totiž podařilo, za pomocí ostatních fanoušků, pronést trubku dovnitř. To se ale nelíbilo místním pořadatelům a ochrance, která chtěla troubení během druhé třetiny zamezit. Nabízí se otázka proč, když švýcarští příznivci používají své oblíbené „kravské“ zvonce... Na české fanoušky si ale pořadatelé nepřišli, Sláva Kučera přestal troubit a bleskově schoval trubku v několikasethlavém davu. „Nechte nás fandit,“ solidárně spustili příznivci českých barev. Zkraje třetí třetiny se tak jihlavský fanoušek se svými kamarády přemístil na původní místo zcela nahoru pod střechu stadionu, kam se asi pořadatelům nechtělo, takže trubka opět mohla udávat tón českého fandění. „Ať žije trubka!,“ byla blesková reakce českých fanoušků a Baloo tak pomáhal rozjíždět i oblíbené mexické vlny.

Pohled z českého kotle: Nechte nás fandit!
Akce jako z bondovky. Češi propašovali do arény trumpetu.