Vlažný začátek byl pro zápas důležitý, prozradil mimo jiné Patrik Augusta

13.10.2012 / Jaroslav Svoboda

Jihlavští hokejisté po dvou sedmigólových přídělech soupeřům zažili v Šumperku půst. A zařadili se na listinu týmů, které nedokázali na severu Moravy pod vrcholky jesenických hor vyhrát. „Měli jsme vlažný začátek, to bylo hodně důležité pro zápas. A nemůžeme se zaobírat zápasy, ve kterých jsme soupeřům nastříleli sedm branek. Důležitá jsou utkání, která přijdou. A my tu dnes zápas nezvládli a prohráli,“ přiznal pravdu asistent trenéra Petra Vlka Patrik Augusta.

Šumperk v posledních šesti zápasech získal čtyři body, Jihlava ve dvou duelech nasbírala plný počet bodů a ještě přidala 14 vstřelených gólů. „K podcenění domácích určitě nedošlo. Ale začali jsme utkání vlažně, a to určitě poznamenalo průběh utkání. Naopak domácí do toho vlétli, dali rychlý gól a byli na koni. Bojovali celých šedesát minut,“ začal s hodnocením zápasu Augusta. Jihlava ale ani za stavu 0:2 nesložila zbraně a na horké šumperské půdě domácím náskok smazala. „Vrátili jsme se do zápasu. Jenže hloupými fauly jsme nabídli možnost vstřelit vítězný gól a oni to dokázali,“ dodal Patrik Augusta.

V poslední třetině domácí vstřelili gól v početní výhodě. A právě vyloučení závěrečné dějství ovlivnila. „V poslední třetině jsme měli pět vyloučených hráčů. To se proti dobře bránícímu soupeři těžko něco vymýšlí. I tak jsme měli dost šancí, neproměnili jsme je. Takže jedeme domů, a vesele určitě ne,“ doplnil asistent jihlavského kouče.

Důvodem byl právě onen Pláškův gól v početní výhodě na začátku třetí třetiny. „Dali jsme dva góly, hráli jsme dobře. Měli jsme tlak, jenže pak jsme nabídli soupeři tu nešťastnou přesilovku. Nezahráli jsme ji dobře, navíc jsme museli za chvíli znovu do oslabení a ve třetí třetině jsme se již nedostali do šance, smutnil Augusta.

Zápas se přitom mohl vyvíjet poněkud jinak. V první třetině hosté trefili buď tyč, anebo vnitřní konstrukci branky. Červené světlo za brankou zůstalo zhasnuto, ale pokud by v první lize mohl rozhodčí využívat komfortu videorozhodčích, mohl se duel vyvíjet jinak. „To jsou všechno kdyby. To si tu můžeme sednout a řešit patnáct minut, jestli to byla tyč, nebo gól, nebo co to bylo,“ odmítal se zaobírat inkriminovaným okamžikem bronzový medailista z ZOH 1992. “Nemá smysl se v tomto šťourat,“ uzavřel debatu na téma sporného okamžiku Augusta, bývalý hráč NHL.

Právě ze Šumperka zamířil do Jihlavy útočník Michal Velecký a jak Patrik Augusta přiznal, i on byl zdrojem informací o šumperském kádru. „Michal nyní hraje za nás, na určité věci jsme se ptali. Ale spoustu informací máme již z minulých zápasů, Petr Vlk je u týmu již delší dobu, takže má poznatky ze vzájemných utkání. Ale Michalovy přítomnosti jsme využili, a ptali jsme se.“

Po dvou sedmibrankových přídělech tentokrát Dukla skóroval jen dvakrát a na body to nestačilo. „Takové zápasy máme. Jsme rádi za každý gól, který dáme. V posledním utkání se trefilo při sedmi gólech sedm hráčů. Ale my se musíme koukat dopředu, na zápasy, co budou. Nezaobírat se tím, že jsme v minulých dvou zápasech vstřelili soupeři sedm branek. Dnes jsme zápas nezvládli, prohráli jsme,“ uzavřel Augusta.