5:6p
(3:2, 1:2, 1:1 - 0:1)

Šlágr kola se měnil v přestřelku, ze které vyšel šťastnější Vsetín

23.09.2023 / Tomáš Lysý

Utkání dvou týmů, které zatím neztratily ani bod, vycházelo prakticky po celý zápas lépe pro Duklu. Červenožlutí se v první třetině dostali hned třikrát do vedení a úvodní dvacetiminutovku vyhráli po gólech Lukáše Mareše, Richarda Cachnína a Davida Valy 3:2. Na začátku druhé části navýšil jihlavské vedení ex-vsetínský forvard Jan Berger, ovšem Valaši v polovině zápasu rychle srovnali krok. V čase 54:32 vrátil Dukle vedení svým gólem Tomáš Havránek, ale i tentokrát stačili hosté reagovat využitou přesilovkou. Zápas proto došel do prodloužení a v něm se Vsetín poprvé dostal do vedení a samozřejmě rozhodl zápas, když se prosadil Tomáš Jandus. Dukla tak prohrála 5:6 po prodloužení.
23.09.2023 16:30, Chance Liga - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč (41. Beran) – Bilčík, Kolář (A), Ozols, Kočí, Mareš, Chvátal, Vala – Čachotský (C), Bartoš, Šik – Havránek, Štefančík, Cachnín – Meluzin, Handl, Berger – Jelínek, Pořízek, Brož
5

VHK ROBE Vsetín

Žukov – Staněk, Ondračka, Smetana (A), Petrovický, Ďurkáč, Kojo, Hryciow – Jonák, Vávra, Rob (A) – Jandus, Dědek, Hrňa (C) – Jenáček, Kern, Vaňo – Melenovský, Kratochvil
6
Branky a nahrávky: 2. Mareš (Havránek, Štefančík), 15. Cachnín (Havránek, Štefančík), 18. Vala (Kolář, Havránek), 21. Berger (Šik, Ozols), 55. Havránek (Cachnín, Bilčík) – 7. Jenáček (Kern, Vaňo), 15. Jandus, 32. Jonák (Ďurkáč, Zhukov), 33. Vávra, 57. Staněk (Rob), 63. Jandus (Staněk, Zhukov). Rozhodčí: Svoboda, Bejček – Vašíček, Kráľ. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 1366. Střely na branku: 28:17. Vhazování: 30:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:4, 5:4, 5:6.

Průběh utkání

Do utkání dvou dosud neporažených týmů vstoupila lépe Dukla Jihlava. Klubový odchovanec a současný host z Olomouce Lukáš Mareš napřáhl od modré a v čase 1:31 našel mezeru ve výstroji bývalého jihlavského strážce svatyně Maksima Zhukova. Vsetín ale přišel s rychlou odpovědí. Na konci sedmé minuty vyřešili hosté výborně přečíslení. Kern poslal puk mezi kruhy na zcela volného Šimona Jenáčka a proti jeho pokusu neměl Filip Maláč příliš šancí. Tím oba týmy odstartovaly opravdový brankostroj! Hosté mohli jít krátce poté do vedení, ale Kern k asistenci přesnou trefu těsně nepřidal, puk mu nesedl na hůl a přeskočil horní tyč.

Naopak v čase 14:10 se radovala Dukla. Velký a dlouhý tlak využil Richard Cachnin, který se prosadil z předbrankového prostoru po výtečném pasu Havránka. Ovšem hned po buly bylo srovnáno. Po nepřesné jihlavské rozehrávce uzmul puk na modré Tomáš Jandus, najel si k levému kruhu propálil Maláče. Divoká první třetina pokračovala. Dvě a půl minuty před jejím koncem Jihlava znovu vedla, Havránek našel puk po Kolářově střele a poslal ho před brankoviště, kam si úspěšně sjel obránce David Vala a prosadil se u bližší tyče - 3:2.

