Poslední domácí zápas před play-off: Dukla vyzve Benátky nad Jizerou

19.02.2019 / Tomáš Lysý

Šestizápasová vítězná série Dukly skončila utkáním ve Vsetíně, odkud si červenožlutí odvezli těsnou porážku 1:2. Nyní proti týmu HC Benátky nad Jizerou budou chtít jihlavští hokejisté načít novou šňůru vítězství a před play-off se s Horáckým zimním stadionem rozloučit vítězstvím. Vždyť poté má Jihlava volno, následně jede na Slavii a poté již začíná hlavní fáze sezony – play-off. A právě po utkání proti liberecké farmě, které startuje ve středu 20. února 2019 od 17:30, může být zase více jasno, který z týmů Přerov, Prostějov, Havířov, Litoměřice a Frýdek-Místek bude jihlavským čtvrtfinálovým soupeřem.
Vstupenky na první dva domácí zápasy čtvrtfinále play-off, které se uskuteční 1. a 2. března 2019, bude klub prodávat v době, kdy bude znám soupeř.

Před zápasem ve Vsetíně říkal Tomáš Čachotský, že zápas Na Lapači může být vhodnou přípravou na play-off. A skutečně. 3270 diváků vytvořilo dobrou atmosféru, oba týmy podaly výborný výkon a až do 57 minuty byl stav 1:1. Poté ale Vsetín rozhodl o tom, že Duklu porazí i počtvrté v sezoně. Z toho potřetí těsně, rozdílem jedné branky… To však nic nemění na situaci, že červenožlutí půjdou do vyřazovací části z první pozice a budou čekat, jakého soupeře jim zbylá tři kola přiřknou. „Chceme k posledním dvěma zápasům přistoupit tak, jako kdybychom už šli do play-off. Na zápasy se pořádně připravit. Bude to pro nás taková generálka. Benátky ani Slavia už o nic nehrají, ale my do toho musíme jít naplno a chtít oba zápasy vyhrát,“ hlásí Adam Zeman před zápasem proti zbývajícím soupeřům v základní části.

STŘEDEČNÍ SOUPEŘ: HC BENÁTKY NAD JIZEROU

Benátečtí hokejisté mají jasno, že jim sezona skončí na konci února – stejně jako v ročníku minulém. Do vyřazovací části se liberecká farma dostala naposled v sezoně 2016/2017, kdy v předkole nestačila na Frýdek-Místek. Loni i letos byly Benátky vyřazovacím bojům hodně vzdáleny. Během minulé sezony získaly jen 39 bodů při hrozivém skóre 118:227 a horší už byla pouze Kadaň. Aktuálně jsou na tom Benátečtí lépe. Rozdíl skóre už není tolik hrozivý, 131:179, a tomu odpovídá i počet získaných bodů, který je oproti loňsku téměř o polovinu lepší – 56. Benátky jsou navíc jasným důkazem, jak by farma extraligového klubu zřejmě měla fungovat. Spolupráci si Liberec a zejména jeho trenér Filip Pešán hodně pochvaluje.

SOUPISKA TÝMU

A spokojenost je patrně oboustranná. Vždyť v benáteckém dresu se prohání řada šikovných hokejistů, která začíná vystrkovat drápky v dresu Tygrů. Za Benátky se letos protočilo již 45 hráčů do pole a čtyři gólmani a některá z nich jsou fanouškům hodně známá. Na začátku sezony oblékal benátecký dres enfant-terrible českého hokeje Radek Duda, který ale chytl další extraligovou šanci za pačesy a nyní táhne Chomutov vstříc záchraně. Ještě do minulé sezony oblékal jihlavský mládežnický dres Adam Najman, který během letní přípravy 2018 odešel do Liberce za svým strýcem Patrikem Augustou, který je asistent trenéra Pešána. Dva zápasy za Benátky odehrál i talentovaný hokejista Dominik Lakatoš, který má ve 21 letech odehráno v extralize již 210 zápasů a reprezentoval národní tým na juniorském šampionátu, leč v poslední době se trošku hledá. Jak již bylo několikrát uvedené, z kádru Dukly mají velké zkušenosti s benáteckým hokejem Dominik Hrníčko, David Kajínek nebo Josef Skořepa.

Jednou z nejvýraznějších postav benáteckého hokeje je Marek Zachar. Dvacetiletý hokejista má v benáteckém dresu výbornou bilanci: 23 zápasů, 11 gólů a 7 asistencí, ale zbytek sezony zřejmě stráví v Liberci, kde odehrál již 38 utkání (4+2). Výborně se v Benátkách ukázal Tomáš Hanousek, který je aktuálně třetím nejproduktivnějším hráčem Tygrů. Kádr s věkovým průměrem 19 let usměrňují brankář Marek Schwarz (32 let, letos za Liberec sedm zápasů), Petr Kolmann (třicet let, od začátku února ale nastupuje za Liberec), osmadvacetiletý Ján Niko nebo ze současných hráčů lídr produktivity, třiatřicetiletý Daniel Špaček, který má 27 bodů (9+18) v padesát utkáních. K nim donedávna patřil ještě Josef Mikyska, který ale odešel do Freiburgu (druhá německá liga). Pryč je také produktivní Jiří Průžek, který nedávno odešel do Litoměřic

Soupiska Benátek
Realizační tým Benátek
Statistiky Benátek

Poslední zápas Benátek

56. kolo Chance Ligy, sobota 16. února 2019: HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín 1:2 pr.

