2:0
(0:0, 2:0, 0:0)

První přátelský zápas vyzněl pro Duklu, Arlan porazila 2:0

03.08.2018 / Tomáš Kalas

Do prvního zápasu v této sezoně vstoupila Dukla aktivněji než její soupeř, na gól se ale čekalo až do druhé třetiny. Zmenšený počet hráčů na ledě o jeden z každé strany využil Lukáš Anděl. Spolu s tímto gólem narostla Jihlavě křídla a o šest minut později se prosadil střelou od modré Jan Pohl. I nadále měla Dukla mírnou herní převahu, své šance ale nevyužila. Ve třetí třetině Arlan zapnul a dostával soupeře pod velký tlak, gól ale i díky skvělému Janu Brožovi v brance Dukly nepřidal a Dukla opanovala první přátelské utkání 2:0. Týmy si pak domluvily ještě nájezdy, kdy se na rozuzlení čekalo do 10. série, v ní proměnil pokus hostující Orlov, zatímco domácí Štindl nikoli a Arlan alespoň vyhrál v nájezdech 3:2.
03.08.2018 18:00, Přípravné zápasy - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pohl, Štindl, Suchánek, Váňa, Kajínek, Štebih, Vála, Půža – Čachotský, Zeman, Dostálek – Pekr, Skořepa, Anděl – Jiránek, Osmík, Harkabus – Čermák, Hlinka, Chlubna
2

Arlan Kokshetau

Demidov – Gevel, Borovikov, Dovgaň, Trjasunov, Selezňov, Guljakov, Jegorov – Saburov, Jermolajev, Běrdnikov, Petrov, Megalinskij, Nestěrov, Gasnikov, Potajčuk, Klemešov, Anciferov, Savenkov, Baženov, Šitikov, Bortnikov, Kločkov
0
Branky a nahrávky: 22. Anděl (Půža), 28. Pohl (Zeman, Čachotský). Rozhodčí: Polák, Suchý – Mejzlík, Havelka. Vyloučení: 10:6, navíc Dovgan (AKO) 10 min OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 723. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

První minuty byla Dukla aktivnější celek a hostům z Kazachstánu nepůjčovala kotouč. Na konci třetí minuty mladý debutant Chlubna obral na útočné modré čáře o kotouč obránce hostí, navázal na sebe dalšího hráče a předložil před kasu Půžovi, ten ale trefil pouze přesunujícího se Demidova. První přesilovka se naskytla domácím v 8. minutě, kdy byl vyloučen Borovikov za hákování. Hosté se ale bez potíží ubránili, zanedlouho šli ale do oslabení zase. Po tvrdém Dovgaňově zákroku na Suchánka se trochu jiskřilo, hostující hráč byl vyloučen na 2+10 minut za zásah do oblasti hlavy a krku. Během druhé početní výhody měl úvodní gól na holi Osmík, trefil ale pouze masku Demidovova. Oba týmy byly často vylučovány, více v první části ale Dukla, hosté nedokázali ale mnohdy přejít přes modrou čáru. 25 sekund před koncem úvodní periody byl vyloučen Štebih a do druhé části si pak Kokšetau přenesl přesilovou hru.

Druhá třetina začala taktéž trestem, po každém na jedné straně. To ale nevadilo v 22. minutě, kdy Půža nahrál na Lukáše Anděla, který s lehkým štěstím doklepl kotouč do branky. Záhy na to přišla další akce, v polovině 23. minuty si z levé strany najížděl před branku Čermák, Demidov byl ale pozorný a pokus zlikvidoval. Arlan vypadl absolutně z tempa, a důsledkem toho byla velká šance Dostálka s Čachotským, kdy druhý jmenovaný zkoušel tečovat puk mezi nohama. V 28. minutě již ale druhý gól přišel. Čachotský nedostal puk k Zemanovi, Zeman ho ale rychle vrátil pod sebe na Jana Pohla. Nová posila Dukly prostřelila úplně všechno a domácí vedli o dvě branky. Těsně před koncem třetiny mohli jít domácí na tři branky náskoku, aktivní Čermák ale nezasunul puk pod Demidova.

Do třetí třetiny ale vstoupil úplně jiný kazachstánský tým. Mnohdy zbytečná vyloučení dukelských hráčů trestal tlakem v přesilovce, ze kterého se nebylo lehké vymanit. Přesto ale Jihlava dobře bránila a nepouštěla hosty do větších šancí. Naopak mohla v polovině periody definitivně potvrdit výhru, nejprve na začátku 50. minuty Kajínek provětral lapačku hostujícího gólmana, o 101 sekund později Osmík zpoza branky zaútočil nekompromisně a Čermák dorážel, leč taktéž bez úspěchu. Jihlavští si ale komplikovali cestu za výhrou zbytečnými fauly a při vyloučení Zemana 69 sekund před koncem šli hosté do hry bez gólmana. V ní měl ohromnou šanci hostující Běrdnikov, když dostal nabito křižně od Orlova, Brož ale výborně vykryl spodní část branky. Dukla tak přehrála Arlan Kokšetau 2:0.

Týmy si však dohodly ještě nájezdy a byla to pořádná fuška. Rozhodlo se až v desáté sérii. V prvních pěti základních se vyznamenal Pekr a Dostálek, za hosty to byl Anciferov a Gasnikov, který gólem v 5. sérii odmítl konec. Na třetí gól jednoho z týmů se čekalo až do série desáté, kdy si poradil mezi betony Brože Dima Orlov, a když Petr Štindl na druhé straně neproměnil, bylo jasno o tom, že nájezdy vyhraje Arlan - 2:3 v rozstřelu.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Myslíme si, že na první utkání to nebylo z našeho pohledu špatné. Vzhledem k tomu, co hráči mají za sebou a v nohách za posledních čtrnáct dnů, tak toto utkání splnilo naše očekávání. Ukázalo nám to jak plusy, tak i mínusy. Na mínusech musíme trošku pracovat tak, abychom se do začátku sezony nebo zápas od zápasu zlepšovali. Honza chytal v šedesáti minutách výborně. Tomáše Čachotského jsme na nájezdy dávat nechtěli, známe ho.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie