2:0
(0:0, 0:0, 2:0)

Dukla padla až v závěru utkání

14.10.2009 / Petr Vtípil

V desátém kole první hokejové ligy narazila jihlavská Dukla na hokejisty z Chrudimi. Zápas nabídl divákům atraktivní podívanou, které chybělo jediné - branky. Na tu první a zároveň vítěznou museli diváci čekat až do 53.minuty. To skóroval zkušený Tomáš Blažek. O dvě minuty později zvýšil na 2:0 Michal Klejna a stejným výsledkem utkání i skončilo.
14.10.2009 18:00, 1. liga ČR - 10. kolo

HC Chrudim

Růžička - Toužimský, Mocek P., Suchý, Vágner, Mocek D., Evan, Šeda M., Malinský - Šeda J., Martinec, Procházka, Zadina, Král, Žák, Slovák, Blažek, Bělohlávek, Klejna, Semorád, Rákos
2

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Dobrovolný, Malena, Ficenc, Takáč, Kašpar, Březina, Posmyk, Zelený - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Hanzal, Man - Fiedler, Bezděk, Krupka - Hrbatý, Minčák, Suk
0
Branky a nahrávky: 53. Blažek, 55. Klejna (Rákos). Rozhodčí: Kubičík - Dřínovský, Svoboda. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 620. Střely na branku: 43:25. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Proti Jihlavě se Chrudimi daří. To platilo před desátým kolem a platí to i po právě odehraném duelu. Utkání, které mělo rychlý spád, se i přes osobní souboje neslo ve velmi čistém duchu, o čemž svědčí pouhých pět vyloučení za zápas. Pokud bychom měli shrnout několik faktorů, které rozhodly zápas, byly by to asi tyto: disciplína, nasazení, dobrý pohyb, vynikající výkon gólmana, střelba, která dostávala soupeře pod tlak a nakonec lišácká rošáda Martina Hostáka. V době, kdy se dalo očekávat stažení hry na tři pětky, se mezi pardubickými mladíky objevil expardubický matador Blažek a toto nové složení čtvrtého útoku přineslo kýžený efekt, který do té chvíle chyběl k dokonalosti.

Pojďme se podívat, jak se vítězství domácích rodilo. V prvním dějství nastoupila obě mužstva s touhou vzít zápas do svých rukou. Na obou stranách se ukazovali ve vynikajícím světle gólmani, a především Martin Růžička se nejednou zapotil ve stoprocentní příležitosti hostí. Zle zatápěl Krupka, Fiedler a pochopitelně také Hodek s Bakusem, jejichž největší šance přišla ve dvanácté minutě. Rozjetý Hodek krásně přenechal kotouč Bakusovi, který si položil Růžičku a snažil se zakončit. Růžičkovi nezbylo nic jiného než zatáhnout za záchrannou brzdu za pomoci faulu. Podražení odpykal Klejna a Dukla se dostala v přesilové hře do tempa. Domácí prožívali zřejmě nejtěžší chvilky celého utkání, Růžička ovšem nekapituloval. V ojedinělé šanci se na druhé straně před Řehořem zjevil Martin Vágner, ale ani on si nedokázal s hostujícím gólmanem poradit. Další minela - chybné střídání a následné vyloučení za hru v šesti - poskytla Jihlavě příležitost pro mohutný nápor konce třetiny. Jako by se však jihlavští hráči svých šancí báli, konečnou tečku v podobě kotouče třepotajícího se v síti neudělali.

Druhou třetinu začali lépe domácí, kteří se během přestávky oklepali z tlaku hostí a začali se dostávat do slibných příležitostí. Zejména ve dvacáté čtvrté minutě musel Řehoř vytáhnout jedny ze svých nejlepších zákroků. Nejprve ramenem vytlačil ostrou střelu Jana Šedy a vzápětí ukázkovým semaforem překazil šanci Lukáše Krále. O několik minut později se dostala pod tlak čtvrtá formace a několikrát chybovala při houževnatém forčekingu Jihlavy. Naštěstí pro domácí z tohoto mráčku ani nezapršelo, ani neudeřilo. Polovina utkání přinesla několik dalších slibných šancí, ale domácí svou snahu často překombinovali, jak předvedl například Jan Šeda se Stanislavem Procházkou. Hra se přiostřila a ojedinělou výhodu přesilové hry nabídl Chrudimi ve třicáté čtvrté minutě Fiedler. Početní výhoda přinesla řadu šancí, ale branku diváci opět neviděli. Poslední minuty prostředního dějství si spravedlivě rozdělila obě mužstva. Z tlaku hostí těžili brejky domácí, Řehoř však čaroval a tak po čtyřiceti minutách svítilo na světelné tabuli skóre 0:0.

Posledních dvacet minut domácí stupňovali své tempo, přesto nebylo možné říci, že by stáli proti odevzdanému soupeři. Při střelecké chuti se ukázal Michal Šeda, který svými projektily nebezpečně ostřeloval jihlavskou bránu, v několika slibných šancích se objevili Zadina a Bělohlávek. Obrovský kus práce odváděl obránce Martin Vágner, kterého bylo plné hřiště a z jeho herního projevu vyzařovala zároveň bojovnost i rozvaha. Do šesté desetiminutovky poslal trenér Martin Hosták do čtvrté útočné řady Tomáše Blažka. Rychlí mladíci v průběhu zápasu činili soupeři potíže, chyběl ovšem klid k přesnému zakončení. Klid a zkušenost přinesl do formace Blažek, kterému spolupráce s Rákosem a Klejnou okamžitě svědčila a již v prvním střídání bylo zřejmé, že toto by mohl být recept na houževnatou Jihlavu. Mistrovský tah trenérů měl cenu zlata. V padesáté třetí minutě tlak čtvrtého útoku donutil chybovat Pavla Březinu, jehož chybnou rozehrávku zachytil Tomáš Blažek a s přehledem zavěsil nad ležícího gólmana - 1:0. Minuta padesátá pátá a další střídání čtvrtého útoku: Tomáš Blažek získal za brankou kotouč. Jeho přihrávka mířící před branku byla sražena, ovšem jen na Rákosovu hůl, ze které putoval kotouč přesnou křižnou přihrávkou skrz brankoviště na dobře pozičně postaveného Michala Klejnu, který bez nesnází zvýšil na konečných 2:0.

Ohlasy trenérů

Josef Augusta (Jihlava): „Utkání mělo kvalitu, bylo skvělé z obou stran, čekalo se na chybu, v první a druhé části jsme nepotrestali chyby domácích. Co na to říci, dvě hrubé chyby, dva góly. Myslím si, že se ale nemáme za co stydět. Jestli budeme v těchto výkonech pokračovat, tak to je jen a jen dobře. Hráli jsme na čtyři pětky, ale kvůli zraněním jsme zápas dohrávali pouze na tři formace. S hrou jsem spokojen, soupeře jsme do ničeho nepustili. Do hlav hráčů nevidím, bylo to selhání jednotlivce, musíme na to zapomenout a jít dál..“
Martin Hosták (Chrudim): „Bylo to hodně vyrovnané utkání, šlo o jednu chybu, tu naštěstí udělal soupeř. Jinak to byl určitě dobrý zápas, i když v některých fázích hra nebyla příliš plynulá. Oba gólmani zachytali výborně, důležité bylo, že tu chybu udělal soupeř a ne my.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie