3:1
(1:0, 1:0, 1:1)

Do play-off z druhého místa! Dukla si jej pojistila výhrou nad Frýdkem

08.03.2021 / Tomáš Kalas

Jenom pár minut před osmou hodinou večerní na Mezinárodní den žen bylo rozhodnuto o tom, že Jihlavští jdou do play-off z druhého místa! Dukla totiž mohla slavit těžce vybojovanou výhru 3:1 nad Frýdkem, který i přesto, že mu o nic nešlo, pořádně kousal. Definitivní zlom tak přišel až 50 sekund před koncem, když prázdnou branku trefil po Harkabusově přihrávce Jakub Illéš. Na svého soupeře do čtvrtfinále ale musí Jihlava stále čekat.
08.03.2021 17:30, Chance Liga - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

J. Brož – Kolář, Eliáš, Dundáček, Černý, Bilčík, Strejček, Dvořák – Harkabus, Zadražil, Illéš – Jiránek, Fronk, Cachnín – Čachotský, Skořepa, Pekr – Havránek, Lichanec, V. Brož
3

HC Frýdek-Místek

Honzík – Haman, Hrachovský, Husák, Adámek, Malík, Repe, Michálek – Veselý, Mikulík, Šedivý – Tomi, Kindl, Klimša – Martynek, Peterek, Matiaško – Macháček, Przybyla, Stuchlík
1
Branky a nahrávky: 3. Jiránek (Illéš, Dundáček), 28. Fronk (Jiránek, Cachnín), 60. Illéš (Harkabus) – 47. Matiaško (Peterek, Martynek). Rozhodčí: Wagner, Zavřel – Zídek, Kleprlík. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 0. Střely na branku: 45:20. Zblokované střely: 8:7. Vhazování: 44:38. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

Hned po necelých dvou minutách se v Jihlavě vylučovalo a domácí vsítili v čase 2:41 svůj 38. gól v přesilovce letošní sezónu. Illéšovu střelu z pravého kruhu sice obránci Frýdku srazili, ale přímo na nepokrytého Tomáše Jiránka, který nadvakrát prostřelil Davida Honzíka v brance hostí. Jenže další minuty byly ze strany Dukly nepříliš povedené. Tým z hranice Moravy a Slezska měl několik přečíslení pramenících z rychlého pohybu a bruslení, které se Jihlavským nedařilo zachytávat. Během jedné minuty tak měli Frýdečtí rovnou dvě velké šance, Šedivý ale trefil jenom Brožovy betony a srovnat se nepovedlo ani Klimšovi. Dukla se srovnala až po oslabení a závěr třetiny zase měla pod kontrolou, hosty však v případě Bilčíkovy střely 40 sekund před koncem periody uchránila tyč.

Ačkoliv druhou třetinu zahajovala Dukla v oslabení, měla první velkou šanci na jeho konci, když se dostal Fronk do úniku, ani jeden ze dvou pokusů však za brankovou lajnu nepropadl. Přesto se mohli domácí radovat z druhé branky, a to v 28. minutě. Kombinace Jiřího Fronka s Jiránkem byla sice velmi překvapivá, o to však účinnější a domácí pomalu směřovali za třemi body. Hosté se dostávali dopředu jenom sporadicky a Dukla měla na hokejkách možnost urvat se do většího náskoku, k čemuž napomáhala častá vyloučení hostů. Velkou šanci měl na konci 32. minuty Harkabus, v rychlém protiútoku si zpracoval kotouč a stačilo jej jenom zvednout nad Honzíkův beton, leč i tentokrát hostující brankář tým podržel. Frýdek zahrozil až ve 34. minutě skrze Šedivého po chybě obrany, z mezikruží ale rozduněl hostující plejer jenom zadní mantinel.

