3:2
(0:0, 1:1, 2:1)

Jihlavští hokejisté zdolali v utkání plném zvratů Olomouc

22.09.2012 / Libor Kucza

Již v úvodu utkání bylo jasné, že bude k vidění velmi bojovná podívaná. Na branku si museli fanoušci i přes několik solidních šancí v prvním dějství počkat až do druhé periody. V té se nejprve se štěstím prosadili hosté. V závěru prostřední dvacetiminutovky ale srovnal z nařízeného trestného střílení Tomáš Čachotský. Ve třetí třetině se hosté znovu ujali vedení, které ale Duklu nezlomilo. Domácí dokázali brankami Lukáše Nahodila a Michala Jeslínka utkání zvrátit a zvítězit 3:2.
22.09.2012 17:30, 1. liga ČR - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný - Zadražil, Dobrovolný, Drtina, Kaláb, Ficenc, Podlipnik, Jaroš, Kolafa - Hodek, Čachotský, Nahodil - Jeslínek, Filip, Velecký - Maliník, Pometlo, Polcar - Malec, Hubáček, Zeman
3

HC Olomouc

Kašík - Houdek, Nedbálek, Bartoň, Ondrušek, Lhotský, Valenta, Staněk, Janáček – Hampl, Diviš, Kucharczyk – Herman, Řípa, Pekr – Kucsera, Kolouch, Selingr – Vodný, Švaňhal, Heža
2
Branky a nahrávky: 39. Čachotský (TS), 57. Nahodil (Maliník, Drtina ), 58. Jeslínek (Malec, Filip) - 25. Pekr (Bartoň, Herman), 52. Herman (Ondrušek, Bartoň). Rozhodčí: Přikryl - Klein, Lukš. Vyloučení: 5:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1459. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Obě mužstva vstoupila do utkání velmi aktivně a nabuzeně, z čehož také vyplynula řada nedovolených zákroků. Tím prvním se hned v úvodu prezentovali hostující hokejisté. Domácí však početní výhodu i přes několik slušných střeleckých pozic nedokázali využít. Později navíc sami faulovali. Po skončení série vyloučení se nebezpečnou ranou od modré prezentoval Daniel Hodek. Rána sice olomouckého brankáře zaskočila, dokázal však reflexivně vykopnout pravý beton, čímž nebezpečí uhasil.

V 11. minutě pálil po přihrávce Pekra Jakub Herman. Své umění tak musel předvést také Filip Novotný. Nedlouho poté se k samostatnému úniku nadechoval Richard Diviš, kterého však bez potíží ubránil Tomáš Kaláb. V závěru první třetiny byli aktivnějším mužstvem hosté, jejichž největší příležitostí ke skórování nevyužil Michal Nedbálek. Olomoucký útočník vyslal pumelici, která ale zamířila pouze do Novotného hrudi. Za bezbrankového stavu se také odcházelo do kabin.

Hosté začali druhou dvacetiminutovku velkým náporem, neboť hráli přesilovou hru. Ve 24. minutě se ocitli v obrovské příležitosti domácí hokejisté. Nejprve pálil Roman Maliník, následně dorážel z voleje Michael Polcar. Rozsvítit červené světlo za Kašíkem se však nepodařilo ani do třetice. Skulinku mezi chrániči olomouckého gólmana nenalezl tvrdou přízemní ranou Tomáš Kaláb. Nedlouho poté se ujala Mora vedení. Bleskovou kombinací po vhazování se dostal puk až k naprosto volnému Matěji Pekrovi. Olomoucký útočník pak se štěstím propasíroval puk mezi betony Filipa Novotného – 0:1.

Na přelomu poloviny utkání se hra začala velmi kouskovat, objevovala se řada ofsajdů, zakázaných uvolnění či jiných nepřesností. Dukle se však přeci jenom podařilo ještě do konce druhé třetiny vyrovnat. V čase 38:11 bylo za faul na unikajícího Tomáše Čachotského nařízeno trestné střílení. To poté sám faulovaný elegantním blafákem proměnil – 1:1. Střetnutí bylo stále otevřené na obě strany.

Hanáci se ihned po zahájení třetí třetiny vydali do ofenzivy. Jeden z hostujících útočníků objel domácí branku a pokusil se zasunout kotouč do sítě. Tento úmysl mu však překazila ruka, kterou položil Filip Novotný na brankovou čáru. Borci s Ježkem na prsou stále stupňovali svůj tlak. Pravidlo „nedáš, dostaneš“ však stále platí, o tom není sporu. Tento fakt se prokázal i v dnešním duelu. V době gradace jihlavského tlaku se hosté probojovali do útočné třetiny, kde nejprve orazítkoval tyč jihlavské svatyně Jakub Bartoň. Dorážka Jakuba Hermana již ale svůj cíl neminula a zapadla za Novotného záda – 1:2.

Tato branka ale Duklu nezlomila. Vyrovnání se hokejisté z krajského města Vysočiny dočkali v čase 56:29, kdy se z dorážky prosadila nová jihlavská akvizice Lukáš Nahodil – 2:2. Fantastický závěr tohoto souboje dovršil v 58. minutě zejména díky svému důrazu Michal Jeslínek – 3:2. Tři vteřiny před závěrečným hvizdem bylo nařízeno trestné střílení, neboť Filip Novotný úmyslně posunul branku. To však odčinil stoprocentním způsobem, hostujícího Koloucha pomocí svého betonu s grácií vychytal. Dukla tak porazila Moru 3:2.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Bylo to hodně dramatické utkání, o to víc je vítězství cennější, protože my jsme nějaký takto umlácený výsledek potřebovali, abychom se mohli odrazit dál. V první třetině jsme měli horší pohyb, hůř jsme se zbavovali kotoučů, chyběla nám přesnost přihrávky. Ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak, ale to už vyšlo z té první třetiny. Poslední třetinu jsme ubojovali, „umlátili“ jsme góly, které dál týmu mohou pomoci. Přijít o vítězství tři vteřiny před koncem by bylo smutné. Filipovi jsem ale věřil, že trestné střílení chytí.

Jan Tomajko (HC Olomouc): Prohrát v posledních třech minutách celý zápas, to se nehodnotí dobře. Neodehráli jsme špatné utkání, pouze posledních deset minut jsme hráli trochu pasivněji, což se nám vymstilo, protože jsme dostali dva góly z předbrankového prostoru. Věřili jsme ve vyrovnání, ale bohužel Jihlava penaltu proměnila, zatímco my ne, a to rozhodlo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie