3:4p
(0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

Z divokého závěru ve Frýdku-Místku veze Dukla dva body za výhru v prodloužení

23.10.2023 / Robert Schedling

Jihlavští hokejisté vstoupili do druhého zápasu na ledu soupeřů během tří dnů lépe a ve třetí minutě je proti Frýdku-Místku poslal do vedení Matouš Menšík. Neprůstřelnost jihlavského brankáře Filipa Maláče vydržela až do 32. minuty, než se trefil zkušený Rostislav Marosz, ovšem hostům vrátil vedení Tomáš Čachotský. Jenže v rozmezí 52. - 55. minuty dali domácí dvě branky a Dukla rázem musela dotahovat. Povedlo se jí to využitou přesilovkou Tomáše Čachotského. V závěru základní hrací doby přestála Dukla i díky Filipu Maláčovi velké šance soupeře v přesilovce, aby na začátku prodloužení sama rozhodla trefou Marcela Štefančíka - 4:3 po pr.
23.10.2023 18:00, Chance Liga - 15. kolo

HC Frýdek-Místek

Mokry – Urbanec (A), Kowalczyk, Š. Havránek, Haman (A), Výtisk (C), Hrachovský – Hotěk, Walega, Svačina – Doktor, Marosz, Ramik – Haas, Šuhaj, Sedlák – Geidl, Macháček, Matěj
3

HC Dukla Jihlava

Maláč - Bilčík, Kolář (A), Dundáček, Kočí, Vala, Ozols, Dvořák - Čachotský (C), Pořízek, Cachnín - T. Havránek, Štefančík, Šik - Krajč, Menšík, Jelínek - Berger, Handl, Brož
4
Branky a nahrávky: 32. Marosz, 52. Šuhaj (Sedlák, Kowalczyk), 55. Marosz (Š. Havránek, Doktor) – 3. Menšík, 39. Čachotský (Ozols, Vala), 58. Čachotský (Dundáček, Krajč), 62. Štefančík (Kočí, Šik). Rozhodčí: Zavřel, Grygera - Hanzlík, Otáhal. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 697. Střely na branku: 37:32. Zblokované střely: 11:8. Vhazování: 34:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4.

Průběh utkání

V rámci 15. kola Chance ligy dorazila do haly Polárka jihlavská Dukla. Hokejisté z Vysočiny byli v tomto střetnutí favoritem a byli to právě oni, kteří se ujali brzkého vedení. Nutno však uznat, že u této branky přála soupeři štěstěna. Střela Matouše Menšíka od pravého mantinelu byla totiž před brankářem Mokrym nešťastně tečována - 0:1. Rysi byli velice blízko vyrovnání ke konci první periody. Matěj se dokázal u pravého mantinelu prosmýknout kolem nedůrazného Kočího a po jeho přihrávce měl Geidl před sebou už jen gólmana Maláče. Ten našeho mladého forvarada dokázal vychytat. Vzápětí mohlo udeřit na druhé straně a zakončující Šik ještě možná teď nechápe, jak nemohl netrefit zcela prázdnou bránu rysů.

Druhou část zápasu začali frýdecko-místečtí hokejisté náporem. Už po pár vteřinách hry se v situaci tři na jednoho dostal k zakončení Doktor, proti Maláčovi ale náš nejlepší střelec neuspěl. Stejně následně dopadl po další rychlé akci domácích Ramik, ale ani on si skulinku za jihlavským gólmanem nenašel. Domácí svou smůlu prolomili ke konci 32. minuty, kdy si Rostislav Marosz pohrál se soupeřovou obranou a po jeho střele si i hosté vstřelili vlastní branku - 1:1. V Polárce se tedy začalo nanovo. Ve 34. minutě to domácí halou pouze zahučelo, když po Hamanově přihrávce pálil Haas pouze do pravé tyče. Obrovská škoda, jelikož Jihlavanům zkrátka štěstí dnes přálo. V čase 38:26 nahazoval Ozols puk od modré čáry a nestárnoucí Tomáš Čachotský lehkou tečí znovu vrátil soupeři jednobrankové vedení - 1:2.

Rysi se nechtěli v žádném případě s nepříznivým vývojem smířit a nadále se rvali o co nejpříznivější výsledek proti favoritovi. A výsledek se dostavil na začátku 52. minuty, kdy právě bojovnost domácích slavila úspěch v podání vyrovnávací branky. Dorážka Sedláka proklouzla jihlavskému gólmanovi mezi betony a před brankovou čárou stačil ještě dorazit puk Vojtěch Šuhaj - 2:2. Na začátku 54. minuty se nám jeden z hlavních rozhodčích rozhodl za kontakt s brankářem Maláčem vyloučit Ramika, ovšem po domluvě jeho tří kolegů byl trest pro frýdecko-místeckého forvarda vzápětí odvolán. Ramik byl na jihlavského ochránce svatyně natlačen protihráčem. Důležitý moment, jelikož o pár vteřin později dali domácí třetí branku. Doktor vybojoval puk u pravého mantinelu, posunul jej na střed k Štěpánu Havránkovi, který pohotově vybídl k teči Rostislava Marosze - 3:2. Na začátku 56. minuty se ale přeci jen farma Třince provinila proti pravidlům a hráči z Vysočiny dostali možnost zahrát si čtvrtou přesilovou hru v zápase. A tentokráte už Ujčíkovi svěřenci pálili přesně. K puku se na modré čáře dostal Tomáš Čachotský a jeho projektyl skončil přesně v pravém koutu Mokreho brány - 3:3. Že domácím opravdu není přáno prolomit sérii proher, měli možnost diváci vidět v samém závěru třetí třetiny, kdy Ramik po Maroszově přihrávce napálil puk pouze do břevna.

Šlo se tak do prodloužení, což v letošní sezoně bylo pro Frýdek-Místek již potřetí a pro Duklu podruhé. A ani na třetí pokus Rysi nastavení nezvládli. V čase 61:01 se rozhodl zakončit hostující Marcel Štefančík a puk se od Šuhajovy hole odrazil obloučkem za záda bezmocného Mokreho - 3:4.

Ohlasy trenérů

Martin Hrnčár (HC Frýdek-Místek): Bod je pro nás zkrátka málo. I když první třetina nebyla z naší strany úplně ideální, ale od druhé jsme začali hrát a dělat to, co chceme vnášet do zápasu. Začali jsme být aktivní, vytvářeli jsme si šance. Musíme uznat také kvalitu soupeře v jejich první formaci s Čachotským, ta je fakt obrovská. Jsou silní na puku, věděli nás tam párkrát zavřít do zámku. Ale myslím si, že i my jsme si uměli vytvořit velké kvantum gólových šancí, které už nebyly takové platonické z dálky, ale prostě ze střeleckého slotu. Něco jsme proměnili, ale spoustu také nedali. Věřil jsem, že když se nám podaří otočit zápas na 3:2, což se klukům i podařilo, tak že budeme na koni, že to bude dobré. Pak jsme dostali laciný gól, a to prodloužení... to snad ani nebudu komentovat.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): To utkání se mi nehodnotí moc dobře. Samozřejmě jsme věděli, v jaké situaci Frýdek je. Věděli jsme, že tady došlo ke změně trenéra a kluky jsme připravovali na to, že domácí zápasu budou chtít za každou cenu zvládnout, protože sezona plyne a body, které jim chybí, prostě nějakým způsobem musí začít sbírat. Připravili jsme je na to, že tady je dost kvalitních hokejistů. Ať už Sváča (Svačina), tak Mary (Marosz). K nim se přidali navíc i další. Myslím si, že domácí odehráli velmi dobrý zápas a podle mne je bod ze zápasu pro ně málo. Bojovali, rvali se, měli tam spoustu dobrých momentů, viz břevno v té poslední přesilovce, které mohlo utkání překlopit na jejich stranu. My si z toho musíme nějakým způsobem vzít ponaučení a trošku si rozebrat i náš výkon, protože nebyl dnes určitě dobrý.