Defenzívní práce a blokování mě baví. Od toho jsem tady, říká Vlastimil Bilčík

09.03.2021 / Tomáš Lysý

Poctivá defenzívní práce, obětavost, bojovnost a blokování střel. Hledáte, na koho ze současného A-týmu tato charakteristika pasuje? Odpověď je jednoduchá, všechno tohle patří do atributů hry Vlastimila Bilčíka. Plejer s vizáží keltského válečníka zblokoval celkem 37 střel. Nikdo jich z Dukly nemá více a v tomto ohledu je na sedmém místě celé soutěže. „Chtěli jsme druhé místo. Šli jsme si za ním, i když nám pár věcí nevyšlo a nepomohli jsme si přesilovkami. Ale tři body jsou důležité a znamenají druhou pozici v tabulce,“ je spokojený hráč s číslem 95.

Zápas proti týmu, který už prakticky nemá o co hrát, nebyl z nejlehčích. „I když soupeř neměl šanci na play-off, tak vždy chce porazit prvního nebo druhého v tabulce a herně se mu vyrovnat. Navíc měli Davida Honzíka, což je dlouhý a hodně kvalitní gólman. Moc nám to tam nepadalo, ale vyhráli jsme za důležité tři body,“ hlásí jihlavský bojovník, který za stavu 2:1 pro Duklu opět pomohl zblokovanými střelami. „Tahle defenzívní práce a blokování mě baví. Od toho tady asi jsem. Na konci v power-play jsem trošku vynadal Strejdovi. Mohl jsem přes celé hřiště dát gól, ale nedal mi puk a tak jsem letos zatím na nule. Za to dostane za uši,“ směje se směrem ke svému parťákovi z obrany, se kterým tráví spoustu volného času.

Vlastimil Bilčík zažil v Dukle tři sezony a ve všech třech případech Dukla skončila druhá po základní části. Dvakrát to dokonce stačilo na postup do baráže a jednou z toho byla vybojovaná extraliga. „Myslím, že je to náhoda. Jsem tady spokojený, v Jihlavě se mi líbí a hraje se tady dobrý hokej. Nějakou souvislost bych v tom nehledal,“ mávne rukou „Bilča“, který je rád, že se Dukle podařilo skončit do druhého místa. Ovšem moc dobře ví, stejně jako celý tým, že rozhodující fáze teprve přichází. „Dílčí cíl je splněn. Po celou sezonu jsme si hlídali první čtyři místa v tabulce. Je škoda, že jsme neskončili první, ale jít do play-off z druhého místa také není špatné. Nyní je nám jedno, koho z předkola dostaneme. Musíš porazit každého a kdo nám vyplave, toho vezmeme. Věřím, že se dostaneme co nejdále,“ říká Vlasta a má naprosto jasnou odpověď na to, kdo je pro něj hlavním favoritem play-off: „Dukla!,“ vystřelí zdravě sebevědomě!

Před vyřazovacími boji bude mít Dukla nějaké volno. Hráči budou tři dny trénovat, pak přijde třídenní volno a opět třídenní trénink. A poté už vrchol sezony. „Pojedu za rodinou do Brna. Budeme mít pak určitě těžké tréninky, takže se na ně musíme nachystat, protože budeme hodně bruslit. A pak se hlavně nachystáme na play-off, na nejdůležitější část sezony. Jen škoda, že se bude hrát bez diváků. Kdybychom hráli třeba proti Třebíči, tak takové zápasy bych si přál. Byly by vyhecované a super. Takhle je mi to celkem jedno, koho dostaneme,“ uzavírá rozhovor Vlastimil Bilčík.

Vlastimil Bilčík po výhře nad Frýdkem-Místkem

Hodnocení trenérů: Karel Nekvasil (Dukla) a Jiří Raszka (Frýdek-Místek)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 3:1

Autor videa: HokejkaTV