Dukla si v žebříčku TOP 250 týmů Evropy polepšila o 18 míst, českým skokanem je Frýdek-Místek, největší pád zaznamenala Slavia Praha

30.06.2017 / Zdeněk Drla

V TOP 250 nejlepších evropských hokejových klubů obsadila Dukla Jihlava po vydařené sezoně 2016/2017, kdy se probojovala až do baráže o extraligu a vybojovala postup do nejvyšší soutěže, celkově 120. pozici. Oproti loňskému žebříčku, který zveřejňuje francouzský server Hockey Archives, poskočil jihlavský klub o 18 míst nahoru. Jde o třetí nejlepší výsledek Dukly Jihlava od sezony 1997/1998, kdy začal být žebříček zveřejňován.
Přehledu vévodí ruský Petrohrad. V první desítce najdeme čtyři zástupce mezinárodní KHL, tři švédské, dva švýcarské a jedne finský klub. Z českých klubů je na 11. místě Liberec, mistrovská Kometa Brno poskočila o 57 míst na 19. pozici. Celkem se do přehledu "dostalo" 26 týmů.

V žebříčku 250 nejlepších hokejových klubů Evropy figuruje po sezoně 2016/2017 celkem 27 českých klubů, všech čtrnáct účastníků loňského ročníku extraligy, jedenáct týmů z WSM Ligy (nevešly se Havířov, Kadaň a sestoupivší Most) a Orli ze Znojma z mezinárodní soutěže EBEL.

Oproti loňskému žebříčku vypadly z elitní desítky Liberec a Sparta. Bílí Tygři, vítězové základní části Tipsport extraligy a finalisté jarního play-off jsou aktuálně jedenáctí a jsou tak nejlepším českým klubem v přehledu.

Tomu tradičně vévodí kluby z ruské Kontinentální hokejové ligy. V TOP 10 jsou hned čtyři. Tři místa brali Švédové, dvě Švýcaři a jednoho zástupce hlásí Finsko.

Z českých extraligových týmů zaznamenali největší vzestup úřadující mistři z Komety Brno (+57), dále pak Třinec (+42) a Litvínov (+36). O 27 míst si pohoršila Mladá Boleslav, propadly také Plzeň (-26), Zlín (-24) a Olomouc (-23). Oba extraligoví účastníci jarní baráže Pardubice a Karlovy Vary jsou ve zcela opačných rolích. Zatímco Pardubice se o 13 míst propadly, Západočeši si i přes sestup o 16 příček polepšili.

Zajímavé posuny zaznamenaly kluby z WSM Ligy. Skokanem mezi všemi českými týmy v žebříčku je nováčesk druhé nejvyšší soutěže z Frýdku-Místku. Ten poskočil o 80 příček, loni v žebříčku vůbec nefiguroval. Výrazný posun v pořadí mohou slavit v Třebíči (+46). Českobudějovický Motor se díky vítězství v základní části WSM Ligy vyšvihl o čtyřicet příček na 119. místo před Duklu Jihlava. Naopak pohoršily si Slavia Praha (-42) či Ústí nad Labem (-22). Jediný český účastník zahraniční soutěže - Orli Znojmo, se propadl o 40 míst.

O pořadí v TOP 250 rozhoduje celkový počet bodů, které jednotlivé kluby v sezoně nasbírají. Důležitým faktorem je i předem určený koeficient podle obtížnosti soutěže a také důležitost zápasů, které mužstvo v soutěžním ročníku absolvuje (např. play-off, mezinárodní utkání - např. Liga mistrů, baráž o postup, popř. boje o udržení).

Žebříček TOP 250 evropských klubů je zveřejňován od sezony 1997/1998. Tehdy Dukla zaznamenala svoje nejlepší umístění, kdy jí jako tehdejšímu účastníkovi české nejvyšší soutěže připadla 82. pozice. Naopak nejhůř dopadla po sezoně 2007/2008 - to byla na pokraji vyřazení z přehledu. V konečném zúčtování skončila tehdy na 243. místě. Loňským vítězstvím ve WSM Lize a postupem do baráže poskočila o 27 míst, letos i díky postupu do extraligy o dalších 18.