Byly to nervy až do konce, oddechl si gólman Novotný

23.09.2012 / Kamil Nečas

Kdo si v sobotu našel čas a přišel podpořit jihlavské hokejisty, rozhodně nelitoval. V utkání čtvrtého kola první ligy vyzvala Dukla Olomouc a zápas nabídl vše, co atraktivní hokej může předvést – bojovnost, skvělé zákroky gólmanů, rychlý zvrat a hlavně pořádné napětí až do poslední vteřiny. Dukla v závěru vedla 3:2, ale musela se bránit ve čtyřech proti šesti olomouckým borcům. „Byly to nervy až do konce,“ oddechl si po všem jeden z hlavních aktérů napínavého souboje, gólman Filip Novotný.

Již od úvodních minut se diváci na Horáckém zimním stadionu nenudili. Hned zkraje zápasu je rozehřálo pár faulů a následné přesilovky, respektive oslabení, taky nebyly nezajímavé. Oba týmy měly několik slibných příležitostí ke skórování, oba ale také měli gólmany, kteří se předháněli, kdože předvede efektnější zákrok. Jak Kašík, tak Novotný svými výkony u fanoušků vzbudili sympatie a ne nadarmo patřila jejich jména k nejvyvolávanějším v zápase.

Souboj o to, kdo nakonec inkasuje první, nakonec prohrál domácí Novotný, když mu mezi betony projela střela Matěje Pekra. „Ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak, což ale vyplynulo z úvodní dvacetiminutovky. V té jsme měli horší pohyb, hůř jsme se zbavovali kotoučů, chyběla nám přesnost přihrávky,“ hodnotí první polovinu zápasu jihlavský trenér Petr Vlk. Ačkoliv se domácí snažili jednobrankovému rozdílu vzdorovat, Libor Kašík byl stále proti. Až v závěru druhé třetiny, když bylo nařízeno trestné střílení za faul na Tomáše Čachotského, musel kapitulovat – blafák domácího oblíbence neodhadl.

Po předchozích zkušenostech bylo jasné, že ve třetí třetině může jít o jeden jediný gól, jednu chybu. Hráči si toho byli vědomi a na trestnou lavici se oproti předchozím minutám nehrnuli. O to víc se věnovali střelbě, takže nejvytíženější byli opět gólmani. Víc práce měl sice Kašík, puk ze sítě ovšem dříve lovil Filip Novotný. Domácí hráči se ale v závěru semkli a přidali další dvě branky. „Myslím si, že divákům se nejvíce musela líbit třetí třetina. Otočili jsme výsledek, na konci ještě měli tlak před naší bránou. Byla to trošku komedie,“ usmívá se jihlavská brankářská jednička.

Novotnému ale jistě do smíchu nebylo, když byl vyloučen Lukáš Nahodil a Olomoučtí odvolali brankáře. „Měli tam hodně střel, snažili se jít do brány. Nahodit to tam a dorazit,“ vzpomíná na perné okamžiky. Všichni už pomyslně umazávali vteřiny do konce, když jihlavský brankář v závaru posunul branku. „Oni doráželi do prázdné a já jsem při zákroku skočil do tyče,“ popisuje, proč došlo k trestnému střílení. Celý stadion na něj upíral zrak. Tři vteřiny dělily Jihlavu od cenného vítězství. Nebo prodloužení. „To už byla taková loterie. Buď – anebo,“ krčí rameny hrdina sobotního klání.

Filip Novotný sebral svým betonem Kolouchovi a jeho týmu myšlenku na body. „Ustáli jsme to a máme tři body. Jsme za to moc rádi,“ pokyvuje vděčně hlavou. „Ale byly to nervy až do konce.“ Sobotní vítězství bude jistě vysoko ceněné, bylo totiž vykoupeno bojovností a odhodlaností. „Takový „umlácený“ výsledek jsme potřebovali. Máme se od čeho odrazit,“ uzavírá lodivod Dukly Petr Vlk.

Ještě perlička na závěr: gólman Filip Novotný zůstává po čtyřech zápasech nejtrestanějším hráčem týmu. „To se občas stává…Počkejte, ta penalta se taky počítá jako trest?“ diví se. Když se dozví, že to sice trest je, ale nepřidávají se minuty, usměje se: „Tak jich mám pořád jen šest, žejo?“