4:2
(1:1, 2:0, 1:1)

Dukla v pátém utkání porazila Litoměřice 4:2 a postupuje do semifinále!

08.03.2019 / Tomáš Kalas

Páté utkání série měla Dukla rozehrané velice dobře po deseti sekundách, když tečoval střelu Kajínka Josef Skořepa. Jenže Litoměřice se celý zápas nevzdaly a v 7. minutě se vrátily zpět do zápasu. Klíčovým momentem se ukázal dvougólový náskok Jihlavy ze dvou přesilových her ke konci prostřední periody. Nejprve od modré prostřelil obranu Jan Holý, následně zakončil krásnou souhru Matěj Pekr. Hosté se ještě vrátili do zápasu využitou přesilovkou díky jednoduché souhře na Martina Kadlece. Ve velice vyhroceném závěru rozhodl sekundu před koncem střelou do prázdné branky Adam Zeman a rozhodl o konečném výsledku 4:2. HC Dukla Jihlava po sérii 4:1 postupuje do semifinále, kde se svého soupeře o baráž teprve dozví!
08.03.2019 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Pohl, Kajínek, Matějíček, Půža, Holý, Suchánek, Váňa – Pekr, Skořepa, Anděl – Dostálek, Čachotský, Harkabus – Bezúch, Zeman, Jiránek – Hrníčko, Hlinka, Osmík
4

HC Stadion Litoměřice

Král – Marcel, Pavlas, Klejna, Smetana, Dluhoš, Jebavý – Kadlec, Korkiakoski, Ščegolkov – Jánský, Průžek, Voženílek – Svoboda, Štohanzl, Šik – Jirásek, Kropáček
2
Branky a nahrávky: 1. Skořepa (Kajínek, Pohl), 33. Holý (Suchánek, Čachotský), 37. Pekr (Anděl, Matějíček), 60. Zeman (Holý) – 7. Korkiakoski (Kadlec), 49. Kadlec (Voženílek, Korkiakoski). Rozhodčí: Kopeček, Barek – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 8:7, navíc Suchánek (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2937. Střely na branku: 35:39. Zblokované střely: 8:18. Vhazování: 43:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Průběh utkání

Pokud se venku někdo zdržel před zápasem déle, hořce toho litoval. Časomíra totiž ukrojila deset sekund, když domácí se dostali do útočného pásma, nahození Davida Kajínka na levém kruhu tečoval ještě Josef Skořepa a puk poslal přímo pod víko nad masku Krále. Duklu to nakoplo a dostala se do ohromného tlaku. Těsně před vypršením první minuty utkání střílel od modré Půža, Pekr měl možnost navýšit vedení z otočky, ale Král výborně zasáhl. Litoměřice se stěží dostávaly do hry, vyhazovaly kotouče pouze na zakázané uvolnění. V polovině páté minuty přišlo další ohrožení litoměřické branky, Hlinkova dorážka z pravého kruhu ale minula levou tyč o kousek. Tlak Jihlavy z úvodu utkání mohla umocnit přesilovka po vyloučení Marcela za držení Andělovy hole. Jenže jak to tak bývá, Litoměřice ze své první pořádné akce vytěžily maximum. Kadlec udržel kotouč v rohu útočného pásma, mezi kruhy našel volného Markuse Korkiakoskiho, který tvrdou střelou propálil Honzíka a rázem změnil vývoj celého utkání.

Hosté se totiž oklepali a vytvářeli si nebezpečné akce. Přežili ještě šanci domácích a v přesilové hře, kdy dostal dvě minuty za vyhození puku z ledové plochy David Honzík, mohl Kadlec zmrazit celý stadion, avšak z mezikruží nechal vyniknout levý beton trestaného gólmana Dukly. První emotivní moment přišel na konci 16. minuty, když si Suchánek vyšlápl u mantinelu na Svobodu a byl vyloučen na 2+10 minut za zásah do oblasti hlavy a krku. Litoměřice mohly v této početní výhodě udeřit, když Jánský využil propadu obrany a uháněl sám na Honzíka, domácí gólman ale tým podržel. I Jihlava dostala přesilovou hru na konci třetiny po vyloučení Kadlece, v ní se ale gól neurodil.

Ve druhé třetině se na nějaký moment čekalo poměrně dlouho. Kvalita hry upadla a početní výhoda přišla pro Stadion před polovinou utkání, Pohl trávil dvě minuty na trestné za nedovolené bránění. První vážnou šanci zapsal na konci 32. minuty Matěj Pekr, když si vyjel na hranici pravého kruhu a vystřelil, puk přeletěl přes Královu masku, leč těsně nedošel za brankovou čáru. Nicméně byl faulován Marcelem a z této přesilovky již Dukla udeřila. Jakub Suchánek nabil na modrou Janu Holému, který potvrdil pověst střelce z první a prostřelil Krále. Další pohroma pro hosty přišla v čase 36:36 během další přesilovky. Marcel na trestné lavici sledoval, jak jednoduchou souhru zakončuje do poloprázdné branky Matěj Pekr a navyšuje vedení domácích na 3:1.

Pekr mohl navíc ve třetí třetině rozhodnout utkání brzy, avšak z Andělovy zpětné přihrávky nezamířil přesně. Emoce s blížícím se koncem utkání začaly postupně stoupat, důkazem mohlo být vzájemné vyloučení Hrníčka s Korkiakoskim po běžném souboji. Následná přesilovka přinesla hostům prvek dramatu, neboť Voženílek nespěchal se zakončením, nabídl před ležícím Honzíkem puk pro Martina Kadlece, který dokončil celé dílo - 3:2. Posledních deset minut nabídlo několik emotivních momentů, ale popořadě. Ščegolkova nejprve vychytal Honzík levým betonem, následně putoval na trestnou lavici Matějíček rovnou na čtyři minuty za zásah Pavlase do obličeje holí. Přesilovka se ale hrála po velice dlouhou dobu, neboť Pavlas dostal během početní výhody tvrdý hit a musel opustit ledovou plochu, což se nelíbilo domácím fanouškům a u hostující střídačky pak bylo velice živo. Klíčový moment zápasu mohl přijít 90 sekund před koncem, když Čachotský měl konflikt opět s hostujícím kapitánem a byl vyloučen jako jediný. Jihlavští se museli bránit oslabení, umocněné odvoláním brankáře. Dukla ale tyto momenty zvládla, a když v čase 59:59 trefil prázdnou branku Adam Zeman, tak bylo jasno. Závěr utkání se bohužel vyhrotil na tribunách, hostující střídačku musela strážit ochranka a hostující hráče do kabin vyprovázel silný pískot. Jihlava porazila Litoměřice poměrem 4:2 a rozhodla o svém postupu do play-off.

Ohlasy trenérů

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Byl to pěkný play-offový zápas. Nevstoupili jsme do něj moc dobře, ale prvních pět minut jsme trošku vařili. Od vyrovnávacího gólu v oslabení jsme náš výkon nakopli a byli jsme až do konce zápasu Dukle vyrovnaným soupeřem. Byli jsme kousek od prodloužení série a za to musím klukům poděkovat. Trošku nerozumím metru rozhodčích. Petr asi bude mít jiný názor. Nechci hodnotit, jestli nás rozhodčí poškodili nebo ne. Chci se podívat na video, na naše vyloučení ve druhé třetině před druhým a třetím gólem před jihlavskými přesilovkami. Nechci ale v žádném případě říkat, že nás rozhodčí poškodili. Uvidíme na videu. Klukům děkuji nejen za dnešní zápas, ale za celou sérii. Byli jsme Jihlavě rovnocenným partnerem a škoda, že série skončila po pěti zápasech, protože naši mladí kluci, osm mladých juniorů, se zápas od zápasu zlepšovali. Bylo vidět, že jim roste sebevědomí a jsem rád, jak jsme sérii zvládli.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Samozřejmě jsme rádi, že jsme sérii zvládli a dál to hodnotit nebudu, protože bych řekl něco, co bych říct nechtěl... Protože v životě jsem neviděl tolik odválených zápasů jako v sérii s Litoměřicemi. Někteří hráči soupeře více odleželi na ledě než odehráli.

Daniel Tvrzník: K tomu se vyjádřím. Tohle je opravdu přes čáru. Celou sérii jsme odehráli naprosto férově. Z naší strany jsem neviděl jediný likvidační zákrok. Běžte se podívat na Aleše Pavlase. Ten má několik tržných ran v obličeji. Má ruku a zápěstí jak já dva bicepsy po zákroku Pekra. Hraje každý zápas pod prášky, pod injekcemi, a tady slyším tohle? My kdybychom sestříhali likvidační zákroky na naše hráče na hlavu a podobně, tak by stáli další jihlavští hráči. A já tady nebudu poslouchat takové nesmysly. Petře sorry, ale to si ze mě děláš pr*el. To jako snad nemyslíš vážně. Běž se podívat na kluky, jak jsou z Vašich zákroků pomlácení. OK, je to hokej, je to play-off. My jsme si nestěžovali, nebrečeli jsme, nepodávali jsme žádné protesty a ty mi řekneš, že jsme se odváleli? Tak se běž podívat na zákrok na vyloučení na Pekra, jak tam tvoji hráči skáčou a nikdo se nerozčiluje. Nikdo z nás nekřičí na rozhodčí. To je strašné.

Zdeněk Drla (marketing HC Dukla Jihlava): Trošku se to dostává do jiných rovin, takže poděkuji za účast na tiskové konferenci a přeji hezký večer.

Petr Vlk: Ty vůbec nevíš, o čem mluvíš.




×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava