Švédské legendy míří do Jihlavy. S Českem se utkají příští sobotu

22.03.2012 / Zdeněk Drla

Den legend se nezadržitelně blíží, už v sobotu 31. března 2012 vjedou na led Horáckého zimního stadionu v Jihlavě hokejové osobnosti českého a švédského hokeje. Fanoušci si poslední březnový den přijdou na své. Kromě hokejového utkání, které bude unikátní tím, že se švédská veteránská reprezantace představí v České republice vůbec poprvé, je připravena i více než hodinová autogramiáda aktérů zápasu legend.
Barvy Česka budou hájit kupříkladu olympijský vítěz František Kučera, gólman Petr Bříza nebo legendární střelec Milan Nový. Největší hvězdou švédského výběru bude bezpochyby útočník Mats Näslund (na snímku), člen elitního Triple Gold Clubu, tedy společnosti hokejistů, kteří během své kariéry získali titul mistra světa, olympijské zlato i slavný Stanley Cup. V dresu Tre Kronor nastoupí i Magnus Svensson či Thomas Eriksson.
Den Legend startuje v Jihlavě 31. března v 15 hodin autogramiádou, zápas Česko - Švédsko je na programu od 18 hodin.

Největší akce za poslední roky

Den legend bude společně s předloňským Dnem mistrů největší sportovní společenskou událostí na Horáckém zimním stadionu za několik posledních let. Navíc se zahraničními účastníky. Švédská veteránská reprezentace bude hrát v Česku vůbec poprvé na oficiální akci. Již týden probíhá předprodej vstupenek, ten byl zahájen minulý pátek. Stejně jako při Dnu mistrů je zájem fanoušků doslova z celé republiky. Ozývají se lidé z Prahy, Přerova, Ostravy, Českých Budějovic i dalších míst.

Organizátoři ve čtvrtek zveřejnili, kdože se proti sobě příští sobotu postaví. "Známe soupisky obou týmů. Objevují se na nich zajímavá jména. Jsou to hráči, se kterými jsme se před lety potkávali na ledě, takže budeme mít šanci zavzpomínat a s nostalgií si připomenout bývalé časy," říká generální manažer Dukly Jihlava a bývalý reprezentační obránce Bedřich Ščerban. Ten se stane také kapitánem českého výběru na Dnu legend. S "céčkem" na národním dresu tak vyjede po jedenadvaceti letech (kapitánem reprezentace ČSFR byl Ščerban na 55. mistrovství světa v roce 1991 ve Finsku - pozn. aut.). "Když mi Milan Nový volal a říkal mi, že se pro tento zápas vzdává kapitána a přenechá mi ho, tak mi vyrazil dech," přiznává Ščerban a podává vysvětlení. "Pořád jsem totiž jeden z nejmladších a tohle jsem vůbec nečekal. Milan je zralý muž, má toho hodně za sebou a to céčko si plně zaslouží. Že mi ho pro tento zápas přenechal, toho si moc vážím," doplňuje. "Chtěli jsme se Standou Neveselým a Gustou Havlem tímto způsobem Béďovi poděkovat za to, co pro celou akci udělal," přidává své argumenty legendární útočník Milan Nový, který nejen s veteránskou reprezentací poznal kus světa. Také on se na zápas se Švédy těší. Už jen pro to, že Seveřané berou všechna utkání svých výběrů hodně prestižně a soupeře si pečlivě vybírají. A mají Čechům co oplácet. Před rokem totiž "staří pánové" z České republiky ve Švédsku vyhráli. "Jedou sem na odvetu. Ale my jim to nebudeme chtít nechat. Budeme chtít vyhrát, i když je to jenom exhibice, ve všech hráčích vůle po vítězství pořád je," připomíná Milan Nový, dvojnásobný mistr světa a legendární ostrostřelec.

Hokejové osobnosti na jednom ledě

"Vloni výhru českého týmu ve Švédsku domácí těžce kousali a žádali odvetu. My jsme se toho samozřejmě hned chytili a začali jsme s Milanem Novým pracovat na tom, abychom letos Švédy do Čech dostali," vysvětluje Aleš Kratochvíl, který se Švédy dlouhodobě spolupracuje a organizuje jejich pobyt v České republice.

Ve švédsku jsou nyní v plném proudu play-off ve všech kategoriích a různé kvalifikační turnaje, takže řada hráčů má povinnosti v klubech. Soupiska se proto nerodila lehce. "Oslovili jsme na osmdesát hráčů, ve hře byly i takové hvězdy, jako Mats Sundin či Börje Salming. Ti ale nakonec kvůli pracovním povinnostem nepřijedou," dodává Kratochvíl. O hvězdy ale diváci nepřijdou.

Na ledě Horáckého zimního stadionu se potkají opravdové osobnosti hokejové historie, některé po řadě let. Bude velmi těžké spočítat, kolik titulů mistrů ligy, světa či účastí na olympiádách mají všichni hráči dohromady. "Hrál jsem proti Matsu Näslundovi, to je skvělý hokejista," vysekává poklonu jedné z největších švédských hvězd, která dorazí do Jihlavy Milan Nový. "Ale všichni Švédové byli vynikající. Moc se na utkání s nimi těšíme, velmi si považujeme toho, že k nám vůbec poprvé přijedou," doplňuje šestinásobný mistr ligy (poprvé s Duklou Jihlava a poté pětkrát s Kladnem - pozn. aut.).

Švédští veteráni mají náročný program. V jejich diáři jsou víceméně všechny víkendy plné. "Devatenáctého března například hráli s Finy tzv. arktic zápas. Hráli na severu země pod otevřeným nebem za teploty okolo minut deseti stupňů," prozrazuje Aleš Kratochvíl. "My hrajeme tak jednou za měsíc, i když individuálně chodí kluci hrát častěji. Já chodím na Kladně, pražští kluci okolo Franty Kučery chodí hrát do jeho haly v Letňanech a podobně," popisuje Milan Nový.