11:1
(2:0, 5:1, 4:0)

První hokejová jedenáctka! Dukla ji natočila nebohé Kadani

04.02.2019 / Tomáš Kalas

Od první minuty bylo jasné, jakým způsobem se utkání bude ubírat. Během první třetiny se Dukla dostala do dvougólového náskoku, nejprve otevřel skóre David Kajínek, o necelých pět minut později na něj z úniku navázal Matěj Pekr. V čase 21:18 to bylo už o branky tři díky dorážce Vlastimila Dostálka. Domácí nerozhodilo ani bleskové snížení z hole Bláhy a i nadále šli za třemi body. Za necelé dvě minuty v rozmezí 26. a konce 27. minuty padly dvě další gólové cifry, prosadil se jak bývalý hráč Kadaně Jan Holý, tak i jihlavská legenda Tomáš Čachotský. A Jihlavě nebyl vzdálen ani šestý gól, ten přidal do tabulek Adam Zeman. Kadaň se pak zkoušela uchýlit k tvrdé a zákeřné hře, což vyústilo v několik bitek a Jakuba Suchánka vyloučeného do konce utkání poté, co srovnal zlého kadaňského muže Foltýna. Přesto se ještě prostor na jednu trefu našel, 29 sekund před koncem druhé třetiny se prosadil Václav Půža. Třetí třetina byla už jenom otázka skóre a Dukla zaznamenala první desítku v této sezoně. Přiblížili jí k ní Dominik Hrníčko a Nicolas Werbik v časech 50:56 a 51:11. Desátou trefu zaznamenal pět minut před koncem Tomáš Jiránek a pivovaru Ježek pak jedenáctým zásahem udělal radost podruhé v zápase Matěj Pekr. Druhá nejnižší návštěva v sezoně, 1147 diváků, sledovala doslova demolici Kadaně poměrem 11:1.
04.02.2019 17:30, Chance Liga - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Půža, Kajínek, Váňa, Štebih, Holý, Suchánek – Pekr, Čachotský, Anděl – Dostálek, Werbik, Harkabus – Hrníčko, Zeman, Jiránek – Osmík, Klíma
11

SK Trhači Kadaň

Štěpánek – Šefl, Novák, Hajič, Eliáš, Cestr, Foltýn, Popela – Wágner, Kůs, Šulek – Maršoun, Rindoš, M. Zabloudil – Homer, Tupý, Svoboda – Bláha, Konášek, Z. Zabloudil
1
Branky a nahrávky: 12. Kajínek (Dostálek, Werbik), 16. Pekr (Čachotský), 22. Dostálek (Štebih, Werbik), 26. Holý (Harkabus, Dostálek), 27. Čachotský (Suchánek, Anděl), 32. Zeman (Hrníčko, Kajínek), 40. Půža (Harkabus, Werbik), 51. Hrníčko (Osmík, Zeman), 52. Werbik (Dostálek, Půža), 56. Jiránek (Holý), 57. Pekr (Anděl, Štebih) – 24. Bláha (Foltýn). Rozhodčí: Šindel, Valenta – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 8:7, navíc Suchánek (JIH) 5 min a do konce utkání - Foltýn (KAD) 10 min. OT a 5 min a do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1145. Střely na branku: 53:18. Zblokované střely: 7:1. Vhazování: 44:22. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 11:1.

Průběh utkání

Kadani se neopakovala historie a i přes průběžné komplikace na D1 za celý den se nakonec Trhačům povedlo přijet na jihlavský stadion včas. Z pozice posledního týmu tabulky vstoupili Trhači do zápasu solidně, v polovině osmé minuty si vybojovali první přesilovku, neboť byl vyloučen domácí obránce Váňa za sekání. Jenže současně s koncem oslabení Dukly se do samostatného úniku dostal jeden z domácích hráčů, bekhendovou střelou si ale na gólmana Štěpánka nepřišel. Přišel si na něj v čase 11:02 David Kajínek. Ten se po gólovém půstu trvajícím tři čtvrtiny základní části poslední dobou rozstřílel. Jeho první gól zápasu ale lze označit za poněkud smolný pro Kadaň, neboť po střele domácího obránce puk Štěpánkovi propadl za záda a následně do brankové čáry. Za necelé dvě minuty však mohlo být srovnáno, po střele Homera ale cinkla tyč Lundströmovy branky. Na konci 16. minuty se povedlo Jihlavě odskočit na dvě branky náskoku. Po buly před hostujícím gólmanem Tomáš Čachotský vysunul dopředu Matěje Pekra, který naložil s nabídnutou šancí, jak se na nejlepšího střelce jihlavského týmu sluší a zakončením mezi betony rozjásal stadion podruhé. Prakticky ihned poté šel na trestnou lavici hostující Šefl, početní výhoda ale nepřinesla pro Duklu nic dobrého.

