Zástupci jihlavského hokeje byli znovu nominováni na několik reprezentačních akcí

25.10.2017 / KLUB

S pokračující sezonou pokračují i reprezentační hokejové akce na úrovni všech věkových kategorií. Petr Jaroš jako trenér gólmanů národního A-týmu sledoval v dvojutkání proti Slovensku Patrika Bartošáka a Miroslava Svobodu. Součástí reprezentace do 17 let jsou hráči staršího dorostu Dukly, gólman Ondřej Chaloupek, obránce Patrik Rašín a útočník Adam Najman. O kategorii níže má Dukla zastoupení v podobě mladších dorostenců Petra Brože, Patrika Čermáka, Filipa Krejčího a Tomáše Chlubny, a asistenta trenéra U-17 Petra Svobody. Útočnice mladšího dorostu Nikola Dýcková dostala pozvánky do národního týmu žen do 18 let.

A-tým

Jsou to již dva měsíce, co národní tým odehrál první dva přípravné zápasy na novou sezonu. Nejprve v Třinci a poté v Žilině nastoupil proti Slovensku. Oba zápasy pečlivě sledoval kouč gólmanů národního týmu a Dukly Jihlava Petr Jaroš. Ten se staral o vítkovického Patrika Bartošáka a Miroslava Svobodu z Plzně, jenž loni výrazným způsobem pomohl Dukle k postupu do extraligy. Ve výběru trenéra Josefa Jandače byl i odchovanec jihlavského hokeje David Musil, jenž nyní hájí barvy Třince. Další akcí národního týmu je listopadový Karjala Cup, kde má Jihlava již dva jisté zástupce. Vedle Petra Jaroše byl na turnaj vybrán jako redaktor Tomáš Lysý z redakce hcdukla.cz, čímž byl firmou eSports (provozovatel sportovních stránek a webu onlajny.com) oceněn za dobrou práci v uplynulé sezoně.

Reprezentace do 17 let:
Turnaj pěti zemí v ČR, dvojutkání proti Salzburgu,
Dvojzápas proti juniorům Kladna a Sparty

Pozvánku na další akci reprezentační sedmnáctky dostalo jihlavské trio ze staršího dorostu – gólman Ondřej Chaloupek, obránce Patrik Rašín a útočník Adam Najman, mj. všichni tři bývalí účastníci Mezinárodní česko-finské hokejové školy. V konkurenci čtyř soupeřů si český tým nevedl vůbec špatně. Nejprve porazil Německo i s Rašínem a Najmenem v sestavě jednoznačně 7:0. Další zápas vyšel českému týmu ještě lépe. Patrik Rašín ve třetí obranné dvojici a Adam Najman na centru čtvrtého útoku se mohli radovat se spoluhráči z výhry 8:0. Mladí Češi poté nadělovali desítku, když porazili Švýcarsko 10:1. Na vysokém vítězství se podílel dvěma brankami v rozmezí 28. – 31. minuty Adam Najman, jenž zvyšoval na 3:0, resp. na 4:0. Česko našlo přemožitele až v pomyslném finále, kdy prohrálo s USA 3:5 a Adam Najman ve třetí třetině zapsal první asistenci u gólu Daniela Jouzy na 3:3. Národní tým tak skončil na druhém místě.

Stejná jihlavská trojice byla nominována na dvojzápas proti výběru Red Bull Salzburg do 18 let, který se uskutečnil v polovině září v Benešově. První utkání vyhrál národní tým i s Patrikem Rašínem a Adamem Najmanem 2:1 v prodloužení, naopak Ondřej Chaloupek kryl záda svému parťákovi Lukáši Paříkovi. Již dopředu bylo jasné, že pro druhý zápas bude zvolena poněkud jiná sestava, takže do něj z jihlavského tria naskočil pouze gólman Ondřej Chaloupek. Ačkoliv národní tým vedl 4:1, nakonec prohrál 4:5.