Půl minuty po začátku druhého dějství vedla Dukla již o dvě branky. S koncem oslabení přihrál Ozols puk na levý kruh pro Šika. Jeho střelu ještě Zhukov vyrazil, ale přesně do míst, kde byl Jan Berger a ten poslal bývalému spoluhráči nechytatelnou navštívenku. V polovině zápasu se Vsetínu naskytla možnost v podobě 19 vteřin dlouhé přesilovky pět na tři. Dvě sekundy před jejím koncem se radoval Vít Jonák který na levé straně dlouho držel puk, až si sjel před branku a trefil se pod víko. Pokračující klasickou přesilovku sice Valaši nevyužili, ale prosadili se tři sekundy po návratu Mareše na led. Tomáš Vávra byl mezi kruhy naprosto volný a z této pozice se nemýlil - 4:4. Na konci periody ještě mohl jet Jandus do samostatného úniku, ale Šik mu v klíčovém okamžiku vypíchl puk.

Do třetí třetiny nastoupil v jihlavském brankovišti Adam Beran, který v minulosti naopak krátce působil ve vsetínském dresu. Oba celky najednou začaly hrát o něco více opatrněji, jako by čtyři branky na každé straně za dvě třetiny stačily. Když už se Dukla dostala do přečíslení, hosté si dokázali poradit. Naopak poradit si nedokázali pět a půl minuty před koncem. Cachnín vyvezl puk kolem levého kruhu, předložil ho Štefančíkovi a jeho ránu od modré dorazil před brankou do sítě Tomáš Havránek, který zapsal již čtvrtý kanadský bod v utkání. Ani toto vedení ale Dukla neudržela do konce zápasu. 14 sekund po vyloučení Kočího hosté vyrovnali, když střela Robina Staňka od modré skončila i díky tyčce za zády Berana - 5:5.

Ofenzívně laděný zápas tak došel do prodloužení, které vyšlo lépe Vsetínu. Dvě minuty před koncem vyjel Beran až na levý kruh pro puk, ovšem Tomáš Jandus byl rychlejší a poté zavěsil do opuštěné klece - 5:6 po prodloužení. Oba celky tak vůbec poprvé v sezoně ztratily bod, ovšem nadále jim patří první dvě místa v tabulce. Vsetín má po čtyřech kolech 11 bodů, Dukla o bod méně.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Pro diváka to byl asi pěkný zápas, spoustu gólů, pro nás trenéry to až tak pěkné dozadu nebylo, ale hokej se hraje na góly. Soupeř potvrdil svou kvalitu, myslím, že jsme odehráli parádní utkání. Trochu nás mrzí, když jsme vedli 4:2, že jsme nezvládli oslabení ve třech. Po naskočení jsme dostali další gól, kdy se soupeř dotáhl a srovnal hru. Potom jsme znovu pět minut před koncem vedli o gól a nedokázali jsme vedení udržet. Doufám také, že jsme si trochu vybrali smůlu do dalších zápasů. Výkon to byl parádní, máme se určitě o co opřít. Ty body, co jsme dnes ztratili, budeme chtít získat hned v dalším zápase v pondělí.

Jiří Weintritt (VHK Robe Vsetín): Myslím, že jsme z obou stran viděli kvalitní utkání, samozřejmě hlavně pro diváky, pro trenéry už to byla horší podívaná. V druhé třetině byl domácí tým lepší, tam jsme si pomohli přesilovkami a zvedli jsme se ze stavu 4:2 na remízový stav do přestávky. Toho si cením. Třetí třetina už byla vyrovnaná, v prodloužení byli domácí aktivnější, měli dvě šance, ale podržel nás Žukov. Potom jsme si na tu jednu šanci počkali a rozhodli jsme. Je potřeba všem klukům poděkovat, spoustu z nich nehrála na svých pozicích. Máme hodně zraněných a z tohoto pohledu je dnešní vítězství hodně cenné.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie