Vytáhl jsem si puk z chumlu a procedil ho do branky, usmívá se Vítězslav Brož

18.03.2022 / Tomáš Lysý

V prvních třech zápasech čtvrtfinále play-off bodově mlčel. Ve čtvrtém utkání již úspěšně nahrával na druhý gól Matouše Menšíka, který ale na postup ještě nestačil. Až v pátém utkání se zadařilo a gól na 2:0 v podání Vítězslava Brože byl úspěšný. Výhra 2:1 bohatě stačila. „My můžeme dávat málo gólů, když jich málo dostaneme,“ směje se humpolecký rodák, který je v Jihlavě od páté třídy.

S mladým hokejistou by psychika před rozhodujícím utkáním o postup zle zamávala. Nikoliv však s Vítězslavem Brožem. Ač je na svůj věk mladý, již pamatuje loňskou otočku z 1:3 na 4:3 proti Litoměřicím nebo bitvy se Vsetínem a hlavně s Kladnem. „Jako tým máme psychiku silnou, dobrou. Dokázali jsme to už minulý rok a hodně hráčů tady zůstalo,“ hlásí odhodlaně jihlavský hokejista, který loni vynechal pouze jeden zápas play-off. Tehdy se ale ještě hrálo bez diváků. Nyní přišlo do ochozů 2191 diváků, největší návštěva sezony v CZ LOKO Aréně. „Parádní, že lidi přišli. Byli vidět a slyšet. Vážíme si, když nám udělají takovou parádní atmosféru a děkujeme jim za to,“ oceňuje parádní publikum.

Bylo se rozhodně na co dívat. Krátce po gólu Filipa Semana na 1:0 přišla potyčka, která okořenila konec druhé třetiny. „Zapojil jsem se do ní až v okamžiku, kdy bylo dost hráčů na ledě. Skočil jsem tam taky, protože jsem nevěděl, co se bude dít. Moc jsem se nepral, spíše jsem se tam s někým chytil. Ale viděl jsem, jak se bije Menša. Tak jsem měl radost, že taky ukázal, že se dokáže postavit za tým,“ směje se směrem k mladšímu spoluhráči Matouši Menšíkovi. Ve 42. minutě pak vstřelil uklidňující gól na 2:0. „Kachna střílel od modré a já byl zrovna na masce. Udělal parádní práci. Já si puk vytáhl z chumlu a procedil jsem ho do branky,“ hovoří o své trefě, která byla po snížení Přerova vítězná.

Závěr zápasu byl přece jen ještě dramatický. Zvláště po nevyužitých jihlavských šancích a neproměněném trestném střílení Tomáše Čachotského. „Výhra byla ubojovaná. Mohli jsme dát gólů více a oni samozřejmě také měli nějaké šance. Udělali jsme si to těžší, ale zase atraktivní pro diváky,“ usmívá se Vítězslav Brož a mávne rukou nad tím, že Dukla vstřelila ve třech domácích zápasech pouze tři branky. „Můžeme dávat málo gólů, když jich málo dostaneme. Když nám to tam nepadá, tak musíme bránit a je to hodně o Maksovi. On zachytal parádně a celý tým ho podpořil, takže vítězství bylo zasloužené. Chválím ho a pochválím ho ještě jednou. Celý náš výkon byl na play-off super,“ zakončuje rozhovor dvacetiletý forvard s výtečným bruslením.

Vítězslav Brož po výhře v pátém utkání proti Přerovu a postupu do semifinále

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Robert Svoboda (Přerov)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 2:1

Autor videa: HZStv1