První přípravný zápas přichází. Dukla vyzve mistrovský celek z Kazachstánu

02.08.2018 / Tomáš Lysý

Po téměř třech a půl měsících vyjedou hokejisté na Horácký zimní stadion znovu k zápasu. HC Dukla Jihlava totiž v rámci prvního ze sedmi přípravných zápasů přivítá mistra kazachstánské ligy Arlan Kokšetau, jenž se nyní na novou sezonu připravuje v České republice. Kvůli vysokým teplotám, které komplikují přípravu ledu, bude pro fanoušky otevřen pouze vstup G (naproti Vysoké škole polytechnické Jihlava). Vstupenky je možné koupit na pokladnách u vstupu G (otevírají hodinu před zápasem), permanentky se budou prodávat na Infocentru Horáckého zimního stadionu od 17 do 19 hodin. Více informací naleznete v článku.
Přijďte se podívat na nové hráče Dukly Jihlava a začít s nimi cestu, vedoucí celou sezonu k jedinému cíli! Zápas začíná v pátek 3.8.2018 od 18 hodin.

Organizační pokyny pro přípravný zápas Dukla – Arlan Kokšetau

Otevřen bude pouze vchod G. Ostatní vchody Horáckého zimního stadionu zůstanou zavřeny kvůli minimalizaci vniku teplého vzduchu do ochozů stadionu – stále probíhá tvorba ledu.
Vstupenky je možné koupit na pokladně u vstupu G. Tato pokladna bude otevřena od 17 hodin
Permanentky na celou sezonu je možné koupit na Infocentru Horáckého zimního stadionu v době od 17 do 19 hodin. Na Infocentru mohou fanoušci také kupovat vstupenky na tento přípravný zápas, ale i na další dva domácí přípravné zápasy a na jednotlivé domácí zápasy Dukly Jihlava v nadcházející sezoně CHANCE LIGY.
Vchod G je určen také pro partnery a média, tímto vchodem je možné vstoupit do VIP G + Press Centra a VIP D, které budou otevřeny.
Toalety budou v provozu pod sektorem B (poblíž rolby) a pod vchody DEF (za střídačkami).

Plánek Horáckého zimního stadionu
Návštěvní řád Horáckého zimního stadionu

Vedení HC Dukla Jihlava, s.r.o. děkuje návštěvníkům utkání Dukla – Arlan za akceptování a dodržování výše uvedených organizačních opatření.

Arlan Kokšetau: za devět let existence čtyřikrát finále a jeden kazašský titul

Není to dávno, co Arlan Kokšetau přibyl na mapu hokejového světa. Konkrétně v roce 2009, kdy tento klub začal existovat. V premiérové sezoně nejvyšší kazašské soutěže se sice do play-off nedostal, ale v dalších dvou sezonách již tým sbíral cenné zkušenosti – dvakrát vypadl ve čtvrtfinále. Prvního velkéh úspěchu dosáhl Arlan ve čtvrté sezoně existence, tedy v ročníku 2012/2013. Byť se tým ze severní části Kazachstánu nedostal do finále, následně vybojoval bronzové medaile.

Finálovou bránu otevřel Arlan sezonu poté a dalo by se mluvit o finálovém, resp. stříbrném, hattricku. Kokšetau totiž třikrát v řadě postoupil do finále kazašské ligy, jenže ve všech případech se musel sklonit před umem svých protivníků – v roce 2014 a 2015 se z mistrovského titulu radoval Ertis Pavlodar (a zkompletoval tak zlatý hattrick), v roce 2016 ovládl kazašský primát Beibarys Atyrau. Ani v play-off 2017 se na Kokšetau štěstí neusmálo, ba naopak tým skončil na nejhorším umístění za poslední čtyři sezony – bral „až“ čtvrté místo. Vše si ale Arlan vynahradil v uplynulé sezoně. Ve finále sice prohrával s Nomadem Astanou 0:1 a 1:2 na zápasy, nicméně poté vyhrál třikrát v řadě rozdílem jedné branky (v pátém a šestém utkání vždy výsledkem 1:0) a v devátém soutěžním roce své existence pozvedl Arlan Kokšetau pohár pro vítěze kazašské ligy.

Výrazný podíl na tomto úspěchu mělo trio Ivan Kučin, Arťom Burdeljov a Ivan Kíseljov. Trio útočníků odehrálo za celou sezonu dohromady 155 zápasů, ve kterých získalo 135 bodů (41+94). Nejproduktivnějším hráčem Arlanu v play-off byl se čtrnácti body (7+7) Vadim Berdnikov, za celou sezonu nasázel nejvíce branek Dmitrij Potajčuk – trefil se v 21 případech. Velice zajímavý byl také osud obránce Sergeje Dorofejeva. Sezonu začal v Bělorusku, poté přestoupil právě do Arlanu, kde v 19 zápasech nastřílel 10 gólů a přidal 5 asistencí, nicméně pár zápasů před startem play-off přešel do Beibarysu Atyrau, se kterým skončil v sedmizápasovém semifinále.

Hlavní opory bude ale Arlan v následující sezoně zřejmě postrádat. Reprezentant Kučin totiž jde do Barysu Astana. V jediném kazašském týmu v KHL hrál i v předešlých dvou sezonách s bilancí 77 zápasů, 17 bodů (6+11). Kiseljov odchází také do Kontinentální hokejové ligy (Nižnij Novgorod), Burdeljov posílí konkurenční Kamenogorsk. Kokšetau se tak bude spoléhat na střelce Potajčuka a produktivního Berdnikova, jenž naopak mistrovskou loď neopustili. A jedna zajímavá spojitost s českým hokejem? Hlavní trenér Arlanu Vladimir Kapulovskij odehrál v ročníku 1993/1994 celkem 47 zápasů za Pardubice (2 góly a 7 asistencí) a s Pardubicemi své snažení dotáhl až k zisku stříbrných medailí.

Mistrovský tým Arlanu Kokšetau z uplynulé sezony. Zdroj: IIHF.

Ceny vstupného na přípravné zápasy:

Jednorázové vstupné na přípravná utkání – dospělí na stání:  50 Kč
Jednorázové vstupné na přípravná utkání – dospělí na sezení: 70 Kč
Jednorázové vstupné na přípravná utkání – děti na stání:     20 Kč
Jednorázové vstupné na přípravná utkání – děti na sezení:    70 Kč

Rozpis přípravných zápasů HC Dukla Jihlava před sezonou 2018/2019:

Pátek 3.8.2018, 18:00: HC Dukla Jihlava - Arlan Kokšetau
Úterý 7.8.2018, 18:00: HC Dukla Jihlava - HC Olomouc
Čtvrtek 9.8.2018, 18:00: Aukro Berani Zlín - HC Dukla Jihlava
Úterý 14.8.2018, 18:00: HC ZUBR Přerov - HC Dukla Jihlava
Čtvrtek 16.8.2018, 15:30: HC Nové Zámky - HC Dukla Jihlava
Úterý 21.8.2018, 17:00: HC Olomouc - HC Dukla Jihlava
Čtvrtek 30.8.2018, 18:00: HC Dukla Jihlava - Aukro Berani Zlín

Stejně jako v loňské přípravě, také v letošním přípravném období vyzve Dukla Jihlava dvakrát celek Olomouce. První zápas je na programu již v úterý 7.8.2018 od 18 hodin na Horáckém zimním stadionu. Foto: Tomáš Buksa