Vánočně naladěný Novák: Na tiskovku s dárky a v čapce Santa Clause

20.12.2010 / Pavel Zeman

Chystá se začátek pozápasové tiskové konference s trenéry. Do prostorů VIP míří jihlavský trenér Petr Vlk, aby se s novináři podělil o své dojmy z právě skončeného derby. Marně vyhlíží svého kolegu z povolání, Petra Nováka. „Já myslel, že už tady je,“ prohodí Vlk k novinářům. Havlíčkobrodský trenér už sice v prostorách VIP čeká dobrých osm minut, ale protože je maskován čepicí ve stylu Santa Clause, domácí kouč jej snadno přehlédne.

Tu se z davu vynořuje muž s červenou vánoční čepicí a rychlým krokem míří usednout ke stolu s mikrofony. Od první chvíle dává úsměvem na tváři najevo, že prohru svých svěřenců už dávno hodil za hlavu. Dříve, než stihne moderátor zahájit tiskovou konferenci, vezme si hostující trenér slovo. „Protože se blíží čas Vánoc, tak jsem vám tady do Jihlavy přivezl pár dárků,“ culí se.

Z kapes vytahuje reklamní předměty svého hokejového klubu a každého jihlavského novináře „obšťastní“ malým plakátkem havlíčkobrodkých hokejistů, miniauturní čokoládkou a nakonec i svou podepsanou kartičkou. S úspěchem obchází každého, kdo na tiskovou konferenci zavítal. Až ho nohy donesou před do této doby nehnutě sedícího Vlka, který si ho přísným pohledem přeměří a důrazně upozorní: „Mě to nedávej, já to nechci,“ odmítne Vlk Novákovu velkorysost.

„A Proč? Nezapomeň, kdo tě naučil bruslit,“ haleká vánočně naladěný Novák směrem k Vlkovi, rodákovi z Havlíčkova Brodu, který evidentně nemá o jednoduché vtípky svého kolegy zájem. „No, tys mě zrovna tak něco naučil,“ vrací úder. Zdá se, že tisková konference může začít.

Poté, co havlíčkobrodský showman ve zkratce zhodnotí průběh utkání, uzná, že zápas 30. kola rozhodně patřil k tomu lepšímu, co první liga může nabídnout. Nebyl by to ale Petr Novák, kdyby ke svému komentáři nepřidal špetku vtipné ironie. „Zápas se divákům musel líbit, hrálo se nahoru dolů. Stejně tak se musel líbit rozhodčímu,“ povzdechl si v narážce na výkon sudího Jebavého, který ho v závěru zápasu za hození ručníku na led vykázal ze střídačky.

Na závěr svého galapředstavení neopomenul poslat pozdrav dalšímu rivalovi z Vysočiny, Horácké Slavii Třebíč. Jen se zdálo, že při své slovní kličkované ukličkoval spíše sám sebe. „Jenom pan Dolníček z Třebíče...Třebíč je asi našláplá, když je porazila, když maj takhle perfektní obranu... Teď prohráli v Benátkách,“ vysoukal ze sebe polopatě.

Po Novákově one-man show se čekalo, jak zareaguje jihlavský Petr Vlk. Ten však bez jakéhokoli náznaku emocí zhodnotil zápas, popřál svému sokovi pěkné svátky a vítězným krokem odešel.