Když někdo napadne naše hráče, tak se za ně postavíme, říkají Nik Werbik a Vlasta Dostálek

05.02.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Do dvaatřicáté minuty vypadal zápas jako poměrně klidný. Emoce z konce první třetiny, kdy Tomáš Čachotský inkasoval za brankou hit od soupeře, už téměř vyprchaly. Tím spíše, že Dukla za prvních dvanáct minut druhého dějství nasázela Kadani šest branek. Jenže pak přišla jedna menší šarvátka a zákrok kadaňského obránce Daniela Nováka na domácího beka Jakuba Suchánka odšpuntoval další dvě, již větší, potyčky. „Škoda toho, že zápas měl průběh takový, jaký měl. Byly tam zbytečné zákroky a rvačky. Místo toho, aby se zápas v klidu dohrál, tak byl zbytečně vyhrocený,“ hlásí Vlastimil Dostálek, na kterého navazuje Nicolas Werbik: „Je to hokej, takové věci se na ledě občas dějí,“ doplňuje svého parťáka z útočné formace.

Přitom v první třetině to na nějakou rozborku Kadaně nevypadalo. Do desáté minuty nepadla žádná branka a nakonec se domácí v úvodním dějství prosadili dvakrát. Ve dvanácté a šestnácté minutě. „Začátek se nám moc nepovedl. Bylo to 0:0, ale pak nám tam naštěstí spadly takové dvě mrchy. Pak už jsme začali sypat góly a uklidnili jsme se,“ začíná s hodnocením zápasu Vlastimil Dostálek, který měl prsty v brance na 1:0. Nejprve se totiž zdálo, že právě on dorážek puk do sítě po tom, co střela Davida Kajínka propadla gólmanovi hostí na čáru. „Gól dal Kája střelou od modré, protože jejich bránící hráč mi přesekl hůl a puk doklouzal do sítě. Nik Werbik to jistil a pak se šel hned přihlásit o gól, ale měl ho David,“ dobírá si „Dosty“ v rozhovoru „Werbu“. „Po skoro dvou měsících, co jsem nehrál, jsem se v zakončení trošku trápil. Kluci si už se mě dělali legraci. Naštěstí jsem to proti Kadani zlomil,“ směje se jihlavský útočník, který zkraje druhé třetiny vstřelil branku na 3:0 (svojí šestnáctou v sezoně) a navrch přidal tři asistence.

Stejný bodový příspěvek měl i Nicolas Werbik, jenž v čase 51:11 navýšil jihlavské vedení na 9:1. „Takové zápasy nejsou moc záživné, jako třeba utkání se Vsetínem. Ale určitě je pro nás dobré, že jsme nastříleli tolik gólů. K těm věcem, co se děly na ledě… To se občas stává, je to hokej,“ míní Nik a vzápětí dodává další pohled na šarvátky, ve kterých Tomáš Jiránek a Jakub Suchánek soupeři pořádně naložili a držel se také David Váňa, jehož potyčka s Františkem Wágnerem přišla nejdříve. „Některé zákroky zbytečné byly. Udělali jsme tam dobrou práci. Trenéři nám řikali, že když se něco stane a někdo napadne naše hráče, tak se za ně musíme postavit. To bylo hezké od Káji, Jirase i od Seggeho, jak se postavili za spoluhráče.“

A jak si oba útočníci užijí tři volné dny, jelikož Dukla se sejde na ledě během reprezentační přestávky zase v pátek? „Odpočineme, jelikož jsme měli nějaké virózy, chřipky. Je třeba dát se dohromady a zase odpočinout na další zápasy, co nás čekají do konce základní části. Dáme se dohromady a přichystáme se na nejdůležitější část sezony, co nás pak čeká. Doléčíme všelijaká možná zranění, chřipečky a virózky,“ podotýká Vlastimil Dostálek. „Vlasta to řekl krásně. Budeme odpočívat, já si tady občas i zatrénuju, abych se zlepšoval a byl lepší, než jsem teď,“ směje se Nicolas Werbik.

Videoohlasy s Nicolasem Werbikem a Vlastimilem Dostálkem

V zápase si svůj vůbec první gól v sezoně zapsal Václav Půža, který po vyhrocených fázích utkání ukázal, jakým směrem se bude třetí třetina udávat. Ve čtyřicáté minutě totiž zvýšil stav zápasu na 7:1. „Harky s Werbou jeli dva na jednoho. Puk se ke mně nějak dostal přes soupeře a já ho jen dorazil do prázdné brány, takže jsem jen slíznul smetánku,“ usmívá se mladý obránce, který se poprvé v A-týmu prosadil při úspěšné baráži 2017, když Dukla v devátém zápase prolínací soutěže smetla Motor doma 5:1. Nabízí se otázka, zda-li si hráči ráno neříkali, zda Kadaňští nebudou mít opět nějaké dopravní komplikace, jelikož sníh znovu trápil některá česká místa a zejména komunikace. „Ráno jsme si říkali, jestli vůbec dojedou, ale naštěstí ano. Protože znovu dohrávat bych už zápas fakt nechtěl,“ usmívá se jihlavský zadák. Komplikace žádné nenastaly, autobus Trhačů dorazil na stadion již kolem 15 hodiny. Na závěr se hráč s číslem 8 ohlíží za svým programem během reprezentační přestávky. Volno? Ale kdeže… „Ve středu mám trénink ve Žďáru a odpoledne budu hrát za Plameny proti Brodu, takže moc volna mít nebudu.“

Videoohlasy s Václavem Půžou

Hodnocení trenérů: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Miroslav Novák (SK Trhači Kadaň)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla