3:2
(1:0, 1:2, 1:0)

Dukla pod Jeseníky neuspěla, po dramatickém boji podlehla Drakům

13.10.2012 / Zuzana Košťálová

Domácí jihlavské hokejisty důkladně zaskočili hned v úvodu utkání, když ve druhé minutě otevřel skóre Stoklasa. Ve druhé dvacetiminutovce přidělal Šumperk hostujícím borcům další vrásky na čele, po přelomu poloviny duelu totiž přidal druhý přesný zásah. Dukla se ale nevzdala a díky brankám Adama Zemana a Daniela Hodka srovnala stav utkání. Na začátku závěrečné části vsítil Salith branku, jenž se ukázala být rozhodující. Hokejisté z krajského města Vysočiny podlehli Šumperku těsně 2:3.
13.10.2012 17:00, 1. liga ČR - 11. kolo

DRACI PARS Šumperk

Štůrala - Novotný, Holík, Gewiese, Sedlák, Tesařík, Suchý, Pastor - Staněk, Plášek, Haas - Vrdlovec, Hulva, Stoklasa - Červenka, Skoumal, Cink - Rufer, Kindl
3

HC Dukla Jihlava

Rittich - Podlipnik, Ficenc, Drtina, Kolafa, Jaroš, Dobrovolný, Štebih - Čachotský, Nahodil, Hodek - Jeslínek, Filip, Malec - Zeman, Maliník, Velecký - Krupka, Kadlec, Pekárek
2
Branky a nahrávky: 2. Stoklasa (Vrdlovec), 31. Vrdlovec (Červenka, Holík), 41. Plášek (Haas, Staněk) - 33. Zeman (Velecký, Maliník), 40. Hodek (Nahodil). Rozhodčí: Jeřábek - Adamec, Poruba. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1308. Střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Do zápasu naskočily oba týmy s velkou chutí a už od začátku se hrálo nahoru dolů. Ve druhé minutě utkání již však slavil Šumperk. Z nenápadné akce vytěžil nejvíce Filip Stoklasa, který dostal přihrávku zpoza brány od Vrdlovce. Stoklasa už měl před sebou jen prázdnou klec a otevřel tak skóre dnešního duelu. V desáté minutě se do téměř stoprocentní šance dostal Čachotský. Nahrávka od Hodka projížděla brankovištěm Štůraly, ale Tomáš Čachotský nedokázal puk usměrnit do odkryté branky Šumperka.

Na druhé straně se obratem ocitli ve velmi podobné šanci Cink se Skoumalem. Ovšem Cink, stejně jako Čachotský v předchozí akci, nedokázal trefit puk do téměř prázdné brány. Další větší šanci Jihlavy mohli diváci vidět v posledních pěti minutách první třetiny. Jeslínek pěknou přihrávkou hledal před kasou Šumperka Malce, ten ale nezakončil přesně. Po první třetině tak týmy odcházely do šaten za stavu 1:0 pro Šumperk.

Do druhého dění naskočili Draci s větší motivací hrát a už ve druhé minutě mohl svou druhou branku v utkání vsítit Stoklasa. Dostal se totiž do úniku a na Ritticha zkoušel kličku k pravé tyči. Stoklasa naneštěstí pro Šumperk mířil těsně vedle klece. Hosté byli pak velice nebezpeční po akci Hodka s Nahodilem. Druhý jmenovaný tečoval těsně před domácím brankářem nahození Hodka, ale Štůrala si tento pokus pohlídal. Potom si mohla Jihlava také zahrát přesilovou hru. Ale nic moc z ní nevytěžila. Naopak do přečíslení se dostalo trio Holík - Plášek - Staněk. Karel Plášek zkoušel zakončit, ale Rittich byl na svém místě. Zároveň se síly na ledě srovnaly.

Druhého gólu se Draci dočkali ve 31. minutě. Tvrdou střelu Aleše Holíka dokázal před Rittichem tečovat Daniel Vrdlovec a poslal tak Šumperk do dvoubrankového vedení. Následný tlak Draků neopadl. V šanci se objevil Rufer, který se s kotoučem dostal do bezprostřední blízkosti Ritticha. Hostující brankář se štěstím úsilí Rufera ukončil.

Kontaktní gól Jihlavy si ve 33. minutě na triko připsal Adam Zeman. Celá akce začala u Veleckého, který zavezl puk do útočného pásma a zpoza brány nasměroval přesnou přihrávku před Štůralu. A pokračující snažení hostů jim samozřejmě přineslo ovoce. 27 sekund před koncem druhé třetiny se po obrovském tlaku Jihlavy trefil Daniel Hodek. Ten dostal přihrávku od Nahodila, který přečetl rozehrávku Novotného. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

Hned ale v první minutě závěrečného dění se Draci dostali do vedení zásluhou Karla Pláška. Ten dostal přihrávku od Marka Haase a poměrně z ostrého úhlu poslal Šumperk do vedení. Tuto branku vsítili Draci v početní výhodě. Naprostou většinu poslední třetiny byli na ledě viditelnější Draci. Jihlava se snažila útočit alespoň z brejkových akcí, a hlavně doplácela na častá vyloučení. V 54. minutě zahrozil v šumperském obranném pásmu Velecký, ale střely pochytali obránci Šumperka a Velecký byl následně zneškodněn Suchým. Potom dokonce Hodek nastřelil tyčku svatyně Draků, ale gólu se hosté nedočkali.

Minutu a půl před koncem třetí třetiny to hosté zkoušeli se šesti hráči v poli, ale možnost srovnání skóre jim trochu znesnadnil Hodek, který si vysloužil trest za sekání do Tomáše Štůraly. Velecký se sice ještě ve vlastním oslabení dokázal dostat do střelecké pozice, branku však přestřelil. Půl minuty před koncem třetího dění neudržel nervy na uzdě hostující Kolafa a napadl jednoho ze šumperských hráčů. Draci tak zápas dohrávali v přesilové hře 5 na 3 a zaslouženě si připisují 3 body do tabulky.

Ohlasy trenérů

Radek Kučera, Salith Šumperk: Dnes to byl zápas brankáře, Tomáš Štůrala zachytal skvěle, i když nutno dodat, že celý tým odehrál výborné utkání a takhle musíme hrát pořád. Disciplinovaně, a ne v momentě, kdy dáme gól, se zbláznit a přestat si plnit pokyny, jak to předvádíme venku.

Patrik Augusta, HC Dukla Jihlava: Domácí předvedl bojovný výkon po celých šedesát minut, my začali vlažně. Pak se nám podařilo dostat do utkání, srovnat. Bohužel hloupými fauly jsme pomohli soupeři vstřelit ten extra gól, který dali. V poslední třetině jsme měli pak nějakých pět vyloučení, a to se proti dobře bránícím domácím těžko dohání.