Vstup do druhé třetiny měla Jihlava výtečný. Uběhlo přesně 77 sekund, kdy se skóre měnilo potřetí. Dukla si vyvinula tlak v útočném pásmu, který zakončil gólovou dorážkou po odražené střele prakticky do prázdné Vlastimil Dostálek. Pokud bylo něco, co by dobře hrající Jihlavu mohlo zbrzdit, tak to byla situace v čase 23:16, když menšího zaváhání domácí obrany využil Ondřej Bláha, z levého křídla si sjel před brankoviště a bekhendem poslal puk Lundströmovi do pravého vinglu. Domácím to ale vůbec nevadilo. I nadále si hráli vlastní hru a tvořili s kotoučem, což vyústilo v krásnou kombinaci začínající ve středním pásmu. Rozjetý Dostálek posunul za modrou čárou puk na Harkabuse, který měl okolo sebe na levém kruhu mnoho místa. Jenže se nerozhodl pro střelu, nýbrž celou akci vyšperkoval křižnou přihrávkou na druhou stranu pro Jana Holého, v současnosti obránce Dukly jednoduše doklepl puk do prázdné branky. A za necelé dvě minuty lovil Štěpánek puk ze sítě popáté. Téměř ihned po vhazování ve středovém kruhu se domácí dostali do útočného pásma a gólu se dočkal i Tomáš Čachotský. Domácí devadesátka těžila z práce Suchánka, který mu poslal puk za branku. Čachotský si zpoza kasy vyjel před Štěpánka, kterému pak poslal kotouč do protipohybu. Následovala prakticky hra v nerovném počtu po čtyři minuty. Nejprve okusil jako druhý Jihlavák v pořadí trestnou lavici Dostálek, pět sekund před vypršením domácího trestu šel ven hostující Hajič.

Pěkné momenty druhé třetiny fakticky ukončil gól Dukly na 6:1 v polovině 32. minuty. Dlouhá přihrávka od Kajínka na Hrníčka najetého na modré čáře byla vyšperkována Hrníčkovým přistrčením na rozjetého Adama Zemana vedle sebe, který ve velké rychlosti nedal Štěpánkovi šanci, když mířil do vrchní části branky, zatímco gólman šel do spodní. Frustrace Kadaně z jednoznačného zápasu se začala naplno projevovat a rozhodčí měli nelehkou práci. Nejprve se do sebe drobně pustili Váňa s Wágnerem. O 33 sekund později byl vyloučen Harkabus a díky tomu, že vzájemné potyčce ještě předcházelo vyloučení domácího Osmíka, měla Kadaň něco málo přes minutu přesilovky 5 na 3. Jenže ta dopadla pro hosty neslavně. Zatímco Osmík již byl ve hře, tak v čase 34:12 přibyla na trestnou lavici ke dvěma hráčům Dukly a jednomu z Kadaně další hráčská zásilka. Na domácí straně se postavil za svůj tým Tomáš Jiránek po faulu hostujícího Nováka. Oba hráči si vysloužili 2+2 minuty za hrubost, Novák to měl za dvě minuty navrch kvůli nedovolenému bránění. To nejlepší na vyhrocené druhé polovině třetiny přišlo na začátku 37. minuty. Provokací a důrazné hře Michala Foltýna učinil zadost domácí obránce Jakub Suchánek, který z Foltýna dostal totálně vše, co na vrchní části hokejové výstroje lze najít. Hostující důrazný bek si neodpustil pár provokací domácích fanoušků, jenže to byly jeho poslední momenty na hřišti. Jak Suchánek, tak i Foltýn dostali 5+20 minut za bitku, Foltýn pak navíc ještě dvě minuty za krosček a deset navrch na nesportovní chování. Přesto se ještě našel prostor pro další gól. 29 sekund před koncem nejvyhrocenějšího dějství se Václav Půža zorientoval před brankou nejlépe a přidal na konto zdecimovaného gólmana Trhačů už sedmou čárku. Tím tak uzavřel nabušenou druhou třetinu.

Očekávalo se, jakým stylem začne třetí třetina. Duklu tvrdá a místy až zákeřná hra hostí do třetí třetiny nerozhodila a po minutě a půl měl Dostálek na holi osmý gól, od radosti ho ale zastavila tyč! Na ledě se pak dlouho nic nedělo, Dukla bez problémů odbránila Hrníčkovo podrážení a sám Dominik Hrníčko udeřil po konci oslabení. Od Osmíka dostal těsně před brankou nabito na hůl a z první navýšil na sedm gólů náskoku. Za 15 sekund to bylo již o osm gólů náskoku. Ihned po vhazování se zmocnil puku Nicolas Werbik, který ho z vrcholku levého kruhu poslal na protější tyč a potvrdil, že se mu v Jihlavě neskutečně daří. Pak už to byla jenom otázka skóre. 1147 diváků, nejnižší návštěva v sezoně, si přála deset gólů, hosté by si nejraději přáli okamžitý odjezd domů. Jenže museli si pohár hořkosti vypít až do dna. V čase 55:08 byl na světě Jihlavy 10. gól. Měl ho na starosti Tomáš Jiránek, který sklepl střelu Holého od modré za Štěpánkova záda. Celý gólově bohatý zápas ukončil v polovině 57. minuty Matěj Pekr. Z levé strany si sjel před Štěpánka a jako jediný hráč Dukly zaznamenal druhý gól v tomto zápase. Závěr utkání se již dohrál bez větších incidentů a domácí mohli slavit nejvyšší výhru v sezoně. Kadaň totiž během reprezentační pauzy poslali domů s 19. prohrou v řadě. To Jihlava vyhrála ze šesti zápasů pátý a její náskok na čele se opět začíná zvětšovat.

Ohlasy trenérů

Miroslav Novák (SK Trhači Kadaň): Z mého pohledu byla byla první třetina z naší strany herně docela dobrá. Udělali jsme ale dvě chyby a dostali jsme dva góly na 0:2. Ve třetí části jsme hráli špatně. Udělali jsme spousty chyb, soupeř je potrestal a tam se to všechno zlomilo. Dukla jasně ovládla zápas a vyhrála zaslouženě.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že jsme ovládli utkání ve všech činnostech, což se potvrdilo počtem gólů. Branky padaly po krásných akcích a hrstka diváků, co dorazila na zimák, viděla pěkné góly. Větší tresty a jiskření k hokeji patří a já to nebudu více komentovat. Bylo to tak, jak to bylo a nemohli jsme si myslet, že utkání odehrajeme v rukavičkách.




×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava