Play-off dělají hlavně gólmani a Maks chytá parádně, říká Tomáš Harkabus

18.03.2022 / Tomáš Lysý

Až rozhodující pátý zápas určil postupujícího z dvojice Jihlava – Přerov do semifinále. Dukla ho zvládla lépe, poprvé v sérii se v průběhu zápasu doma ujala vedení a náskok udržela až do konce. Po výhře 2:1 postoupila do semifinále. „Pátý zápas byl zase o prvním gólu. Naštěstí jsme ho dali my a pak přidali druhý. Mohli jsme přidat i další góly, ale Maks naštěstí zavřel branku a suprově nás podržel, takže paráda,“ usmívá se Tomáš Harkabus, který sklidil ovace jihlavského publika i za vítěznou bitku.

První branka byla vskutku důležitá. Na jihlavské půdě totiž ve třech zápasech platilo, že kdo dá první gól, ten nakonec vyhraje. Dukla se ujala vedení na sklonku druhé části. Hosté totiž do té doby nevyužili dvě přesilové hry a Jihlava pak také dostala možnost početní výhody. Dokonce minutové dvojnásobné. Tu nevyužila, ale při návratu prvního vyloučeného hráče se trefil Filip Seman po hezkém pasu Tomáše Čachotského. „Měli jsme přesilovku pět na tři. Trošku se nám jí nepodařilo sehrát tak, jak jsme měli v plánu. Ale dobře jsme zaimprovizovali, Čagy našel Semiše a ten to uklidil, jak umí,“ usmívá se Tomáš Harkabus při vzpomínce na využitou početní výhodu.

Vstřelená branka byla extrémně důležitá i z pohledu, že oba týmy měly v brance pořádnou zeď. Maksim Zhukov inkasoval během pěti zápasů sedmkrát (z toho jednou do prázdné branky), Lukáš Klimeš osmkrát (a jeden gól dostal také do prázdné). „O Makse se můžeme v play-off opřít. Je to paráda. Play-off dělají hlavně gólmani a Maks má stejnou formu jako loni. Chytá parádně a budeme doufat, že mu to vydřží,“ chválí a přeje si.

Po prvním gólu okořenila zápas pořádná bitka, ve které se šťuchali téměř všichni hráči. Dokonce i brankáři. Základem pěstních soubojů byla potyčka právě Tomáše Harkabuse, který k ní přišel jako slepý k houslím. „Byl odražený puk k rohu. Sjeli se tam ke mne tři přerovští hráči, dostal jsem pár hrazd, pár jsem jich rozdal, jednoho jsem si chytil a bylo hotovo. Naštěstí jsem ho trefil jednou nebo dvakrát a šel k zemi,“ popisuje pěstní kontakt a má jasno, proč nikdo ze soupeře nevyzval na bitku Vlastimila Bilčíka, známého ranaře. „Vlasta? Nevím, soupeři se ho už asi trošku bojí. Protože když se do toho pustí, tak to lítá. Ale play-off je poměrně dlouhé, tak na Bilču možná přijde řada. Vlasta má trošku pověst, že se do něj nechtějí pouštět,“ uzavírá rozhovor se smíchem Tomáš Harkabus

Tomáš Harkabus po výhře v rozhodujícím pátém utkání proti Přerovu

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Robert Svoboda (Přerov)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 2:1

Autor videa: HZStv1