Souboj nedávných extraligistů. Dukla v dalším ligovém taháku vyzve Chomutov

27.09.2019 / Tomáš Lysý

Zatímco v prvních třech domácích zápasech nepřijeli na Horácký zimní stadion úplně atraktivní soupeři, probíhající domácí trojboj naopak nabízí pořádnou porci zajímavého hokeje. V minulém domácím klání Dukla vyzvala ambiciózní českobudějovický Motor a v dalších dvou zápasech na Horáckém zimním stadionu změří jihlavští hokejisté síly s neméně těžkými soupeři – Chomutovem a Vsetínem. Nejprve přijde na řadu souboj s chomutovskými Piráty, který začíná v sobotu 28. září 2019 od tradičních 17:30 hodin.
Fanoušci se navíc mohou těšit na soutěž – kdo o první přestávce chytne tenisové míčky hozené maskotem, nechť přijde na začátku druhé přestávky k trestným lavicím a může vyhrát ve střelbě na branku dvě vstupenky do VIP na Premiéru filmu Drsný Spasitel od SB Films.


Vstupenky na zápas Dukla – Chomutov je možné koupit přes Ticketportal, k dispozici je i Automatická pokladna na Infocentru HZS. Pokladny v den utkání otevírají hodinu před úvodním buly.

Ticketportal nabízí vstupenky na domácí zápasy Dukly do konce základní části Chance Ligy
Organizační opatření domácích zápasů Dukly v sezoně 2019/2020
Divácké soutěže budou v nové sezoně určené malým i velkým divákům
Prodej permanentek pokračuje. Kupte si jí a podpořte Duklu i v nové sezoně

Vzestup a pád. To mají oba následující soupeři společné, i když v trošku odlišném znění. Zatímco Dukla v roce 2017 postoupila do extraligy a o rok později se s nejvyšší soutěží loučila, chomutovský příběh je lehce odlišný. V minulosti svedla Jihlava s Piráty nespočet prvoligových bitev. V roce 2012 se chomutovský hokej radoval z postupu do extraligy, ale hned v následujících dvou letech musel do baráže. První úspěšné, druhé neúspěšné. Anabáze v první lize byla dlouhá jen rok, Piráti mj. v semifinále vyřadili Jihlavu 1:4 na zápasy. Klub se dostal znovu do baráže a tentokrát úspěšné. Následovala zatím poslední, čtyřletá, pirátská extraligová epizoda, která v sezoně 2016/2017 vynesla dokonce semifinálovou účast a těsnou porážku 2:4 na zápasy s Libercem.

Jenže po veleúspěšném ročníku začal mít Chomutov finanční problémy. Další ročník extraligy (který hrála i Dukla) sice severočeský klub ustál a skončil 11., ovšem o rok později přišla znovu zrádná baráž. Tehdy již nejen s výraznými finančními trablemi; tým byl navíc před startem existenčních bojů oslaben střevními potížemi. Zdálo se nicméně, že jasným outsiderem budou Pardubice, jenže ty v prolínací soutěži zázračně ožily. Naopak Piráti i přes dobrý začátek baráže (4 body ze dvou zápasů) nezvládli následné dvojutkání s Pardubicemi (skóre 1:12). Pak prohráli i s Kladnem a nad jejich extraligovou příslušností se začala stahovat mračna. Ta se zavřela úplně v desátém kole, kdy Kladno vyhrálo v Motoru 4:2 a extraligové body nad pirátskou lodí byly uzavřeny.

Soupiska Chomutova
Realizační tým Chomutova

V Chomutově se během léta dlouho nevědělo, co bude. Jaký bude nový vlastník, jací hráči zůstanou, jaká vůbec bude finanční stránka klubu. Ačkoliv vše zprvu vypadalo, že kádr Pirátů bude velmi „okleštěný“, nakonec se organizace ruku v ruce s novým vedením dala dohromady, některé hráče udržela a další zajímavé přivedla. Dle hokej.cz odešlo z klubu k 9.9.2019 hned 29 hráčů, naopak příchod hlásilo šestnáct hokejistů, mj. i Martin Rýgl nebo Tomáš Pitule, kteří v kariéře mají i dukláckou kapitolu. Před několika dny přišel do týmu z Kadaně i ex-jihlavský forvard Lukáš Klíma, který tak během osmi kol pojede na Horácký zimní stadion již podruhé. V novém působišti zatím září, během tří zápasů má šest bodů (4+2) a spolu s Filipem Suchým a Darby Llewellynem je nejlepším střelcem týmu. V obraně doslova „řádí“ Lukáš Bláha s bilancí bodu na zápas (2+5) a jasnou jedničkou v brankovišti je Dominik Pavlát s výbornými čísly – 94,9% úspěšnosti zákroků a průměrem obdržených gólů na cifře 1,41.

Poslední zápas Chomutova

Piráti Chomutov – HC Slavia Praha 5:0

Branky a nahrávky: 6. J. Svoboda (R. Havel), 14. Llewellyn, 31. Suchý (Blaha, Llewellyn), 32. Pitule (Stloukal, Suchý), 55. Klíma (Chrpa, Vrhel). Rozhodčí: Doležal, Šindel – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 33:29. Průběh zápasu: 5:0.

Piráti Chomutov: Pavlát – Rýgl, Žovinec, Tejnor, Blaha, Lang, Štochl, R. Havel – Suchý, Pitule, Stloukal – Llewellyn, J. Svoboda, Tomica – Chrpa, Vrhel, Klíma – M. Svoboda, Hrala, Tupý.

Poslední vzájemný zápas

6. kolo play-out TELH 2018: Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava 2:3 sn.

Branky a nahrávky: 29. Knot (Mrázek, Lauko), 32. Vantuch – 5. Skořepa (Diviš, Straka), 39. Diviš, rozh. náj. Čachotský. Rozhodčí: Horák, Sýkora – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3198. Střely na branku: 37:25. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Je až neuvěřitelné, jak se za jeden a půl sezony kádry obou týmů změnily. Poslední vzájemný zápas Dukly a Chomutova pamatují z pirátské strany gólman Pavlát a útočník Sklenář. Za Jihlavu si mohou na tehdejší nájezdovou výhru rozpomenout útočníci Skořepa, Čachotský, Jiránek, Čermák a bek Půža. Speciální kapitolou je Michal Poletín, který dnes hraje za Duklu, ale sezonu 2017/2018 strávil ještě v dresu Pirátů. Foto: Markéta Křížová

8. kolo Chance Ligy, sobota 28. záři 2019

HC Slavia Praha – HC RT TORAX Poruba 2011 (15:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Frýdek-Místek (16:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
SK Trhači Kadaň – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Baník Sokolov (17:30)
HC Dukla Jihlava – Piráti Chomutov (17:30) - vstupenky zde

9. kolo Chance Ligy, středa 2. října 2019

Předehrávka: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – AZ RESIDOMO Havířov (neděle 29.9.2019 od 16:00)
Piráti Chomutov – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (18:00)vstupenky zde
HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Baník Sokolov – SK Trhači Kadaň (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

Tabulka Chance Ligy 2019/20 po 7. kole