8:2
(1:0, 3:1, 4:1)

Hranice 200 gólů padla! V předposledním utkání základní části Dukla rozstřílela Benátky 8:2

20.02.2019 / Tomáš Kalas

Ještě na začátku druhé třetiny to nevypadalo na jasný zápas. Dukla sice vedla od 10. minuty po zásahu Pekra, za hosty ale srovnal ve 24. minutě Kunst. Od té doby si ale domácí vybudovali tříbrankový náskok, když se prosadil 200. gólem Dukly v sezoně Jan Holý, vedení pak navýšili Lukáš Anděl s Martinem Osmíkem. Benátecký pokus o drama ale domácí odmítli díky Jakubu Suchánkovi, podruhé díky Matěji Pekrovi, gólový zásah na svoje konto také zapsali Adam Zeman a exbenátecký Dominik Hrníčko. Jihlava tak navnadila fanoušky na play-off, když Benátky jasně přehrála 8:2.
20.02.2019 17:30, Chance Liga - 58. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Pohl, Kajínek, Matějíček, Štebih, Holý, Suchánek, Váňa – Pekr, Skořepa, Anděl – Dostálek, Čachotský, Harkabus – Bezúch, Zeman, Jiránek – Hrníčko, Hlinka, Osmík
8

HC Benátky nad Jizerou

Pařík – Žůrek, Havlín, Aubrecht, Kunst, Niko, Klodner, Poizl – Wiencek, Chrtek, Šír – Rychlovský, Najman, Teplý – Žemba, Bittner, Dlouhý – Cikhart, Burda, Klapka
2
Branky a nahrávky: 10. Pekr (Anděl, Skořepa), 32. Holý (Suchánek, Čachotský), 34. Anděl (Pekr, Skořepa), 39. Osmík (Hrníčko, Pohl), 45. Suchánek (Holý), 49. Pekr (Skořepa), 51. Zeman (Štebih, Bezúch), 59. Hrníčko – 24. Kunst (Šír, Wiencek), 41. Chrtek. Rozhodčí: Kopeček, Cabák – Dohnal, Bohuněk. Vyloučení: 5:5, navíc Dostálek 5 min a do konce utkání, Pohl (oba JIH) 10 min. OT. - Šír (BEN) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1265. Střely na branku: 44:29. Zblokované střely: 5:2. Vhazování: 43:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 8:2.

Průběh utkání

Dukla nechtěla ponechat nic náhodě a od první minuty utkání do toho pěkně šlapala. V polovině čtvrté minuty si vybojovala přesilovku po faulu Chrtka, dvouminutovou výhodu však ukončil již po půl minutě svým zákrokem Kajínek, který si vysloužil dvě minuty za nedovolené bránění. Hra 4 na 4, stejně tak jako přesilovku Benátek, ale změnu skóre nepřinesla a neurodilo se ani na začátku deváté minuty. Niko zapomněl Jiránka v poli a domácí forvard postupoval sám na branku, Paříka však mezi betony neprostřelil. O minutu později, tentokrát již v přesilovce Dukly, si Pařík připsal další cenný zákrok, když svého jmenovce Lukáše Anděla zmrazil skvělým zákrokem lapačkou při střele do fakticky prázdné branky. Jenže Duklu to moc mrzet nemuselo. Za 15 sekund totiž slavila vedoucí gól v utkání. Anděl z pravého kruhu měl sice velmi dobrou pozici na střelu, před ní ale zvedl hlavu vzhůru a našel na druhé straně úplně volného Matěje Pekra, který umístil kotouč do prázdné kasy a Dukla vedla. Jihlavští mohli své vedení navýšit během přesilové hry v polovině 14. minuty, Kunst ale dvě minuty na trestné přežil bez úhony, stejně na tom byl i domácí Hlinka s Kajínkem, jehož trest se musel přenášet do druhé třetiny.

Navíc v oslabení mohla Jihlava udeřit podruhé. Harkabus připravil pozici pro Skořepu, který si vyjel z pravého křídla na Paříka, jenže nedokázal zakončit přesně. V čase 23:32 se tak lehce promítlo léty zrezivělé pravidlo nedáš - dostaneš. Klapkovo ohromné tělo totiž udělalo velice dobrou clonu před Lundströmem, který neviděl vůbec nic a Vratislav Kunst umístil puk přesně pod břevno. Třetí změna skóre přišla v polovině 32. minuty. Pro Benátky se jednalo o smolný gól, když se Jan Holý napřáhl na modré čáře. Puk sice letěl Paříkovi na tělo, jenže dráhu letu změnil Žemba, což mělo pro hosty fatální následky - 3:1. Po necelých dvou a půl minutách opět vlály šály na stadionu. Aktivní napadání rozehrávky Benátek přineslo zisk puku Andělem, po jeho přihrávce Pekr z mezikruží napálil tyčku, Lukáš Anděl byl ale pozorný a jednoduše doklepl puk do branky. Zajímavé momenty pak nabídl až samotný závěr třetiny. Nejprve v 38. minutě přišla krásná souhra Teplého s Najmanem, druhý jmenovaný, který prošel v Jihlavě mládežnickými výběry, však zblízka Lundströma neprostřelil. Prakticky v protiútoku se mělo vylučovat po souboji Pohla s Havlínem, hostující hráč ale férově sdělil sudím, že se o faul nejednalo a odměnou mu byl potlesk publika. Dukla tak pokračovala v plném počtu a možná to byl ten důvod, proč se minutu a půl před koncem druhé třetiny radovala ze čtvrtého zásahu. Dominik Hrníčko ukázal na pravém křídle rychlost, našel před brankou volného Martina Osmíka a zápas začínal vypadat pro domácí tým výtečně.

Jenže po sedmnácti sekundách Benátky snížily a bylo ve vzduchu cítit možné drama. Ondřej Chrtek zachytil rozehrávku Dukly a z pravého kruhu překvapil Lundströma na bližší tyči, střelou okolo jeho masky. Jihlava ale z role nevypadla a pokračovala ve své hře, přečíslení 2 na 1 sice Skořepa s Pekrem nevyužili, to i díky navrátivšímu Havlínovi, jenže v čase 44:32 se skóre právoplatně měnilo. Holý pustil na modré kotouč pro Jakuba Suchánka, jehož nápřah musel být vidět i po celé Jihlavě a tvrdá bomba skončila za zády Paříka. Střelec pátého gólu Dukly pak musel strávit za sekání dvě trestné minuty na lavici, jenže toto oslabení zvládla Dukla skvěle. Přežila i situaci ze 49. minuty, když další chyba v rozehrávce přinesla možnost pro Wienceka, jenže ten před gólmanem promáchl. Pokud ve druhé třetině lehce platilo pravidlo nedáš - dostaneš, tak v tomto případě platilo velice těžce. Na druhé straně zachytil chybu v rozehrávce Skořepa, jenže nadvakrát Paříka nepřekonal. Při druhé střele ale dojel odražený puk, na druhé straně našel z otočky Matěje Pekra, který již po třicáté udělal radost jihlavským fanouškům. Od té doby již domácí kontrolovali utkání a vůbec nikam se nehnali. Přesto ještě dokázali přidat zásahy na konto zdecimovaného gólmana Benátek. Nejprve to na začátku 51. minuty provedla pěkně hned trojice hráčů. Juraj Bezúch zavezl puk do útočného pásma, Miha Štebih si výborně obhodil protihráče a Adam Zeman už pak naprosto jednoduše dopravil puk do poloprázdné branky - 7:2. Přesto musela Jihlava přežít ještě jednu šanci Teplého, Lundströmovi ale spíše ublížil Hlinka dojížděním Teplého, neboť domácí forvard sestřelil svého gólmanského kolegu, který předtím výborně zasáhl proti střele hostujícího útočníka.

V závěru přišla řeč i na vyšší tresty. Nejprve si mohl od 56. minuty užívat teplé vody ve sprše Jan Pohl za desetiminutový osobní trest. Prakticky po dvou minutách pak byli vyloučení Dostálek s Poizlem, Dostálek za držení protihráče, Poizl za vysokou hůl. Ani gólově to nebylo vše. Osmou radost středečního večera udělal fanouškům Dominik Hrníčko, který obral Teplého o kotouč a samostatný nájezd provedl znamenitě zakončením mezi betony Paříka, čímž potěšil nejednu fanynku na stadionu - 8:2. Dostálek se pak po návratu z trestné angažoval v pěstní výměně se Šírem, kterou vzali oba hráči spíše v přátelském duchu a pro ně utkání v čase 59:39 předčasně skončilo. Dukla porazila Benátky suverénním stylem 8:2 a ukazuje, že výborně ladí formu na nadcházející play-off.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Byl to těžký zápas, protože jsme zase hráli hodně mladých kluků. Dostali jsme tady poměrně dobrou a velkou lekci ze seniorského hokeje. Měli jsme v zápasu dobré pasáže, jako úvod první třetiny, prvních šest osm minut, než přišla tři naše vyloučení. Povedl se nám začátek druhé třetiny, kdy jsme vyrovnali na 1:1 a povedl se nám i vstup do třetí třetiny. Ale když to vezmu v součtu, je to nějakých prostě 15 minut slušného výkonu. To však na tým, jako je Jihlava, nestačí a dnes jsme dostali lekci z produktivity. Domácí měli výbornou střeleckou podporu obránců, pro nás těžké souboje... Jihlava ukázala svojí sílu ve všech řadách a my jsme tady dnes udělali i individuální chybičky. Kdybychom tady chtěli uspět tak, jako třeba v minulém zápasu v Jihlavě, tak by nám utkání muselo vyjít ve všech směrech. Domácí vyhráli zaslouženě.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Musím jen souhlasit. Soupeř byl hodně mladý a hrál spíše v určitých fázích zápasu juniorský hokej, ale šikovný juniorský hokej a to je třeba pochválit. My jsme do zápasu nevstoupili úplně dobře, ale postupem času a brankami jsme se zklidnili. Nabádali jsme hráče, že na lítavý hokej soupeře je třeba přihrát si včasně, přesně a rozvíjet útoky. To se projevilo ve hře, zlepšili jsme se a začaly padat branky. Musím pochválit soupeře, protože s takhle mladým týmem měli okamžiky, kdy nám zatopili nebo měli rychlé protiútoky, kdy jsme propadli. Z toho Benátky zlobily. Jsme rádi za výhru, ale z určitých věcí si musíme vzít ponaučení. Hráči nyní dostali dva dny volno. Na osmou příčku se nedíváme, díváme se na tabulku jako celek. Sledujeme jí, koukáme, co se tam děje, ale jsou ještě dvě utkání do konce a nevím ještě, jak skončily dnešní zápasy. Jestli chceme být úspěšní, tak ať to bude kdokoliv, musíme ho porazit. Když ho neporazíme, tak prostě úspěch nebude.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie




×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava