Odmala jsem tady chtěl nastoupit, říká mladíček Tomáš Chlubna, jenž s Duklou podepsal smlouvu

05.08.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Takový perný týden by jistě zamával i s mnohem starším hokejistou, než je šestnáctiletý útočník Tomáš Chlubna. Syn slavného otce, který válel v české i finské extralize, se totiž v pondělí 30.7. hlásil na prvním tréninku A-týmu, ve čtvrtek podepsal s Duklou profismlouvu a o den později nastoupil do přípravného zápasu Jihlavy proti kazašskému mistru Arlan Kokšetau. V útočné formaci s Davidem Čermákem a Michalem Hlinkou se radoval se spoluhráči z výhry 2:0 a ukázal několik světlých momentů. „Jsem zvyklý tvořit hru, tak jsem se snažil klukům něco vytvořit, nějak nahrávat a moc jim to nekazit,“ říká sympaticky útočník, jehož mladší bratr je nadějí žákovských tříd Dukly.

Frází Zdeňka Svěráka „Jaké to bylo – strach, očekávání, nervozita?“ začala vůbec první otázka pro rozhovor s Tomášem Chlubnou jakožto útočníkem A-týmu Dukly. „Určitě jsem se hodně těšil. Odmala jsem tady chtěl nastoupit. Před zápasem to přišlo, byla nervozita, ale po prvním střídání to ze mě spadlo. Snažil jsem se klukům nahrávat a moc jim to nekazit,“ odpovídá mladý šikula a člen mládežnických reprezentací. A to se rozhodně povedlo, pár jeho přihrávek mělo oči. „Tak já tvořím hru, proto jsem se snažil klukům něco vytvořit,“ sděluje skromně.

Na zápas jsme se těšili. Přece jen ukáže více jak tréninky, povídá autor vítězné trefy Lukáš Anděl

Ačkoliv šlo o jeho první zápas za Jihlavu, byl to „pouze“ přípravný mač a do statistik se tak počítat nebude. I tak ale výhra 2:0 bez inkasovaného gólu potěší. „Moc jsem si utkání užil. Fanoušci byli na první zápas super. Nevěděl jsem, co od toho čekat, takže asi nemůžu moc hodnotit,“ těžko hledá slova, ale souhru formace David Čermák – Michal Hlinka – Tomáš Chlubna hodnotí vcelku pozitivně. „Myslím si, že na první zápas to bylo dobré, slušné. Všechno si teprve sedá,“ myslí si hráč s přezdívkou „Chlup“, kterého zároveň těší, že si ho zatím nevzal do merku týmový pokladník. „Ještě mi naštěstí nikdo nic neříkal,“ směje se.

Tomáš Chlubna při své premiéře za A-tým Dukly v přípravě proti kazašskému mistru Arlan Kokšetau. Foto: Markéta Křížová

Fanoušci si na ledě jistě mohli všimnout výrazně mladé pětky, jenž se věkem sotva přehoupla přes sto let. V jednu chvíli totiž byla na ledě obranná dvojice Václav Půža (22 let) s Matějem Válou (19 let) a již zmiňovaný útok Michal Hlinka (27 let), David Čermák (19 let) a šestnáctiletý Tomáš Chlubna. Dohromady tedy 103 roků.

Bedřich Ščerban o podpisu smlouvy s Tomášem Chlubnou

„Tomáše jsme sledovali už delší dobu. Víme, že v něm potenciál je. Byl zatím svalově a kosterně slabší, nicméně přes jaro a léto hodně vyspěl, takže jsme se rozhodli dát mu šanci a nabídli mu smlouvu, která se včera (ve čtvrtek 2.8.2018 – pozn. aut.) podepsala. Vzhledem k tomu, že je Tomášovi šestnáct let, tak bych zatím nějaké další podrobnosti ke smlouvě nechtěl sdělovat. Je to další z řady hráčů, který nakoukne do A-týmu. Je to důkaz, že se nebojíme mladé hráče do A-týmu vytáhnout. Stejně jako Petr Šidlík nebo David Musil nakoukne i Tomáš Chlubna v šestnácti letech do Áčka. Rekordmanem je v tomto ohledu Jakub Škarek, který nakoukl do A-týmu v patnácti letech. Nicméně je důležité, aby byl hráč na vše biologicky připravený. Budeme s Tomem pracovat, sledovat ho. Vidím v něm potenciál a nyní je to opravdu jen na něm.“

Videoohlasy s Tomášem Chlubnou

Trenéři: František Zeman (HC Dukla Jihlava) o utkání Dukla – Arlan 2:0

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava - Arlan Kokšetau 2:0

Autor videa: YouTube HZStv1