Z gólu mám skvělý pocit, říká Maxim Burkov

16.08.2023 / Daniel Lhotský

Fantastickou premiéru v dresu Dukly zažil proti B-týmu teprve sedmnáctiletý Maxim Burkov. Během zápasu si připsal několik zajímavých příležitostí a od trenérů dostal příležitost i v přesilové hře. Skvělý výkon korunoval vstřeleným gólem na 2:1. „Mám z toho skvělý pocit. Dostali jsme se do přečíslení 2 na 1, puk se ke mně odrazil a já už ho jen dorazil,“ potěšila Burkova vstřelená branka.

„Tým odehrál dobrý zápas, navzájem jsme se podporovali a podali jsme dobrý výkon,“ zhodnotil Burkov výhru proti Modrým krídlám. Dobrou zprávou je, že Burkov postupně zapadá do kádru a v organizaci Dukly se cítí dobře. „Všechno je zatím v pořádku, město i tým, takže se tu zatím cítím dobře. Snažím se s ostatními komunikovat v Angličtině.“

Burkov hned v prvním zápase v Česku pocítil kvalitativní rozdíl oproti Estonsku na vlastní kůži. „Je to pro mě těžší, hráči jsou zde silnější, ale s tím si musím poradit,“ říkal Burkov odhodlaně po konci utkání.

Jak se vlastně zrodil přestup Burkova do Jihlavy? „O Dukle jsem se poprvé dozvěděl během léta. Agent mě informoval, že bych mohl přestoupit do České republiky do Dukly. Nabídka mě zaujala a začal jsem si zjišťovat více o Chance lize a úrovni hokeje v druhé nejvyšší české soutěži,“ popisoval svůj přestup z Estonska do Česka.

Velký talent estonského hokeje věří ve svůj kariérní posun právě v dresu Dukly. „Je to skvělá příležitost pro mladého hráče jako jsem já,“ myslí si Burkov. V Jihlavě navíc mohl naskočit hned do práce, což je pro něj na rozehrání ideální. „Do Jihlavy jsem přijel 7. srpna a hned druhý den jsem šel trénovat,“ dodal.

Nejnovější posilu Dukly v útoku si pochvaloval po zápase i trenér Karel Nekvasil. „Na to, že je ročník 2006 a připojil se až minulý týden, s tím, že ještě nebyl na ledě, je neskutečně šikovný. Má výborný pohyb a dokáže číst hru. Samozřejmě, je to ročník 2006, pořád mladý kluk, ale má velkou budoucnost. Je potřeba, aby ještě zesílil a zvykl si na dospělý hokej,“ říkal Nekvasil.

Asistentovi trenéra se navíc velmi líbil Burkovův herní projev při prvním vystoupení v červenožlutém dresu. „V zápase předváděl změny směru, kdy se dostal do šancí. Dal gól, ale ještě předtím, než ho vstřelil, tam připravil celou šanci, ze které padl gól. Krásně se na něj dívalo,“ chválil Karel Nekvasil nováčka v sestavě.

Maxim Burkov hodnotí zápas se Slovanem Bratislava B

Autor: Daniel Lhotský