4:2
(0:1, 1:1, 3:0)

O postupujícím rozhodne pátý zápas

16.02.2010 / Ladislav Vácha

Svěřenci Romana Mejzlíka začali čtvrtý duel derby Vysočiny na výbornou, už 1. minutě se prosadil Libor Bezděk. Když před polovinou utkání zvyšoval na 2:0 Tomáš Čachotský, vypadalo to s postupem Dukly velmi nadějně. Rebelové se však nehodlali vzdát zase tak snadno. V 28. minutě vrátil domácí do zápasu Jakub Šulc. Ve třetí dvacetiminutovce dokonali pohromu pro jihlavské barvy Miroslav Třetina, Jan Knotek a Lukáš Endál. Havlíčkův Brod zvítězil nad Duklou 4:2 a o postupujícím do čtvrtfinále se rozhodne ve čtvrtek na Horáckém zimním stadionu.
16.02.2010 18:00, 1. liga ČR - 50. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Furch - Jebavý, Soldán, Vyhlídal, Pavlík, Šulc, Jelínek - Endál, Třetina, Zohorna - Holec, Knotek, Svoboda - Němec, Stromko, Ondráček - Smith, T. Doležal, Vrdlovec
4

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Malena, Staněk, Dobrovolný, Ficenc, Chvátal, Takáč - Čachotský, Zeman, Hodek - Bezděk, Bakus, Rytnauer - Stránský, Mareš, Man - Krupka L., Krupka M., Suk
2
Branky a nahrávky: 28. Šulc (Vyhlídal, Holec), 48. Třetina (Endál, Zohorna), 55. Knotek (Ondráček), 58. Endál - 1. Bezděk (Rytnauer, Bakus), 27. Čachotský (Bakus, Hodek). Rozhodčí: Minář - Obadal, Goňa. Vyloučení: 7:8, navíc Holec (HBR) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2400. Střely na branku: 46:39. Průběh utkání: 0:2, 4:2.

Průběh utkání

Havlíčkův Brod měl ve čtvrtém zápase nůž na krku, protože musel vyhrát. V případě neúspěchu se mohla radovat z postupu do čtvrtfinále play-off Dukla Jihlava. Ta dlouho vedla, ale Rebelové předvedli parádní třetí třetinu a vynutili si pátý rozhodující duel, který se odehraje v Jihlavě.

Do utkání vstoupila lepším způsobem Jihlava, která nebezpečně zahrozila už po 47 sekundách hry. Po vyražené střele se před brankářem Dominikem Furchem vytvořila velká skrumáž, v níž nikdo z jihlavských útočníků neprotlačil kotouč za jeho záda. Tato šance jako by byla předzvěstí následujících sekund. Ihned po vhazování totiž vypálil z kruhu Libor Bezděk, jehož povedený projektil si našel cestu ke vzdálenější tyčce Furchovy branky – 0:1.

Havlíčkobrodští hokejisté měli možnosti odpovědět po vyloučení Daniela Hodka v přesilové hře a vypracovali si na konci 6. minuty jednu slibnou šanci. Po dlouhé kombinaci Miroslav Třetina přihrál do prostoru před jihlavskou branku číhajícímu Janu Knotkovi, ovšem ten puk svou holí jen lehce tečoval a nasměroval těsně nad svatyni brankáře Milana Řehoře.

V průběhu 11. minuty byli hosté potrestáni dvouminutovým trestem za hru v příliš mnoho hráčích na ledě a výsledkem byla další příležitost domácích k vyrovnání. Střelu Jakuba Šulce od modré čáry lehce tečoval před brankou Lukáš Endál a kotouč proletěl kousek od pravé tyčky. Zhruba za dvě minuty mohl vyrovnat úplně volný Ondráček, který po zachycení Pavlíkova nahození z bezprostřední blízkosti nechal vyniknout připraveného gólmana Řehoře.

