První zahraniční zkouška je tu, Dukla doma vyzve Modré krídla Slovan

14.08.2023 / Daniel Lhotský

Dukla téměř každý rok zařadí do letní přípravy i utkání se zahraničními soupeři. Letošní letní příprava nabídne poměrně pestrý výběr, Jihlava totiž vyzve hned tři týmy ze Slovenska. Jako první přijde na řadu B-tým Slovanu Bratislava, který ve slovenské druhé nejvyšší soutěži vystupuje od roku 2021 pod jménem Modré krídla Slovan. Start utkání je naplánován na zimním stadionu v Pelhřimově v úterý 15. Srpna od 17:30. I tentokrát platí, že vstupenky se online prodávají o 10 % levněji, zakoupit je můžete na tomto odkazu. Tradičně nabídneme také textový přenos přímo z místa na Onlajny.com.

V roce 2021 přišel pro úspěšný slovenský tým důležitý okamžik. Poprvé ve své historii založil rezervní tým pod jménem Modré krídla Slovan, který od svého vzniku nastupuje ve druhé nejvyšší soutěži. Tým působí jako jakékoliv jiné „béčko,“ mladí odchovanci zde získávají své první zkušenosti s dospělým hokejem a bojují o šanci v extralize. Právě na vlastních odchovancích chce Slovan svůj rezervní tým stavět.

Během svého dvouletého působení si Modré krídla v TIPOS Slovenské hokejové lize nevedla vůbec špatně. Hned první rok tým proklouzl z desátého místa do předkola, ve kterém vyřadil Považskou Bystricu, ve čtvrtfinále pak podlehl pozdějšímu vítězi soutěže Žilině. V loňské sezoně šel Slovan ze šestého místa dokonce rovnou do čtvrtfinále, kde ho vyřadil další celkový vítěz ligy Humenné.

V kádru Modrých krídel český fanoušek mnoho známých jmen nenajde. V českých soutěžích působili obránce Lukáš Bohunický, který v minulosti hrál první ligu v dresu Mladé Boleslavi a Českých Budějovic, nebo útočník Miroslav Preisinger, ten zas čtyři sezony působil v organizaci Plzně.

Mezi bodové lídry týmu by měl patřit i v další sezoně Ľubomír Fetkovič. Útočník se zkušenostmi z nižších švédských soutěží loni vybojoval celkem 36 kanadských bodů. O pouhé tři body méně zapsal v minulé sezoně zkušený útočník Dušan Klučiar. V další sezoně budou Modré krídla Slovan spoléhat ještě také na mladíky Lukáše Lipianského a Michala Jasence, oba mají za sebou ve 21 letech skvělou minulou sezonu a počítá se s nimi i do hlavního týmu Slovanu.

Minulé léto se Dukle během letní přípravy proti zahraničním soupeřům nedařilo. Grazu z mezinárodní ICE Hockey League doma podlehla 1:2, z Nitry si na závěr letní přípravy odvezla porážku 2:4. Foto: Nela Dittrichová

Těžko předpovídat, jaký tým nakonec v úterý Slovan do Pelhřimova přiveze. Sestava by se měla skládat z mladých hráčů Slovanu a výběru z Modrých krídel. „Nepřijede A-tým Slovanu, ale mix Áčka a B-týmu, takže nastoupí i s mladými hráči. Účel přípravy ale tento zápas splní. My podle toho také uvidíme, jaký tým do zápasu nasadíme. Máme v týmu hodně mladých kluků i z juniorky, které chceme v zápasech vyzkoušet,“ říkal v červnu trenér Dukly Viktor Ujčík k zápasu se Slovanem.

Během letní přípravy vsadila Modré krídla téměř výhradně na týmy z Chance ligy. Na Zimním stadionu Ondreja Nepelu budou hostit Kolín a Třebíč, během své tour po českých stadionech navštíví kromě Pelhřimova ještě Porubu, Třebíč a Znojmo. Do letní přípravy má Slovan ještě vložená dvě utkání Slovenského poháru.