Není kam uhnout. Čtvrtfinálovou sérii Dukly proti Přerovu rozhodne pátý zápas

16.03.2022 / Tomáš Lysý

Jak už bylo několikrát uvedeno, čekalo se, že série mezi Duklou a Přerovem bude hodně vyrovnaná. Že tomu tak skutečně je, to se potvrdilo již několikrát. Čtyři zápasy čtvrtfinále vítěze série nepřinesly, postupujícího tak určí rozhodující pátý zápas. Očekávaná bitva přijde na řadu ve čtvrtek 17. března 2022 od 17:30 v CZ LOKO Aréně. Vítěz doplní již jisté postupující Prostějov a Sokolov, čtvrtý tým vzejde z lepšího ze série Vsetín – Slavia, kterou také rozhodne pátý zápas. Připraven je i doprovodný program: před utkáním proběhne gratulace dvěma legendám Dukly - obránci Jaroslavu Benákovi a kustodovi Pavlu Křížkovi, kteří oslaví významná životní jubilea. Veškeré informace k zakoupení vstupenek najdete na tomto odkazu.

Pojďme se podívat na malou rekapitulaci. První zápas série vyšel lépe Přerovu, který sice na konci druhé třetiny nevyužil dlouhou přesilovku pět na tři, ale po jejím konci z klasické výhody otevřel skóre a první bod v sérii pečetil trefou do prázdné klece - 0:2. Ani ve druhém utkání Dukla dlouho nenacházela recept na přerovského brankáře Lukáše Klimeše. Jeho kouzlo odčaroval až Richard Cachnín a jelikož se trefil v 76. minutě prodloužení, bylo rozhodnuto - 1:0 pr. Ve třetím zápasu – prvním na přerovském ledě – šli Zubři hned ve druhé minutě do vedení. Dukla ale ve 34. minutě srovnala stav a na začátku třetí části vsítil Filip Seman vítěznou trefu. Druhý bod v sérii potvrdil Jihlavě Tomáš Čachotský, který trefil prázdnou klec - 3:1. Ve čtvrtém zápasu začala Dukla lépe a do vedení šla také ve druhé minutě. Ve 33. minutě pak navýšil jihlavské vedení Matouš Menšík. Jenže Přerovští sporně (zřejmě po siréně oznamující konec druhé části) snížili na 1:2, ve třetí části vyrovnali a trefou v prodloužení byla tentokrát smutnější Dukla - 2:3 pr.

Soupiska Přerova
Realizační tým Přerova

Sečteno a podtrženo, oba celky zatím v sérii zapsaly dvě výhry při skóre 6:6. Nemůže být větší vyrovnanosti a stejné je to i z pohledu třetin či dalších statistických údajů. Skóre v jednotlivých třetinách včetně prodloužení je následující 1:1, 2:2, 2:2 – 1:1. Střely na branku jsou též hodně podobné, Dukla na svého soupeře po čtvrtém zápasu nepatrně ztrácí – 128:141. Přerovští hrají více přesilových her, poměr vyloučených je totiž vyšší pro Jihlavu – 25:16. Ve využití přesilovek vedou Zubři 2:1, nutno ale podotknout, že Dukla vstřelila ještě jednu branku při signalizované početní výhodě. Jeden gól padl i v oslabení, když Filip Dundáček ve třetím utkání po pasu Tomáše Havránka srovnal na 1:1. V úspěšnosti vhazování jsou nepatrně horší červenožlutí – 144:157.

Nejproduktivnějším hráčem série je přerovský forvard Jakub Svoboda, který má na svém kontě gól a dvě nahrávky. Všechny tyto tři body nastřádal ve čtvrtém utkání série. Na jihlavské straně jsou dva tříbodoví hráči, bilanci 1+2 mají zkušení forvardi Tomáš Čachotský a Filip Seman. První jmenovaný odehraje v průměru 22:57 minut na zápas a je čtvrtý v průměrném ice-time play-off Chance ligy. O příčku výše je Tomáš Kudělka (23:26 minut). Asi nepřekvapí, že statisticky nejlepšími brankáři jsou Maksim Zhukov a Lukáš Klimeš. Jihlavský brankář má 96,43% úspěšnost, přerovský maskovaný muž jen o pár setin nižší – 96,06%. Oba dva vyčnívají i průměrem 1,15 inkasované branky na zápas. V obou ohledech je lepší ještě sokolovský Oldřich Cichoň, který ale odchytal necelé dva zápasy. Z hlediska týmové obětavosti, co se bloků týče, jsou statistiky také hodně podobné. Pět zblokovaných střel mají na svém kontě Vlastimil Bilčík a Tomáš Valenta, stejným počtem se pak může chlubit přerovský Jiří Krisl. Kdo se bude ve vyrovnané bitvě radovat? Jasno bude ve čtvrtek 17. března večer.

Poslední vzájemný zápas

4. čtvrtfinále play-off 2022: HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava 3:2 pr.

Branky a nahrávky: 40. Kubeš (Jakub Svoboda, Kudělka), 53. Doležal (Kubeš, Jakub Svoboda), 66. Jakub Svoboda (Doležal, Hrdinka) – 2. Harkabus (Seman, Čachotský), 33. Menšík (Brož, Seman). Rozhodčí: Čech, Wagner – Vašíček, Blažek. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. Diváci: 1811. Střely na branku: 50:28. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Přerov: Klimeš – Kubeš, Kudělka, Černý, Hrdinka, Ševčík, Krisl (C), Dluhoš – Jakub Svoboda, M. Kratochvil, Doležal (A) – Š. Kratochvil, Süss, Goiš – Jan Svoboda, Pechanec, Herman – Indrák, Dvořák, Sebera
Dukla: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Eliáš, Kachyňa, Valenta, Dundáček – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Čermák

Dukla by ráda navázala na poslední zápas proti Přerovu v CZ LOKO Aréně. Nakonec vůbec nevadilo, že na gól proti Přerovu i v součtu se základní částí čekala přesně 144:27 minut, jelikož na trefu Richarda Cachnína z prodloužení již soupeř nenašel odpověď. Připomeňme, že pokud v pátém zápasu série neurčí vítěze šedesát minut, hraje se do rozhodnutí, tedy bez samostatných nájezdů. Foto: Nela Dittrichová

Čtvrtfinále play-off Chance ligy

Rozhodující 5. zápasy, čtvrtek 17.3.2022

VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:30), stav série 2:2
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30), stav série 2:2 - vstupenky zde

Play-down Chance ligy

5. zápas, čtvrtek 17.3.2022

HC Slovan Ústí nad Labem – DRACI PARS ŠUMPERK (18:00), stav série 1:3