První nebezpečnější akce byla k vidění v průběhu 24. minuty, když po Němcově přihrávce zblízka minul branku Miroslav Holec. Zanedlouho poslal svůj tým do oslabení havlíčkobrodský útočník Třetina a Jihlava tuto příležitost k navýšení svého hubeného náskoku patřičně využila. Na začátku 27. minuty Oldřich Bakus vybídl svým pasem mezi kruhy ke skórování osamoceného Tomáše Čachotského, který už měl snadnou úlohu střelou bez přípravy zblízka uklidit kotouč do branky – 0:2.

Za pár desítek vteřin se však proti hokejovým pravidlům provinil hrou vysokou holí Ladislav Rytnauer a hosté museli v oslabení čelit havlíčkobrodskému náporu, jemuž strážce jihlavské branky Řehoř nakonec neodolal. Na modré čáře přihrál Michael Vyhlídal Jakubu Šulcovi, který se s kotoučem vůbec nemazal a tvrdou ranou ho nasměroval do vzdálenějšího horního růžku branky – 1:2.

Vráti Dukle dvoubrankový náskok mohl obránce Pavel Staněk, jenže jeho přízemní projektil jen vyprášil Furchovy betony. Krátce na to neuspěl díky skvělému Furchovu zákroku ani Jiří Man, jenž se po krásném pasu Jaroslava Mareše objevil úplně sám v prostoru mezi kruhy. V poslední minutě před druhou sirénou na sebe ještě upozornil po Třetinově přihrávce zpoza branky Tomáš Svoboda, ovšem jeho pokus bez přípravy lapil u své tyčky připravený gólman Řehoř.

V závěrečném dějství se pokračovalo ve velmi atraktivním a svižném hokeji, který s sebou přinesl velké množství šancí na obou stranách. Zpočátku byla aktivnější spíše Jihlava, která sevřeli Rebely pod tlak, ale překvapivě udeřilo na druhé straně. Na konci 48. minuty se Lukáš Endál chopil kotouče na vrcholu kruhů, obelstil hezkou kličkou dva bránící hráče, z těžkého úhlu ještě prostrčil puk před branku na volného Miroslava Třetinu, který pohotově zametl kotouč do branky – 2:2.

Odpověď měl na holi Martin Krupka, jenž si položil brankáře Furcha na led a jehož střelu do odkryté brány následně odpálil do bezpečí obránce Jiří Jebavý. Potom byli k vidění dvě velké šance, po jedné na obou stranách. Endál s Čachotským však v dobrých pozicích neuspěli.Ve druhé polovině 55. minuty vypukla v havlíčkobrodské části publika velká radost, protože domácí se poprvé v utkání ujali vedení.

Martin Ondráček po vyjetí zpoza branky zkoušel neúspěšně zasunout kotouč k bližší tyčce, ovšem puk proletěl brankovištěm k Janu Knotkovi, jehož pohotová bekhendová střela nad Řehořovu lapačku rozechvěla síťku v jihlavské brance – 3:2. Dukla poté v útočné snaze přidala na obrátkách a gólman Furch se měl ve svém brankovišti co ohánět.

Svůj tým potom uklidnil v závěru 58. minuty Lukáš Endál, který vybojoval kotouč a hnal se sám na Řehoře, jehož si hezkým blafákem položil na led a z velkého úhlu vymetl levý horní roh jeho branky – 4:2. Jihlava se už poté na obrat nezmohla a Rebelové srovnali stav série na 2:2. Utkání však mělo ještě dohru, když jihlavští fanoušci havlíčkobrodské hráče při odchodu z ledu začali bombardovat vším, co bylo po ruce. To samozřejmě pobouřilo brodské fanoušky a situace byla nesmírně vyhrocená.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Tak ve čtvrtek se hraje další zápas. Podle mého názoru dnes rozhodlo to, co včera potopilo domácí. Neproměňování šancí a nevyužitá přesilovka pěti proti třem.

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): Já bych chtěl klukům strašně poděkovat za to, jak ve třetí třetině bojovali a třemi vstřelenými brankami strhli vedení na naší stranu.