Dvě různé nominace zvolil trenér Petr Haken i pro přípravný dvojzápas proti juniorům Kladna a Sparty. Proti Kladnu se v dresu národního týmu představil Patrik Rašín a Adam Najman. Češi jej zvládli, zapsali vítězství 3:2 a Adam Najman zvyšoval v jedenácté minutě na 2:0. Druhý zápas proti juniorům Sparty také národnímu týmu vyšel a mladí Češi s Patrikem Rašínem v sestavě vyhráli 4:2. Ondřej Chaloupek byl tentokrát nominován jako náhradník. Další akcí reprezentační sedmnáctky je listopadový World Under-17 Hockey Challenge v Kanadě, kam se podívá Adam Najman s Patrikem Rašínem a jako náhradník bude připraven Ondřej Chaloupek.

Stabilní součást reprezentační sedmnáctky – gólman Ondřej Chaloupek, útočník Adam Najman a obránce Patrik Rašín ze staršího dorostu Dukly Jihlava.

Reprezentace do 16 let:
Přípravný kemp v Třemošné, Dvojzápas proti Salzburgu,
Přípravný kemp v Prostějově

Přípravného kempu v Třemošné z poloviny července se zúčastnili i útočníci mladšího dorostu Dukly Patrik Čermák a Tomáš Chlubna, kteří se dostali do nominace trenéra Karla Berana a jeho asistenta Petra Svobody, jenž je trenérem jihlavských mladších dorostenců.

Zástupci Dukly v reprezentaci do 16 let – útočníci Patrik Čermák, Tomáš Chlubna a trenér Petr Svoboda (zleva).

Mladí čeští hráči se začátkem záři seznámili s prostředím akademie v Salzburgu, kde hráli proti místnímu výběru do 18 let, jenž hraje českou NOEN extraligu staršího dorostu. V prvním utkání s Tomášem Chlubnou v sestavě zvítězili 4:3 v prodloužení. Druhý zápas vyšel českému týmu ještě lépe, vyhrál 6:2 a právě Tomáš Chlubna vstřelil ve třetí třetině oba dva české góly, když zvyšoval na 5:1 a poté na 6:1.

V polovině října se uskutečnil přípravný kemp ve Velkých Popovicích a Prostějově. Zde měla Dukla hned čtyřnásobné zastoupení, když na prostějovskou akci dostali pozvánku útočníci Patrik Čermák s Tomášem Chlubnou, obránce Petr Brož a vůbec poprvé si reprezentační prostředí vyzkoušel gólman Filip Krejčí. Česká šestnáctka v modelovém utkání podlehla staršímu dorostu Olomouce 2:5, přičemž Tomáš Chlubna nejprve asistoval na první gól a druhý sám vstřelil.

Pozvánku do reprezentační šestnáctky dostal také obránce Petr Brož a gólman Filip Krejčí.

Reprezentace žen do 18 let:
Dvojutkání v Roudnici nad Labem, kemp v Mělníku, Turnaj čtyř týmů ve Finsku

Dukla má tradičně zastoupení i v ženských reprezentacích. Po tom, co se Kristýně Kaltounkové splnil sen a dostala se americké ženské hokejové akademie Vermont Academy Wildcats, reprezentuje jihlavský hokej Nikola Dýcková. Ta byla původně nominována na dvojutkání proti starším dorostencům Litoměřic a Kralup, avšak nakonec se kempu nezúčastnila. Další nominaci dostala na přípravný modelový zápas proti staršímu dorostu Mělníka.

Hokejistka jihlavského mladšího dorostu se s českým národním týmem žen do 18 let podívala i na sever Evropy, konkrétně do finského Kuortane na Turnaj čtyř zemí. První zápas Češkám vyšel dobře, úřadujícího mistra finské ženské ligy Kärpät Oulu (byť v oslabené sestavě) porazily 4:2 a Nikola Dýcková zapsala vítězný gól na 3:2. Ve druhém utkání porazila ženská osmnáctka stejně staré Finky výsledkem 2:1. Českým ženám vyšel i třetí zápas, když smetly Norsko a Nikola Dýcková v 58. minutě uzavřela skóre na konečných 4:0. Zpět domů se český ženský tým vracel s prvenstvím. Další akcí reprezentační 19 je listopadový domácí trojzápas proti Japonsku.

Nikola Dýcková v reprezentačním dresu. Foto: Martin Voltr