Branky a nahrávky: 22. Teplý (Havlín, Šír) - 6. J. Drtina (Březina, Vítek), 63. Pitule (Kopta, Teper). Rozhodčí: Grech, Souček – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 3:5, navíc Havlín (BEN) – Pitule (VSE) 10 minut OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 285. Střely na branku: 25:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2

Sestava Poruby: Schwarz – Žůrek, Havlín, Niko, Kunst, Aubrecht, Maier, Klodner – Wiencek, Chrtek, Šír – Rychlovský, Najman, Teplý – Burda, Bittner, Klapka – Čech.

Poslední vzájemný zápas

43. kolo Chance Ligy, pondělí 7. ledna 2019: HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava 1:2 pr.

Na konci úvodní pětiminutovky utkání 43. kola se diváci v Benátkách rozhodně nenudili. Nejprve Michal Hlinka střelou trefil tyč, na domácí straně neuspěl osamocený Klapka před brankou. Gólový nebyl ani Dominik Hrníčko s tečovanou střelou, která skončila na břevně. Skóre se na dlouhou dobu měnilo v čase 12:08. Zeman na trestné seděl pouze 13 sekund, než se na modré napřáhl Kolmann a o tyč poslal domácí do vedení. Optická herní převaha Jihlavy přinesla ovoce na začátku 34. minuty, kdy Nicolas Werbik měl nejlepší přehled o závaru před brankou Benátek a jak ve středních Čech ve 13. kole začal, tak i skončil. Remízový stav se ale i díky skvělému Schwarzovi v bráně partnerského týmu Liberce přenesl do prodloužení. Jihlava v něm měla přesilovku, kterou ale nevyužila. Udeřila však přesně devět sekund před koncem, kdy ujeli do přečíslení Zeman s Pohlem a Jan Pohl zařídil Dukle druhý bod v tomto zápase - 2:1 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 13. Kolmann (Průžek) – 34. Werbik (Čachotský, Zeman), 65. Pohl (Zeman) Rozhodčí: Luczków, Valenta – Ševic, Tvrdík. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 225. Střely na branku: 16:52. Zblokované střely: 10:13. Vhazování: 32:26. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Benátky nad Jizerou: Schwarz – Kolmann, Kunst, Maier, Havlín, Niko, Husa, Žůrek – Wiencek, Chrtek, Průžek – Zachar, Šír, Špaček – Rychlovský, Najman, Teplý – Dlouhý, Burda, Klapka
HC Dukla Jihlava: Brož – Holý, Pohl, Půža, Štebih, Vála, Štindl, Černohorský – Pekr, Skořepa, Anděl – Čachotský, Werbik, Zeman - Havránek, Hlinka, Klíma – Hrníčko, Osmík, Harkabus

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): S první třetinou jsme byli spokojení, protože jsme v ní hráli dobře, jednoduše. V té druhé Jihlava přidala a zatlačila nás. Měla více ze hry a dočkala se vyrovnání. Ve třetí třetině se hrála vyrovnaná partie, řekl bych kdo s koho. Také jsme si vypracovali své šance, ze kterých jsme mohli utkání rozhodnout. Zápas dospěl do prodloužení. Ačkoliv jsme hráli proti lídrovi ligy, druhý bod jsme chtěli a v podstatě jsme zklamaní, protože si myslím, že utkání mělo dospět do samostatných nájezdů. Musíme se ještě podívat na video, zda v prodloužení nebyl faul na našeho hráče. Je škoda, že jsme si to s Jihlavou nemohli v nájezdech rozdat o druhý bod. Předvedený výkon byl ale z naší strany velmi dobrý, takto musíme pokračovat i nadále.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): V téhle mrazničce není jednoduché hrát. V první třetině jsme dostali takovou nešťastnou branku v oslabení. V dalších třetinách jsme ale soupeře přestříleli. Bohužel naše střely nebyly dost razantní na to, abychom utkání zvrátili ještě v základní hrací době. Myslím si, že získané dva body jsou určitě zasloužené. Soupeř samozřejmě měl nějaké příležitosti, ale domnívám se, že jsme si zasloužili i tři body. Musím ale znovu zopakovat, že naše zakončení nebylo dost razantní.

Poslední domácí utkání proti Benátkám nad Jizerou přišlo po debaklu 2:9 ve Vsetíně a před hrstkou fanoušků se Jihlavě nehrálo nejlépe. Hosté dokonce vedli ve 24. minutě již 2:0, ale Dukla dokázala dvěma trefami Tomáše Jiránka srovnat a nájezdy rozhodl Michal Hlinka. Foto: Tomáš Lysý

58. kolo Chance Ligy, středa 20. února 2019:

ČEZ Motor České Budějovice - HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Benátky nad Jizerou (17:30) - vstupenky zde
Rytíři Kladno - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
SK Trhači Kadaň - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC Slavia Praha - VHK ROBE Vsetín (18:00)

59. kolo Chance Ligy, sobota 23. února 2019:

HC RT TORAX Poruba 2011 – ČEZ Motor České Budějovice (16:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – AZ RESIDOMO Havířov (16:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Slavia Praha (17:00)
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Trhači Kadaň (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC ZUBR Přerov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Rytíři Kladno (17:30)

60. kolo Chance Ligy, úterý 26. února 2019:

ČEZ Motor České Budějovice – VHK ROBE Vsetín (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Frýdek-Místek (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

První dva domácí zápasy čtvrtfinále play-off se hrají v pátek 1.března a v sobotu 2.března 2019

Tabulka Chance Ligy po 57. kole