Projevilo se, že my jsme museli a soupeř to jen zkusil, myslí si Tomáš Čachotský

10.03.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Musíš. Sloveso, které občas na pohodě moc nepřidá. Zejména v okamžiku, kdy je jeden z týmů ve čtvrtfinálové sérii velkým favoritem a série se nevyvíjí úplně dle toho, jak si silnější tým přeje. „Musím říct, že Litoměřice hrály dobře. Byly houževnatým soupeřem a dobře bruslily. Neměli jsme to s nimi jednoduché. Možná se během pátého zápasu projevilo i to, že my jsme museli a litoměřičtí hráči to jen zkusili. Hráli uvolněněji. V tom měli sérii jednodušší a myslím si, že místy to bylo vidět,“ nechal se slyšet Tomáš Čachotský, kterého mrzel závěr celé série. „Na konci jsem předvedl hroznou věc a klukům v kabině jsem se už omluvil. Jsem strašně rád, že kluci zápas udrželi a že máme postup,“ raduje se ve stylu konec dobrý, všechno dobré. Minimálně pro čtvrtfinále.

Jihlava měla dobrý vstup do zápasu, jenže z úvodního tlaku, který trval prvních pět minut, vytěžila jen jednu branku. Přitom příležitostí na gól měla určitě vícero. „Měli jsme dobrý vstup do zápasu. Vedli jsme 1:0 a měli pár dobrých střídání s dalšími šancemi, které jsme ale nevyužili. Byli jme v tlaku, ale pak jsme dostali v přesilovce hloupý gól,“ hodnotí začátek zápasu, kdy místo aby byl stav 2:0 nebo 3:0, svítily na ukazateli skóre dvě jedničky. „Zápas na nás dolehl a přišlo mi, že jsme se báli hrát. Odpalovali jsme puky od sebe, skákaly nám. Zápas se pro nás stal strašně těžkým, ale zvládli jsme ho. Vyhráli jsme 4:2, celkově 4:1 v sérii,“ těší Tomáše Čachotského, který dokázal ocenit i výkon soupeře. „Litoměřice hrály dobře. Byly houževnatým týmem, dobře bruslily. Neměli jsme to s nimi jednoduché. Možná se projevilo, že my jsme museli a soupeř to jen zkusil. Hrál uvolněněji. V tom to měl Stadion jednodušší a myslím si, že místy to bylo vidět,“ domnívá se hokejista, který v sérii zaznamenal tři kanadské body (1+2).

Díky dvěma využitým přesilovkám po polovině zápasu se Dukla dostala do vedení 3:1. Jenže Litoměřice se nevzdaly, ve třetí třetině snížily na 2:3 a závěr byl pak hodně dramatický. „Těší mě, že jsme si pomohli přesilovkami a vývoj zápasu otočili. A nakonec ho i udrželi. Zaplaťpánbůh, protože na konci jsem předvedl hroznou věc a klukům v kabině jsem se už omluvil,“ hovoří Tomáš o situaci z času 58:30, kdy vysokou holí fauloval Aleše Pavlase a Litoměřice šly do přesilové hry. Šanci na vyrovnání vzal Stadionu nejen dobře chytající David Honzík, ale i produktivní forvard Martin Kadlec, který o 61 sekund později zasáhl taktéž vysokou holí domácího beka Jana Holého a síly na ledě se srovnaly. „Jsem strašně rád, že kluci zápas udrželi a máme vítězství,“ těší jihlavského útočníka.

Že byl nejen závěr zápasu poměrně vyhecovaný s několika šarvátkami a přerušeními hry? „Asi to k play-off patří. My jsme si říkali, že se nás Litoměřice snaží rozhodit a vyprovokovat nás, že se toho budeme snažit vyvarovat, hrát svojí hru a nevšímat si jich. Bohužel někdy to také ujede,“ přiznává Tomáš Čachotský s tím, že podobných věcí je třeba se v semifinále vyvarovat úplně, ať už bude jihlavským soupeřem Kladno, Havířov nebo Prostějov. A následující program jihlavských hokejistů? V sobotu ani v neděli je na stadionu nenajdete, tým dostal až do pondělního odpoledne volno. „Měli bychom mít dva dny volno a zbytek plánu doladí trenér po tiskové konferenci,“ prozrazuje oblíbenec jihlavských fanoušků.

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice 4:2

Autor videa: HZStv1