Závěr druhé třetiny byl ovlivněn vyloučeními a úvodní buly třetí třetiny tak viděli jenom čtyři hráči na ledě na každé straně. Po vyloučení Bilčíka měli přesilovku hosté a sehráli ji nejlépe, neboť jenom sekundu po jejím konci dal Peterek zadovku před brankoviště, kde zachytil puk Michal Matiašek a pustil puk do odkryté branky. Herní jistota tak byla ze strany Jihlavy rázem pryč a hosté cítili velkou šanci na to, že by mohli srovnat a připravit Duklu o druhé místo. Definitivní stvrzení tak přišlo až v samotném závěru, kdy to hosté zkusili bez brankáře, 50 sekund před koncem ale po křižné nahrávce od Harkabuse zakončil Jakub Illéš a bylo rozhodnuto. Hráče nyní čeká 11denní zápasové volno, v pátek 19. března totiž zahajují čtvrtfinále na domácím ledě.

Ohlasy trenérů

Jiří Raszka (HC Frýdek-Místek): Určitě jsme předvedli lepší výkon než v minulém zápasu s Porubou. I když to byl poslední zápas, tak jsme se chtěli se sezonou rozloučit důstojně. Loučení je vždy lepší, když je vítězné. Přijeli jsme sem s cílem vyhrát. První třetina byla vyrovnaná, bohužel druhou třetinu ovlivnila vyloučení, kdy jsme půl třetiny hráli v oslabení. I když jsem se ubránili, tak nám to možná vzalo síly do závěru zápasu a v power-play se nám nepodařilo vyrovnat. Nakonec odjíždíme bez bodu. Největší klišé a fráze je, že play-off je nová soutěž, ale je to pravda a může se v něm stát cokoliv. Kvalitní mužstvo má Kladno, černým koněm je Přerov, Vsetín se zvedá... Jihlava samozřejmě hraje výborně a těch favoritů může být více. Uvidíme, komu to přinese štěstí. Ale pokud mohu tipovat, tak si myslím, že finále bude Kladno - Jihlava.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Utrápené to bylo. První třetina byla vyrovnaná se spoustou střel na obou stranách i se spoustou šancí a dostali jsme se do vedení. Ve druhé třetině jsme měli spoustu přesilovek, ale ty nás poslední dobou trápí a spíše nás rozhodily. Prvních deset minut se totiž hrálo na jednu bránu a pak přišly přesilovky... Tohle musíme každopádně zlepšit. Ve třetí části jsme měli spoustu vyložených šancí, které jsme nevyužili. Ovšem dokázali jsme zvýšit náskok na 3:1 a dotáhnout zápas do vítězného konce, čímž jsme se dostali na druhé místo základní části. S tím jsme spokojení.

Loňská sezona byla specifická s výměnou trenérů a asi i pohoda v týmu nebyla taková, jako letos. Aktuální sezonu bych rozdělil na dvě části, pokud pomineme karantény. Do Vánoc jsme hráli koukatelnější hokej než nyní po novém roce, kdy nám šla předváděná hra trošku dolů. Zase výsledky pořád byly. Do Vánoc herně i bodově dobré, byli jsme i na prvním místě. Pak to šlo trošku dolů, ovšem posledními zápasy jsme se zase zvedali a dávali jsme i dost gólů. Na play-off jsme připravení.

Program je takový, že druhý den po utkání máme volno, pak budeme tři dny trénovat, poté tři dny volno, opět tři dny tréninky a první zápas čtvrtfinále play-off. Byli bychom rádi, kdybychom největším favoritem v play-off byli my. Ale vyřazovací část je jiná soutěž. Týmy si do něj přenáší nějakou pohodu ze základní části. Chceme v další fázi soutěže podat co nejlepší výkon, dostat se co nejdále a přinejlepším play-off vyhrát. Uděláme pro to všechno. Uvidíme, kdo nám vyjde na čtvrtfinále a pak se na soupeře začneme chystat.

Daniel Bukač, Daniel Krenželok i Lukáš Mareš začali trénovat, trénují s námi. Každý je na tom trošku jinak a nyní by se měli naplno zapojit do tréninku. Ale jestli někdo nastoupí do čtvrtfinále, to si necháme pro sebe.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie