2:1
(0:0, 1:0, 1:1)

Dva góly stačily, Jihlava si zahraje semifinále Chance Ligy

17.03.2022 / Jaroslav Wollmann

Velké drama se šťastným koncem pro Duklu! Rozhodující páté utkání opět přineslo velkou hokejovou podívanou se skvělými výkony gólmanů Zhukova a Klimeše. Dukla podobně jako ve čtvrtém zápasu otevřela skóre utkání, až ve 36. minutě rozjásal celou CZ LOKO Arénu Filip Seman. A těsně po začátku třetí třetiny bylo v centru Jihlavy ještě veseleji, když se trefil Vítězslav Brož. Šimon Kratochvíl sice ještě stihl snížit za hosty, více gólů už ovšem nepadlo a Dukla Jihlava tak postoupila do semifinále play-off CHANCE Ligy. V něm se utká proti Sokolovu, první zápas je na programu již v neděli 20. dubna v CZ LOKO Aréně.
17.03.2022 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Valenta, Kachyňa, A. Dvořák, Chvátal – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, rož – Cachnín, Juda, Čermák
2

HC ZUBR Přerov

Klimeš – Kubeš, Kudělka, Dluhoš, Hrdinka, Ševčík, Krisl (C) – Jakub Svoboda, M. Kratochvil, Doležal (A) – Š. Kratochvil, Král, Goiš – Jan Svoboda, Pechanec, Herman – Indrák, F. Dvořák, Sebera – Matěj Svoboda
1
Branky a nahrávky: 36. Seman (Čachotský, Kowalczyk), 42. Brož (Kachyňa, Juda) – 50. Š. Kratochvil (Král). Rozhodčí: Obadal, Jaroš – Belko, Kokrment. Vyloučení: 2:3, navíc Harkabus 5 min., Menšík (oba JIH) 5 min. - Král 5 min., Kudělka (oba PRE) 5 min. Využití: 1:0. Diváci: 2191. Střely na branku: 30:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

Do rozhodující zápasu série nepustily zdravotní problémy Filipa Dundáčka s Filipem Eliášem, v sestavě je tak nahradil Adam Dvořák s Markem Chvátalem. Hráči Dukly byli v úvodní třetině aktivnější, hlavně šance Matěje Zadražila ze sedmé a převážně ze 13. minuty volaly po vstřelené brance. Hosté v 16. minutě měli výhodu přesilové hry, ale nedokázali se pořadně usadit v pásmu a vypracovat si nějakou gólovou příležitost.

Druhá část nabídla naopak větší aktivitu hráčů Přerova, kdy se ve 24. minutě dostal do dobré šance Jakub Svoboda, ale Zhukov byl pozorný. Ve 29. minutě putoval za katr Matouše Menšík a hosté měli dvě dobré možnosti, ale na Zhukova si nepřišel ani Šimon Kratochvil a ani Jakub Kubeš. To co se nepovedlo Zubrům se naopak vydařilo hráčům Dukly. Na trestnou putovali po sobě Filip Dvořák a Matěj Sebera. Tomáš Čachotský v polovině 36. minuty narýsoval přesnou přihrávku na Filipa Semana, který otevřel skóre utkání - 1:0. Po druhé siréně se na ledě strhlo ještě několik menších potyček. Na pět si šli odpočinou Matouš Menšík a Tomáš Harkabus a na straně hostí Tadeáš Král a Tomáš Kudělka.

Na konci 42. minuty přihrál Ondřej Kachyňa puk na Vítězlava Brože, který si nabruslil mezi kruhy a střelou na lapačku i s porcí štěstí dostal puk za záda Klimeše - 2:0. Ve 49. minutě mohli domácí vést o tři branky, ale kapitán Josef Skořepa, který stál u levé tyčky Klimešovy branky netrefil odkrytý kout jeho brány neb gólman hostí se již přesouval doprava. Přesně deset minut před třetí sirénou snížil Šimon Kratochvil - 2:1. Hosté se snažili o vyrovnání, ale rozhodnout mohl Tomáš Čachotský,, který jel tři minuty před koncem normální hrací doby trestné střílení, ale Klimeše překonat nedokázal. Domácí to nakonec tolik mrzet nemuselo neb těsný náskok uhájili a po výhře 2:1 se do semifinále podívají právě hráči Dukly Jihlavy. Pro Přerov sezona končí.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (HC ZUBR Přerov): Přijeli jsme do Jihlavy optimisticky. Věděli jsme, že máme šanci uspět, jako v předcházejících zápasech. Že to bude padesát na padesát a že padne málo branek, protože gólmani jsou ozdobou tím, jak chytají. To říkáme pořád dokola. V první třetině jsme měli pár hrubek, které domácí nepotrestali. Ve druhé části jsme naopak měli více ze hry a byli jsme nebezpečnější až do oslabení, které zápas změnilo. Na druhou stranu, teď nám vůbec nešly přesilovky, které mohly zápas trošku změnit. Nicméně chválím celý tým za to, jak k sérii přistoupil a bojoval až do konce. Nic v sérii nebylo jasné, takže i divácky to bylo zajímavé.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Trenér soupeře má pravdu, to je všechno. Řekl to dobře (směje se). Věděli jsme, že zápas zase bude bojem o každý metr ledu, že to bude o urputnosti. Týmy měly za čtyři zápasy nějaké šrámy a apelovali jsme na kluky, aby se snažili - když to jen trošku půjde a bude čas - a hráli více hokejověji. Nelíbíly se nám některé momenty z předešlých zápasů v Přerově, kdy jsme od sebe zbytečně odpalovaly puky, které jsme mohli řešit hokejově. Ukazovali jsme si nějaká videa a něco jsme si k tomu před zápasem řekli. Jsem moc rád, že to kluci dodržovali. Opravdu rozlišovali, kdy je čas a hráli hokejově a kdy není a dávali puky ven ze třetiny. Věděli jsme, že soupeř zase bude mít zeď v bráně, která nám dělá hrozné problémy, ale my jsme jí měli také. Bylo to o nějakém vstřeleném gólu. Ale když za stavu 2:0 nedal Pepa Skořepa prázdnou branku, tak mi přibylo deset let života. Děkuji Pepovi, že mi je ubral (směje se). Už jsem totiž párkrát v hokejové kariéře zažil, že podobná situace dokáže celý zápas zvrátit. Naštěstí jsme dokázali utkání dohrát do vítězného konce a jsme za to hrozně moc rádi. Děkujeme i skvělému jihlavskému publiku, které nám dnes hrozně moc pomohlo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie