Souboj o třetí místo! Do Jihlavy přijíždí Hradec Králové

11.01.2011 / Zdeněk Drla

V rychlém tempu pokračuje kolotoč první hokejové ligy. Po sobotním duelu v Ústí nad Labem a pondělním utkání se Znojmem, z nich odešli se sklopenými hlavami, čeká jihlavské hokejisty Hradec Králové. Zatímco Dukla nevyhrála poslední dva zápasy, Hradec nevyhrál za tři body o jedno kolo déle. A protože oba soupeře dělí v tabulce pouhé dva body, půjde ve středečním utkání o třetí místo. V případě neúspěchu může Dukla spadnout až na pátou příčku, která momentálně patří kvůli horšímu skóre právě Východočechům. Přitom volno při předkole play-off mají pouze první čtyři týmy. „Budeme dělat všechno proto, abychom první čtyřku udrželi," říká před dalším důležitým duelem obránce Dukly Jihlava Jiří Suchý.
Zápas 36. kola první hokejové ligy mezi Duklou Jihlava a Hradcem Králové začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 12. ledna v 17:30 hodin.

Z posledních dvou zápasů vyšla Dukla bodově naprázdno. V sobotu nestačila na Ústecké Lvy (2:4), v pondělním klání podlehli červenožlutí Orlům ze Znojma před vlastním publikem 2:3. Bolavým místem v těchto zápasech jsou pro jihlavské hráče přesilové hry. V nich se nedokáží výraznějí prosadit. V posledních sedmnácti kolech využili jenom devět přesilovek, pouze v zápase s Pískem opouštěli pykající hráči soupeře lavici hamby před vypršením trestu dvakrát.

„Sami sebe dostáváme zbytečně do složitých situací. Měli bychom hrát víc jednoduše, tlačit to do brány a dorážet. Nevymýšlet žádné složité nahrávky, jít hned do střelby - odkudkoliv," přemítá obránce Jiří Suchý. „Musí z toho padnout nějaký ten blbý gól a zase se to rozjede a bude to dobré," věří čerstvě třiadvacetiletý hokejista.
Mnoho gólů nepadá ani při hře pěti proti pěti. „Málo střílíme, málo se tlačíme do střeleckých pozic. Pořád hledáme někoho lépe postaveného," hledá příčiny mladý obránce. „Zkoušíme vymyslet nějakou superakci, místo toho, abychom hráli přímočaře na bránu. Vykašleme se na nějaké nahrávky navíc. Musíme to rvát všechno do brány," burcuje před středečním duelem.

V něm čeká Duklu Jihlava Hradec Králové, který má za sebou dva velice těžké zápasy s oběma lídry první ligy - Chomutovem a Ústeckými Lvy. V obou případech Východočeši prohráli, ale dokázali favorizované soupeře řádně potrápit. Chomutovu nasázeli dokonce pět gólů, s ústeckým Slovanem prohráli těsně 3:4.

Možná bude nahrávat Dukle to, že po dvou vysilujících zápasech bude soupeř více unavený. S tím ale jihlavský bek nesouhlasí. „Jak oni, tak i my máme jeden den na regeneraci. To nehraje žádnou roli, že oni hráli s Ústím a my doma se Znojmem. V této fázi sezony jsou utahaní všichni stejně. Sezona je rozjetá a zápasy jdou hodně rychle po sobě. A hraje se v rychlém tempu. Musíme zregenerovat a jít do dalšího zápasu zase naplno," ví dobře jihlavský zadák.

Sedmnáctizápasová šňůra, kdy prohrané zápasy střídají ty za tři body, trvá od 17. listopadu. Tehdy Dukla prohrála s Ústeckými Lvy a ze samého vrcholu sestoupila až na třetí místo, které stále drží. Do té doby byli fanoušci zvyklí na to, že se jejich oblíbený tým vyhřívá na nejvyšším stupínku prvoligové tabulky, nebo se o něj přetahuje s některým z dvojice favoritů. Nyní hrozí, že náskok, který Dukla uhrála na začátku sezony, už nebude stačit. Středeční zápas bude totiž zápasem o třetí místo. Na něj si brousí zuby po pondělku čtvrtá Olomouc a pátý Hradec Králové. Oba týmy ztrácí na Jihlavu pouhé dva body.

„Nespoléháme na žádný náskok, který jsme si udělali na začátku. Sezona se vyvíjí a aby se pořád dařilo stejně jako v září a říjnu, to nejde. To je fakt. Snažíme se, ale jsou prostě zápasy, kdy se nedaří. Padne na vás deka, zkoušíme se z toho dostat. První čtyřku ale udržíme za každou cenu," říká Jiří Suchý, který zadní řady Dukly vystužil před letošní sezonou.

Může se stát, že Dukla v případě neúspěchu padne na páté místo a po středečním zápase budou moci její fans spřádat teorie o tom, s kým se potká Jihlava v předkole-play off. Zbývá totiž odehrát posledních devět kol nadstavbové části a o první čtyři místa je zájem. „Všichni to v hlavách možná nějakým způsobem máme. Jdeme ale do každého zápasu s cílem vyhrát, odnést si z něj tři body. Na tabulku teď až tak moc hledět nemůžeme. Podíváme se na ni po skončení nadstavbové části. Uděláme všechno proto, abychom vyhráli každý zápas až do konce sezony," dodává Jiří Suchý.

Pohled do statistik

Hradec Králové posbíral v pětatřiceti doposud odehraných kolech 58 bodů. Dukla spoléhá na zkušenosti svého kapitána Oldřicha Bakuse, kterému patří třetí místo v kanadském bodování celé první ligy. Doposud zaznamenal 19 gólů a stejný počet asistencí. O jeden gól méně má na svém kontě hradecký Jaroslav Roubík (18+19), který je na pátém místě. Také u gólmanů má navrch jihlavská Dukla. Milan Řehoř se může pochlubit úspěšností zásahů 93,38%, jeho protějšek Filip Luňák má ve svých statistikách údaj 92,36%.

36. kolo, středa 12. ledna 2011:

Skupina A:
Orli Znojmo - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
KLH Chomutov - HC Berounští Medvědi (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC VCES Hradec Králové (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Olomouc (18:00)

Skupina B:
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
IHC KOMTERM Písek - HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Vrchlabí - HC Chrudim (18:00)
SK Kadaň - HC Tábor (18:00)

Poslední vzájemný zápas:

HC Dukla Jihlava - HC VCES Hradec Králové 3:1
Branky a nahrávky: 17. Bakus (Hodek, Čachotský), 21. Hodek (Bakus, Čachotský), 32. Padělek - 15. Roubík (Kadlec, Křetinský). Rozhodčí: Dvořák - Jílek, Svoboda. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1984. Střely na branku: 37:32. Průběh utkání: 0:1, 3:1. Třetiny: 1:1, 2:0, 0:0