Byl to hodně povedený večer, hodnotí derby v Třebíči premiérový střelec Jakub Pekárek

25.10.2012 / Zdeněk Drla

K tomu zápasu vzhlíželi všichni fanoušci Dukly Jihlava. Hlavou se jim bezpochyby honila hlavně jedna otázka: Dokáže Dukla prolomit smůlu v derby s Třebíčí? Od středečního večera znají odpověď. Ta zní: Ano! Dukla přehrála Horáckou Slavii na jejím ledě 5:1 a zcela zaslouženě brala všechny tři body. Před velice slušnou návštěvou 2830 diváků se představila v tom nejlepším světle. S výjimkou prvních deseti minut byli svěřenci trenéra Petra Vlka lepším týmem, dokázali využít tři přesilovky a povedené vystoupení korunovali parádní děkovačkou pro jihlavské fans.
Na středu 24. října dozajista dlouho nezapomene útočník Jakub Pekárek, který svým gólem ve 45. minutě zvyšoval vedení Jihlavy na 3:1. Byl to jeho první prvoligový zásah v mistrovském zápase mezi muži. „Hodně speciální a hodně povedený večer,“ říkal spokojeně ještě v noci po návratu z třebíčské mise na Horácký zimní stadion.

Šlágrem patnáctého prvoligového kola byl souboj dvou regionálních rivalů. Horácká Slavia Třebíč, která po snovém úvodu sezony nyní poněkud tápe, hostila Duklu Jihlava, které po čtrnácti odehraných kolech patřila až osmá příčka v tabulce. Jihlava, jenž měla za sebou dvě porážky na venkovních stadionech v Kadani a Hradci Králové, potřebovala nutně bodovat. A to se jí povedlo.

Jako první sice skórovali domácí hokejisté, navíc posílení o ještě v pondělí „jihlavského“ útočníka Lukáše Nahodila, hostující hráči dokázali srovnat, otočit a udržet neustále navyšované vedení až do konce. „Zápas pro nás dopadl velice dobře. Výsledek je parádní,“ pochvaluje si kapitán Jihlavy Tomáš Ficenc a pouští se do hodnocení derby. „V prvních minutách byla Třebíč lepší v pohybu a vytěžila z toho první gól. Nám se podařilo ještě v první třetině srovnat na 1:1. Od té vyrovnávací branky jsme byli už celý zápas jasně lepší a udávali jsme tempo hry,“ říká spokojeně vůdce jihlavské kabiny.

Spokojený je i mladíček v jihlavském dresu Jakub Pekárek, který naskočil teprve k pátému utkání v seniorské kategorii. Z třebíčského stadionu si odnesl příjemné zážitky i suvenýr. „Pro mě to bylo první derby, takže jsem byl v úvodu docela nervózní, ale postupem času to ze mě spadlo. Třebíč na nás hned ze začátku vlítla. Byl to docela kolotoč. I když jsme dostali první gól, dokázali jsme se srovnat, měli jsme i šance. Podařilo se nám dát na 2:1, pak už to šlo, nechci říct samo, ale bylo to ve větším klidu,“ popisuje nadšeně dvacetiletý útočník. A nadšení je u něj na místě. Po srovnávacím gólu Václava Jaroše a tečované střele Tomáše Kolafy, kterou za záda třebíčského Marka Čiliaka usměrnil Martin Filip, to byl právě Jakub Pekárek, kdo se ve středu zapsal do listiny střelců Jihlavy jako třetí v pořadí. Jeho premiérová trefa znamenala v tu chvíli vedení 3:1. „První derby, první gól, vyhraný venkovní zápas, navíc v Třebíči - všechno se to tak parádně sešlo. Cením si toho, je to super,“ září štěstím jihlavská „jedenaosmdesátka“.

Sám střelec ale nedokázal přesně popsat situaci ze 45. minuty, po které se radoval z životní trefy. „Já byl v takové euforii, že si to ani pořádně napamatuju. Pořád tomu nějak nemůžu věřit,“ vyprávěl po zápase. „Vím, že jsem do toho nějak plácl a spadlo to tam,“ dodává. Na to, jak gól padl, se ale, jak se říká, historie neptá. Jednou provždy je u třetího gólu Dukly v derby s Třebíčí zapsán coby střelec Jakub Pekárek s číslem 81. „Jo, dal jsem ho já. Jsem spokojený,“ směje se. Na cestu z Třebíče si do báglu s výstrojí přibalil i černý kus gumy, jenž poslal do sítě Horácké Slavie. „Puk mám schovaný, přivezl jsem si ho domů. Někam si ho vystavím,“ plánuje mladý útočník.

Regionální derby jsou hojně navštěvovaná. Podle předpokladů mohl padnout ve středu i rekord v návštěvnosti letošního ročníku první ligy, který drží Ústečti Lvi. Nakonec k překonání hranice 3120 diváků něco mále chybělo. I tak dokázalo 2830 fanoušků v hledišti vytvořit skvělou kulisu hodnou takového zápasu. „Bylo to pro mě poprvé. Užíval jsem si to hodně. Skvělá atmosféra,“ popisuje své dojmy Jakub Pekárek. „Hráli jsme hodně přesilovek, takže já jako mladý se tam moc nedostanu, ale užíval jsem si každou chvíli na ledě. Krásnou odměnou je ten gól. Zkrátka super večer,“ uzavírá hodnocení derby.

Jako debutanta mezi střelci čeká Jakuba Pekárka i jedna povinnost – zaplatit příspěvek do týmové kasy. Udělá to prý rád. „Už to ani nemusím říkat. Jsou dané taxy, a kluci hned vědí, že když takový gól dají, tak mi to musejí donést,“ směje se kapitán a pokladník týmu v jedné osobě Tomáš Ficenc. Ten měl po středečním derby „plné ruce práce“ – první gól mezi muži vstřelil v derby také obránce Václav Jaroš.

PRVNÍ GÓL. V Třebíči vstřelil Jakub Pekárek svůj první gól mezi muži. Prvoligovou premiéru si odbyl na začátku října v Mostě (na snímku), kde Dukla vyhrála vysoko 7:3. Mladý útočník nastupuje i za druholigový Jindřichův Hradec. Foto: Zdeněk Drla