Oldřich Bakus oslavil jubileum. Odehrál své 500. utkání v jihlavském dresu

15.12.2010 / Libor Kucza

Je tomu již 10 dlouhých let, kdy oblékl jihlavský dres poprvé. Od té doby je stále věrný pouze Dukle Jihlava. Řeč je o kapitánovi Dukly Oldřichu Bakusovi, pro něhož bylo utkání s Kadaní pětisté v červenožlutém dresu. Za dobu svého působení okusil jak vítěznou euforii, tak hořkou příchuť neúspěchu. Pokaždé byl však nedílnou součástí jihlavského celku.

Poprvé jihlavský dres oblékl v sezoně 2000/2001. Tehdy zřejmě nikdo netušil, jakou se Oldřich Bakus stane ikonou. Od příchodu šikovného centra již uplynulo dlouhých deset let, a tak není divu, že své začátky na Horáckém zimním stadionu pozapomněl. "Na své první utkání si už asi nevzpomínám, ale na první sezonu ano. Přišel jsem mezi vánočními svátky, z Třebíče. První utkání jsem hrát nemohl, hrál jsem až druhé utkání tady doma," upřesnil Bakus. I přesto, že se střelecky prosazoval už od počátku svého působení, tak se mu první branka z paměti vytratila také, čemuž se nikdo nemůže při jeho budoucí střelecké potenci divit. "Na první gól si také nepamatuji," nepřekvapil svou odpovědí jihlavský ostrostřelec.

Za největší úspěch v jihlavském celku považuje vítěznou baráž v sezoně 2003/2004, ve které hladce porazili 4:0 na zápasy České Budějovice. "V paměti mi nejvíce utkvěla vítězná baráž, kdy jsme postupovali do extraligy. Byla zde vynikajicí atmosféra," pochválil jihlavské fanoušky. O tento úspěch se zasadil nemalým dílem. Bohužel se následující rok extraliga v Jihlavě udržet nepodařila.

10 let je dlouhá doba, během které se hokej i samotný herní projev hráče postupem času mění. To potvrdil i jihlavský vůdce kabiny: "Jinak se hraje, když je člověku 25, nebo 35. Je to rozdíl. Už je to více o přihrávce. Nehraje se tolik do těla, od toho tam jsou mladší." Je všeobecně známo, že hokej je kolektivní hra. "Hraju centra, potřebuju vedle sebe rychlé hráče. Ty jsem vždycky měl, proto jsem tady mohl odehrát tolik kvalitních utkání," nešetřil chválou svých současných i bývalých spoluhráčů jihlavský patriot. Stejná nezůstala ani úroveň prvoligové scény. "Kvalita týmů možná trochu klesla. Přesto si myslím, že je to stále kvalitní soutěž," dodal na adresu první ligy Bakus.

Jak již bylo řečeno, před jihlavskou štací působil v Třebíči, která už však pro lídra Dukly zevšedněla. "Je to zápas jako každý jiný. Pikantní je pouze v tom, že je to derby, je to vyhecovaný. Diváci zde vždycky vytvoří super atmosféru," dodal.

Téměř každou sezonu patřil Oldřich Bakus k nejproduktivnějším hráčům celé soutěže. Během desetiletého působení v Dukle Jihlava nasbíral neuvěřitelných 486 bodů, přičemž více, než polovinu bodů zahrnují vstřelené branky. Sítě soupeřů rozvlnil 286krát. Oldřich Bakus je bezpochyby prvotřídním "snajprem."

To chtěl potvrdit i v dnešním utkání s Kadaní a dát si k jubileu branku jako dárek. Bohužel se mu to nepovedlo. "Soupeř hraje o osmičku, tak přijel především bránit. Nebylo to jednoduché," uznal kvality kadaňských hráčů. "Ve třetí třetině to tam naštěstí napadalo a vyhráli jsme," pravil s úsměvem na tváři.

Oldřich Bakus má tedy po dnešním utkání za sebou 500 startů v červenožlutém dresu. Velmi blízko má také k 300. gólu, ke kterému mu chybí pouhých 14 přesných zásahů. Doufejme, že se také pětisté branky dočká co nejdříve. Blahopřejeme a doufáme, že načatá druhá pětistovka zápasů potrvá co nejdéle!